Šport > Kolesarstvo
17529 ogledov

Hud padec kolesarjev Jumbo - Visme, remi v boju Pogija in Vingegaarda

Tadej Pogačar Profimedia
V 15. etapi se je pričakoval nov boj za rumeno majico, Jonas Vingegaard pa je v zadnjem kilometru odbil vse Pogačarjeve napade.

Po naporni 14. etapi, ki jo je začinil neuspeli napad Tadeja Pogačarja, dva izmed motorjev v karavani sta mu najverjetnehe preprečila osvojitev prvega mesta na zadnjem vzponu in s tem treh dodatnih sekund v boju z Jonasom Vingegaardom, je bila pred kolesarji na sporedu še ena naporna alpska etapa. Razlika med Slovencem in Dancem je na startni črti znašala 10 sekund.

"Petnajsta etapa je spet zelo težka. Bo zelo napeto in če bodo dobre noge, bomo spet poskusili," je po sobotni etapi menil Pogačar.

Zadnjih 90 kilometrov tokratne etape je sicer vsebovalo kar pet kategoriziranih vzponov, zaključni vzpon 1. kategorije do Saint-Gervaisa pod Mont Blancom, ki naj bi prinesel boj nosilca rumene majice s Pogačarjem, je dolg 7 kilometrov, povprečni naklon klanca pa znaša 7,7 odstotka.

V živo:

  • Start: Kolesarji so se podali na 179 kilometrov dolgo traso.
     
  • 150 km do cilja: Kljub številnim skokom in poizkusom še ni prišlo do uspešnega bega.
     
  • 148 km do cilja: Iz skupine je skočil član moštva Bora-hansgroge Nils Politt, ki si je prikolesaril več kot 20 sekund naskoka. Kasneje so se mu poskušali pridružiti še nekateri kolesarji, med njimi Julian Alaphilippe (Soudal–Quick-Step).
     
  • 146 km do cilja: Alaphilippe, Aurelien Paret-Peintre (AG2R) in Aleksej Lucenko (Astana) so ujeli Politta. Samostojen beg četverice je bil obsojen na neuspeh, ko se jim je skušal pridružiti Wout van Aert (Jumbo-Visma), kar pa v glavnini ni ustrezalo predvsem ekipi UAE team Emirates. Pri tej so se v lov odločili poslatu Marca Solerja. Tudi ta je uspel hitro uloviti ubežnike, v ozadju pa so se prvim na cesti skušali pridružiti še številni kolesarji. Na koncu se je v ospredju oblikovala velika skupina.
     
  • 129 km do cilja: Razlika med ubežno skupino, iz nje sta skočila Alaphilippe in Lucenko, in preostankom glavnine je znašala 50 sekund.
     
  • 128 km do cilja: Grd padec v glavnini. Neprevidni gledalec, ki je snemal kolesarje z iztegnjeno roko, je zbil kolesarja ekipe Jumbo-Visme Seppa Kussa, slednji je podrl moštvenega kolega Nathana Van Hooydoncka, nato pa je padlo še nekaj kolesarjev. Pogačar in Vingegaard sta se za las izognila padcu.


    Preteklo je kar nekaj časa, da so kolesarji znova sedli na kolo. Preostalek glavnine je zmanjšal tempo in jih počakal. Predvsem padec Vingegaardovega prvega pomočnika Kussa bi znal vplivati na razplet etape.

  • 111 km do cilja: Zaradi omenjenega doganja je glavnina zaostala za pet minut in pol. V samostojnem begu sta bila še naprej Alaphilippe in Lucenko, ki sta si pred trideseterico preostalih ubežnikov privozila okoli pol minute prednosti. Med njimi je ob vse večjem zaostanku glavnine že bilo potrebno iskati zmagovalca etape. 

    Pri Jumbo-Vismi so zapisali, da je bil poleg Kussa in Van Hooydoncka v padec udeležen tudi Dylan van Baarle.
Komentarjev 7
  • Avatar Garancija
    Garancija 06:47 17.julij 2023.

    Ampak res,kakšen narod je v špalirju,sami debil,ki se nastavljajo kameram,da so vsaj enkrat na tv,za kolesarje pa sploh ne ve kdo so,kam gre ta svet

  • Igxigx1 18:05 16.julij 2023.

    Tacga debila bi moral zbrcat s tistimi kolesarskimi kopačkami. Kar s podplati, kjer je okovje za na pedal se prihaklat

  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:33 16.julij 2023.

    Kolesarstvo postaja vse bolj popularno in temu primerno se povečuje obisk, še posebno na največjih dirkah. Zato bi bilo nujno, da odgovorni pri UCI sprejmejo strožje kriterije za zaščito tekmovalcev pred incidenti z gledalci. Menim, da organizatorji morajo in lahko ...prikaži več bolje zaščitijo kolesarje pred incidenti katerim smo bili priča že na Giru in na tem Touru. Ker je trase nemogoče zavarovati celoti, bi morali vsaj na najbolj kritičnih delih strogo določiti cone ogledov, za odmik pa dvojne ograje...

Sorodne novice