Šport > Kolesarstvo
8648 ogledov

Ali mora Primoža skrbeti? Govorice o Dumoulinu vendarle ne tako nedolžne

Tom Dumoulin in Primož Roglič Profimedia
Generalni menedžer avstralske kolesarske ekipe je potrdil, da si za sezono 2023 želi v svojih vrstah videti Toma Dumoulina. Ali bo Primož Roglič pri Jumbo-Vismi izgubil fantastičnega pomočnika in prijatelja?

Pri kolesarski ekipi BikeExcange so potrdili, da se v prihodnosti vendarle zanimajo za izjemnega Toma Dumoulina, kateremu bi, če si Nizozemec tega še vedno želi, namenili vlogo kapetana na etapnih dirkah.

Pri slovitem L'Equipu so se namreč že prejšnji mesec pojavile govorice, da namerava Nizozemec predčasno prekiniti svojo pogodbo pri Jumbo-Vismi ter v sezoni 2022 okrepiti njihove avstralske rivale. Vse govorice o tem pa naj bi bile lažne, so takrat potrdili pri BikeExchangu.

Tom Dumoulin in Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

A vendarle so zdaj Avstralci pojasnili, da trenutno prestop resda še ni v igri, a da se zelo zanimajo za Dumoulina za sezono 2023, potem ko mu s koncem leta 2022 poteče njegova aktualna pogodba z Nizozemci.

"Tom Dumoulin je kolesar, ki se bo po koncu naslednje sezone znašel na trgu in zanj se bo zanimalo veliko ekip, če bo nastopal, kot je letos na primer na Olimpijskih igrah (osvojil je srebrno medaljo v kronometru op. p.)," je v pogovoru za Cyclingnews razkril generalni menedžer avstralske ekipe Brent Copeland.

"Če si želi nadaljevati s svojimi ambicijami v vlogi kapetana, je zagotovo kolesar, zaradi katerega bi se naša ekipa zbrala ter odločila, da je nekdo, kogar bi lahko pripeljali in delali z njim Pred sabo ima še nekaj dobrih let, tako da pogovori o njem bodo zagotovo stalno prisotni."

Tom Dumoulin in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Ekipa BikeExchange je namreč pred letošnjo sezono izgubila kar nekaj svojih kapetanov, saj je Adam Yates okrepil ekipo Ineos Grenadiers, Jack Haig pa Bahrain Victorious. Pritisk celotne ekipe je tako ležal zgolj na ramenih Simona Yatesa, ki je na koncu končal tretji na Giru, dobil pa je dirko Tour of the Alps.

Če si Avstralci na omenjenm področju želijo večjih uspehov, morajo zagotovo svojemu britanskemu asu dodati še kakšnega kapetana, da ga rahlo razbremeni. Še posebej po tem, ko ekipo z januarjem zapušča še Estreban Chaves, ki se seli k EF-Education Nippu.

Dumoulin je sicer imel v lanski sezoni zelo omejen urnik, saj se je potem, ko ga je ekipa na začetku leta imenovala za sokapetana Dirke po Franciji, nenadoma odločil, da se za nedoločen čas umakne iz sveta kolesarstva.

Tom Dumoulin in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Junija se je nato vrnil ter takoj dobil Nizozemsko državno prvenstvo v vožnji na čas, preden je nastopil na prvi večji preizkušnji, Dirki po Švici. Nato pa je naravnost navdušil z nastopom na Olimpijskih igrah, kjer je zaostal le za svojim odličnim prijateljem ter ekipnim kolegom Primožem Rogličem.

Prav uspeh v Tokiu pa je dal Dumoulinu novega zagona, saj je priznal, da ponovno uživa v kolesarstvu ter da se namerava ponovno popolnoma podrediti temu športu. Do konca sezone je nato nekdanji zmagovalec Gira ter drugouvrščeni s Toura zabeležil še en odličen nastop na Dirki po Beneluksu, katero je končal na devetem mestu, preden je zaradi poškodbe predčasno zaključil sezono.

Z nastopi v drugi polovici leta je tako znova spomnil na starega dobrega Dumoulina, ki bi še kako prišel prav našemu Primožu Rogliču pri iskanju tako težko pričakovane skupne zmage na Touru.

Tom Dumoulin in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelo blizu sta bila že pred dobrim letom, ko je Dumoulin opravil odlično delo ter Primožu pomagal do drugega mesta (ter rumene majice vse do predzadnje etape), obenem pa je sam kljub drugim zadolžitvam osvojil odlično sedmo mesto v skupnem seštevku.

Toda prav lahko bi se zgodilo, da bo že po nslednji sezoni Primož ostal brez enega največjih adutov, saj zanimanje avstralske ekipe vendarle ni bilo tako nedolžno: "Je eden izmed kolesarjev, ki smo si jih označili in jih bomo neprestano spremljali ter jih imeli v mislih v povezavi z našo prihodnostjo," je zaključil Copeland.

Po Tonyju Martinu (upokojitev), Georgu Bannettu (UAE Team Emirates) in Antwanu Tolhoeku (Trek-Segafredo), ki so vsi v preteklosti igrali izjemno pomembno vlogo pri Primoževih uspehih in ki Jumbo-Vismo zapuščajo že letos, bi odhod Dumoulina vsekakor lahko pomenil nov razlog za skrb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice