Šport > Kolesarstvo
43327 ogledov

Komisarji po etapi razen motoristov kaznovali tudi Jonasa, toda ...

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar Profimedia
Jonas Vingegaard je po 14. etapi dirke po Franciji prejel kazen, ki pa jo bo brez težav sprejel.

Sobotna 14. etapa dirke po Franciji s ciljem v Morzinu še naprej buri duhove, potem ko sta enega izmed napadov Tadeja Pogačarja tik pod vznožjem Joux Plana zaustavila motorista s fotografom in snemalcem, Jonas Vingegaard pa je skorajda nemudoma zatem z nepričakovanim napadom premagal našega šampiona v boju za bonusne sekunde na vrhu vzpona.

Kolesarski svet je bil tako ogorčen nad obema motoristoma, prav tako pa so kritike slišali tudi organizatorji dirke, ki niso tik pod vrhom vzpona, na katerem so imeli sprint za bonusne sekunde, postavili ograjo ter tako progo vsaj v zadnjem kilometru, ko se je pričakovalo napade in nenadne pospeške kolesarjev, ogradili pred gledalci. V tem primeru do takšnega incidenta seveda ne bi prišlo.

Toda po toči zvoniti je prepozno, organizator dirke pa je lahko naredil zgolj edino stvar, ki mu je v določeni situaciji še preostala, oba motorista ter snemalca za francosko televizijo in fotografa časnika L'equipe je kaznoval z denarno kaznijo, prav tako pa so vsi štirje dobili prepoved sodelovanja na 15. etapi dirke.

Zanimivo pa je, da to niso bile edine kazni po 14 etapi, saj so se komisarji dirke odločili podeliti še tri druge kazni. Enako kazen kot "zloglasna četverica" sta prejela tudi motorist in fotograf tiskovne agencije AFP, ker nista upoštevala novinarskih pravil, kaznim pa nista ubežala niti dva kolesarja.

Kazen 200 švicarskih frankov bosta namreč morala plačati tudi zmagovalec petkove etape, kolesar ekipe Ineos Grenadiers Michal Kwiatkowski, in njegov športni direktor Stephen Cummings. Poljski kolesar je namreč prejel okrepčilo s strani svojega športnega direktorja, potem ko to ni bilo več dovoljeno.

Še dosti bolj znano ime, ki se je znašlo med kaznovanimi po 14. etapi, pa je bil eden glavnih dveh junakov letošnje dirke, nosilec rumene majice Jonas Vingegaard, ki ga je vodstvo dirke prav tako kaznovalo z 200 švicarskimi franki. Vodilni kolesar dirke naj bi namreč tekom etape uriniral na neprimernem mestu, na očesu javnosti.

Danskega šampiona podobna kazen zagotovo ne bo preveč prizadela, bo pa moral biti v prihodnje previden, saj bi ob ponovitvi podobnega incidenta zaradi predkaznovanosti kazen lahko bila tudi drastično višja. A čeprav se slovenski šampion Pogačar zagotovo ne bi branil kakšnih dodatnih sekund, smo prepričani, da si Jonasa želi premagati na cesti in ne po kakšni kazni zaradi uriniranja v javnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Anja1956 11:33 16.julij 2023.

    Ovirana sta bila oba , ne samo pogačar. Kje pa piše , da bi bil Pogačar hitrejši !

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:13 16.julij 2023.

    Motorista in snemalca nujno zamenjat,kaj se to grejo ti prf fotografi

Sorodne novice