Šport
19 ogledov

Izkušeni igralci, neizkušen selektor

Petr Čech nocoj ne bo stal v vratih češke nogometne reprezentance. Žurnal24 main
Strokovnjaki Čehom ne pripisujejo možnosti za preboj v četrtfinale. V kvalifikacijah so bili najmanj učinkoviti, igra pa bo slonela na starejši gardi.

Kvalifikacije:

Na evropsko prvenstvo so se Čehi uvrstili prek dodatnih kvalifikacij. S skupnim rezultatom 3:0 so premagali Črno goro. V kvalifikacijski skupini I, kjer so v osmih tekmah zbrali štiri zmage, remi in tri poraze, so zaostali za Španijo, prehiteli pa Škotsko, Litvo in Liechtenstein. Največ zadetkov v kvalifikacijah je dosegel Michal Kadlec (Bayer Leverkusen). Uspešen je bil štirikrat.

Napoved:

Češki strokovnjaki tokrat ne pripisujejo velikih možnosti za preboj iz predtekmovalne skupine, mnogi jo imajo celo za na papirju najšibkejšo udeleženko skupine A. Največja pomanjkljivost je neučinkovitost. V zadnjem času ni eksplodiral nihče od mladih čeških nogometašev, igra bo tako slonela na stari gardi.

Zvezdnik: Petr Čech

Ključ do morebitnega uspeha bo tokrat preizkušeni vratar Chelseaja, ki bo 20. maja dopolnil 30 let. Čech je ob koncu sezone branil odlično in je eden najzaslužnejših za nastop londonskih modrih v finalu Lige prvakov ter za njihov uspešen niz v Premier League. Za reprezentanco je zbral 89 nastopov. Njegova tržna vrednost znaša 25 milijonov evrov. Omeniti velja tudi kreativnega vezista Jaroslava Plašila (Bordeaux), ki je v kvalifikacijah zabil dva gola. Tržna vrednost: 7 milijonov evrov.

Kapetan: Tomaš Rosicky

Arsenalov vezist je zbral le štiri nastope manj od Čecha v izbrani vrsti, dosegel pa je 20 zadetkov. Pri 31 letih se je Rosicky v tej sezoni le približal predstavam, ki jih je kazal pred številnimi in dolgotrajnimi poškodbami. V dresu Arsenala je zbral 36 nastopov in dosegel dva gola, precej uspešnejši pa je bil pri asistencah. Češki ljubitelji nogometa od malega Mozarta pričakujejo, da bo znova orkestriral igro reprezentance na sredini igrišča. Tržna vrednost: 3,5 milijona evrov.

Vzhajajoča zvezda: Tomaš Necid

Visokorasli napadalec moskovskega CSKA je od leta 2009, ko se je preselil v Rusijo, v hudi konkurenci zaigral na 71 tekmah, 19-krat pa je zatresel mrežo tekmecev. Podatek ni slab za nekoga, ki ni standardni član prve enajsterice. Necid ima na EP lepo priložnost, da končno zablesti, to pa bo njegov prvi večji mednarodni turnir. Dvaindvajsetletnik je za izbrano vrsto doslej odigral 25 tekem in dosegel sedem golov. Tržna vrednost: 6,5 milijona evrov. Prijetno utegne presenetiti tudi Tomaš Pekhart. Napadalec Nürnberga je v tej sezoni zbral 33 nastopov ter deset golov in pet asistenc. V reprezentanci se v osmih nastopih še ni vpisal med strelce. Tržna vrednost: 3 milijoni evrov.

Selektor: Michal Bilek

Eden izmed razlogov, zakaj strokovnjaki Češke ne uvrščajo ravno visoko, je tudi njen selektor. Ta naj bi bil po njihovem mnenju premlad in neizkušen. Bilek je Čehe sicer prevzel po neuspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010, v preteklosti pa je vodil kopico čeških klubov, tudi praško Sparto, s katero je prišel do državnega naslova. To bo za 46-letnega trenerja prvi večji preizkus na mednarodni sceni. Nekaj izkušenj sicer že ima kot igralec, saj je nekdanji vezist nastopil na SP leta 1990 v Italiji. Po uspešnih dodatnih kvalifikacijah je Češka pod njegovim vodstvom odigrala le še eno prijateljsko tekmo. Konec februarja je v Dublinu z 1:1 remizirala z Irsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.