Šport
29 ogledov

Kazen za Maejevo in štiri Slovence

Tajska Vanessa Mae otvoritvena slovesnost Soči 2014 Fišt Reuters
Mednarodna smučarska zveza je violinistko Vanesso Mae kaznovala s štiriletno prepovedjo nastopanja zaradi goljufanja pri kvalifikacijskih tekmah v alpskem smučanju za olimpijske igre 2014 v Sočiju. Poleg Maejeve je suspendirala tudi štiri slovenske smučarske delavce.

Maejeva je februarja na zimskih igrah pod imenom Vanessa Vanankorn zastopala Tajsko in med 67 smučarkami v veleslalomu zasedla zadnje mesto.

Zveza FIS je na današnjem zaslišanju potrdila, da so bile kvalifikacijske tekme med 17. in 19. januarjem na Krvavcu s štirimi smučarkami, Maejevi so pri goljufanju pomagali domači organizatorji kranjskega Triglava in slovenski uradni predstavniki na tekmi, prirejene. Te tekme, ki so jih priredili na prošnjo Maejeve s posredovanjem tajskega olimpijskega komiteja, so bile za 36-letno violinistko zadnja priložnost, da si zagotovi točke FIS za nastop v Sočiju.

V skladu z olimpijskimi pravili lahko države, ki med najboljšo petstoterico alpskih smučarjev nimajo nobenega predstavnika, nastopijo s po enim v moški in ženski konkurenci, a le, če naberejo dovolj točk FIS na nekaj tekmah. Vanessa Mae, ki ima tako britansko kot tajsko državljanstvo, si je izbrala nastop za Tajsko pod očetovim priimkom Vanakorn.

Večina z enoletnim suspenzom

Zveza FIS je danes kaznovala tudi štiri slovenske smučarske delavce in enega Italijana. Vodji omenjenih veleslalomskih tekmovanj na Krvavcu Borutu Hrobatu je izrekla dveletno prepoved delovanja na vseh dogodkih, pod okriljem FIS, Matjažu Goltezu, Vladu Makucu, nekdanjemu prvemu možu slovenske smučarske stroke, Urošu Šinkovcu enoletno prepoved delovanja na vseh dogodkih, pod okriljem FIS, enoletni suspenz pa si je prislužil tudi Italijan Fabio De Cassan, ki je bil na omenjenih tekmovanjih tehnični delegat FIS, so danes zapisali na spletnih straneh FIS. Vsi omenjeni se lahko na izrečene kazni FIS v roku 21 dni pritožijo na Športno razsodišče v Lozani (CAS).

Suspenz z razlogom

"Vsi suspendirani, so suspenz dobili z razlogom," je dejal predsedni FIS Gian-Franco Kasper in dodal: “Sprva, ko smo slišali novico, smo se temu smejali, nato pa ugotovili, da gre za resne kršitve."

Violinistka, ki je po svetu prodala že 10 milijonov albumov,  je za olimpijske igre trenirala le šest mesecev. "Z mojimi omejenimi izkušnjami sem srečna, da sem sploh prišla do cilja. Zame je bil to pravi rock and roll. Trikrat sem skoraj padla," je po svojem olimpijskem nastopu dejala Maejeva.

“Kazen njej ne bo pomenila veliko. Na olimpijskih igrah je nastopila in to je verjetno to. V vsakem primeru smo ji preprečili udeležbo na naslednjih ZOI," je še menil prvi mož Mednarodne smučarske zveze.

Slovenske kazni precej strožje

Smučarska zveza Slovenije je sicer 27. oktobra enostransko prekinila pogodbo z vodjo panoge za alpsko smučanje Makucem. Izvršni odbor SZS je že 10. julija četverici, ki je sodelovala pri pripravi in izvedbi januarskih kvalifikacij na Krvavcu, izrekla štiriletno prepoved delovanja v okviru SZS zaradi objektivne odgovornosti. Tajci naj bi SK Triglav plačali, da so tekme priredili tako, da se je Maejevi uspelo kvalificirati na OI v Soči.

Ugotovitve FIS

• Rezultati dveh veleslalomskih tekem 19. januarja vključujejo tudi izid tekmovalke, ki je ni bilo na Krvavcu.

• Ena izmed tekmovalk je bila uvrščena na drugo mesto, čeprav je med tekmo padla. Njen čas naj bi bil popravljen za več kot 10 sekund.

• Vsaj ena nastopajoča se je na progo podala z nepravilnega mesta, startno palico pa je nato naknadno premaknil starter, ko je bila tekmovalka že na progi.

• Vremenski pogoji so bili tako slabi, da ni bilo moč izvesti regularne preizkušnje.

• Progi med vožnjama nista bili spremenjeni. To sicer zahtevajo pravila FIS.

• Tekme 18. januarja naj bi se udeležilo 23 tekmovalk, vendar vsaj dve tekmovalki, ki sta se pojavili ob objavi rezultatov, nista sodelovali na preizkušnji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.