Šport > Kolesarstvo
17206 ogledov

Pogačar povedal, zakaj ni bolj odločno napadel Vingegaarda

Tadej Pogačar Profimedia
Pred dnevom odmora in odločilnim tednom razlika med najboljšima na Touru ostaja 10 sekund.

Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious) je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Les Getsa do Saint-Gervaisa (179 km) je slavil iz ubežne skupine. V boju za rumeno majico se položaj ni spremenil. Danec Jonas Vingegaard je odgovoril na vse napade Slovenca Tadeja Pogačarja in ohranil deset sekund naskoka v skupnem seštevku.

Odločitev o etapni zmagi ter boju med favoriti je pričakovano padla na zadnjem, dvojnem vzponu v zadnjih 11 km. Znova je ritem večji del etape narekovalo moštvo Jumbo-Visme, na zadnjem vzponu do Saint-Gervaisa (7 km/7,7 odstotni vzpon) pa je na čelo skupine najboljših prišla Pogačarjeva ekipa UAE Team Emirates.

Ko je začel ritem narekovati Britanec Adam Yates, sta z njim ostala le moštveni kolega Pogačar ter Vingegaard (Jumbo-Visma). Okoli 2,5 km pred vrhom se je Yates odpeljal naprej, skupaj pa sta ostala Slovenec in Danec. Britanec je po etapi priznal, da to ni bil načrt ekipe.

"To ni bil del načrta. Toda če nekomu uspe uiti in mora Jumbo loviti, bi to lahko šlo nam na roko. Smo pa kot ekipa pokazali, da smo močni," je dejal 30-letni Yates.

Pogačar je v zadnjem kilometru sicer nekajkrat poskusil, a se tokrat od Danca ni odlepil. Ciljno črto sta prečkala skupaj kot 16. in 17. z natanko 6:04 minute zaostanka za zmagovalcem. Po koncu je 24-letnik s Klanca pri Komendi dejal, da je moral improvizirati.

"Zadnji klanec je bil kar zahteven. Čutil sem, da je bil Jonas zelo dober. Vedel sem, da se ga ne bom otresel, saj je bil klanec ob koncu preveč enostaven. Na koncu sem malce improviziral, tudi Adam je vzel nekaj sekund in se približal stopničkam, tako da je bil v celoti gledano dober dan," je dejal Pogačar za Eurosport/GCN.

"Poskušal sem napasti, a sem videl, da je Jonas močan, zato nisem želel po nepotrebnem tratiti preveč energije. Pred nami so še trije odločilni dnevi, mislim pa, da bo vse skupaj zelo tesno," pa je izjavil organizatorjem.

Dotaknil se je tudi nadaljevanja Toura in prihajajočega torkovega kronometra. "Lahko smo zelo samozavestni, imamo dobre noge. To je bila dobra ekipna predstava. Zdaj nas čaka prost dan, za nekatere tudi v torek. Zame in za Adama pa bo šlo na vso moč. Poznam traso in upam, da mi bo ustrezala. Je lepa trasa in komaj čakam, da jo preizkusim."

V skupnem seštevku ima Vingegaard še naprej deset sekund naskoka pred Pogačarjem, tretje mesto pa je utrdil Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers). Za vodilnim Dancem zaostaja že 5:21 minute, potem ko je tokrat ciljno črto prečkal 38 sekund za vodilnim dvojcem.

Preostala Slovenca, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec  (Jayco-AlUla), sta ciljno črto prečkala kot 78. oz. 79. z zaostankom natanko 29 minut. V skupnem seštevku je Mohorič 71., Mezgec pa 121.

V ponedeljek bo na vrsti prost dan, v torek pa se bodo kolesarji merili v razgibani vožnji na čas. Ta se bo začela v neposredni bližini današnjega zaključka v Passyju in končala v Comblouxu (22,4 km).

Komentarjev 2
  • Anja1956 21:53 16.julij 2023.

    Danes se ni mogel izgovarjati na motoriste ?

Sorodne novice