Šport
15 ogledov

Kdo lahko ustavi Stonerja?

Ali bo Casey Stoner v Laguni Seci niz zmag podaljšal na štiri? Žurnal24 main
Motociklistična karavana v razredu Moto GP se seli v Severno Ameriko. Naslednje prizorišče dirke bo namreč dirkališče Laguna Seca, ki slavi po enem izmed najbolj znamenitih zavojev.
 

VN ZDA, Laguna Seca

Petek: 1. prosti trening (19.00), 2. prosti trening (22.55)
Sobota: 3. prosti trening (19.00), kvalifikacije (22.55)
Nedelja: dirka (23.00)

Pred dirkači v razredu Moto GP je zadnja preizkušnja pred poletnim premorom. Prizorišče dirke bo dirkališče Laguna Seca , ki je znano predvsem po enem izmed najbolj ekstremnih zavojev na svetu ( video si oglejte spodaj!). To bo četrta dirka na tem prizorišču, odkar se je po letu 1994 vrnilo nazaj na koledar razreda Moto GP . Laguna Seca je tudi eno od samo treh dirkališč v svetovnem pokalu, kjer Valentino Rossi (Yamaha) še ni dosegel zmage. Zmaga tukaj bi bila za Italijana še kako pomembna, saj mu za ovratnik že dihata Dani Pedrosa (Honda) in Casey Stoner (Ducati), ki je dobil zadnje tri dirke. Drugouvrščeni Španec, ki je prejšnji teden grdo padel na Sachsenringu , je po zdravniškem pregledu v Barceloni dobil zeleno luč za nastop in bo tako lovil vodilnega Rossija, ki ima pred njim 16 točk naskoka. V boju za zmago se nikakor ne da odpisati tudi svetovnega prvaka iz leta 2006 Nickyja Haydena (Honda), ki je na tej dirki slavil v letih 2005 in 2006. Domači adut sicer v letošnji sezoni kaj prida ne blesti, a se bo pred svojimi rojaki zagotovo še posebej potrudil.


Nicky Hayden v znamenitem Corckscrew zavoju. © AFP

 
V prvih treh nastopih na dirkališču v Laguna Seci je bil Rossi le enkrat na stopničkah, kar pa želi sedemkratni svetovni prvak letos zagotovo popraviti. "Laguna zagotovo ni bila ena izmed mojih najbolj priljubljenih dirk v prvih treh nastopih, saj je tudi ena izmed redkih v koledarju, na kateri še nisem slavil. Ta vikend ciljam na zmago, to je dejstvo," je samozavestno povedal Italijan, glede zahtevnosti same proge pa je še dodal: "V preteklosti je bila to za naš motor zelo zahtevna steza. Za razliko od motorja pa so se Bridgestonove pnevmatike zmeraj zelo dobro odzivale, zato verjamem, da bo vse skupaj delovalo dobro. V zadnjih dveh letih sem tukaj doživel velika razočaranja, saj nisem dosegel velikega števila točk. Upam, da je nesrečne serije konec in da bom lahko letos na dirki zares užival."

S težavami pa se že od prejšnjega vikenda ubada drugouvrščeni Pedrosa. Španec je na VN Nemčije grdo padel ter si zlomil mezinec. Zaradi poškodbe je njegov nastop praktično ves teden visel v zraku, nato pa je le dobil zdravniško zeleno luč. "V tem trenutku je vse skupaj zelo težko, vendar šele, ko bom sedel na motor, bom znal več povedati. Za zdaj še ne vem česa sem v tem stanju sposoben, tako da bo treba počakati z morebitnimi napovedmi," je o poškodbi povedal Pedrosa.

 
 

Upam, da je nesrečne serije konec in da bom lahko letos na dirki zares užival.

Valentino Rossi

 
Čeprav je "šele" tretji v skupni razvrstitvi, pa je zagotovo trenutno najbolj vroče ime v karavani Moto GP Casey Stoner. Avstralec je namreč dobil zadnje tri dirke ter se s tem močno približal Rossiju in Stonerju. Ducatijev voznik je tudi štirikrat zapored startal iz prve pozicije, kar še dodatno pove, kako dominanten je bil na zadnjih štirih dirkah. Ob vseh dejstvih pa v Stonerjevo korist govori tudi podatek, da je prav Avstralec dobil lansko preizkušnjo na tem dirkališču. Vse oči bodo torej uprte v Ducatija s številko ena.



Američani svoje upe polagajo v dva rojaka. To sta Nicky Hayden in Colin Edwards . Predlanski svetovni prvak Hayden je na tej dirki slavil že dvakrat, tako da mu steza nedvomno zelo odgovarja. "Dirkanje na domači stezi je zmeraj nekaj posebnega. Prvih nekaj let, ko sem prišel v razred Moto GP, na sporedu ni bilo VN ZDA, morda tudi zato to dirko toliko bolj cenim," je povedal Kentucky Kid. Drugo močno orožje Američanov pa bo Edwards, ki trenutno zaseda peto mesto v skupnem seštevku, njegova najboljša uvrstitev na tej stezi pa je tretje mesto iz leta 2005. Texas Tornado, kot navijači kličejo Edwardsa, je pred dirko tudi oznanil, da ostaja pri Tech 3 Yamahi vsaj do leta 2009.


Valentino Rossi želi prekiniti nesrečno serijo in slaviti na VN ZDA. © AFP

 

 

Laguna Seca, zadnjih pet zmagovalcev

1993: John Kocinski (ZDA)
1994: Luca Cadalora (ITA)
2005: Nicky Hayden (ZDA)
2006: Nicky Hayden (ZDA)
2007: Casey Stoner (AUS)

Laguna Seca je dirkališče v bližini mesta Monterey v Kaliforniji . Zgrajeno je bilo leta 1957 in je dolgo 3,6 kilometra. Steza ima enajst zavojev, vključno z znamenitim zavojem osem, ki mu pravijo tudi Corkscrew . Tukaj je potekala VN ZDA med leti 1988 in 1994, vendar je napredek v razvoju motociklov odgovorne prisilil, da dirko prestavijo, saj sama steza več ni bila primerna za varno tekmovanje. Stezo so nato posodobili, da je ustrezala varnostnim zahtevam. Prva faza posodobitve je bilo razširjanje izvoznega pasu in razširitev ciljne ravnine. Dirko vedno znova zaznamuje tudi huda vročina, zaradi katere so lani start izvedli v nedeljo zjutraj namesto popoldne. Najbolj uspešni na tej stezi so bili do sedaj nedvomno domačini, saj so izmed devetih izvedb VN slavili kar sedemkrat. Med leti 1989 in 1992 je trikrat zapored slavil Wayne Rainey na Yamahi, v letih 2005 in 2006 pa je slavil že omenjeni Hayden. Prevlado Američanov je z lansko zmago prekinil Stoner, kdo pa bo letos najbolj uspešen, bomo izvedeli v nedeljo pozno zvečer.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.