Šport > Kolesarstvo
16316 ogledov

Pogačar napoveduje ognjemet! Taka pošast danes čaka kolesarje ...

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar Profimedia
Legendarni Puy de Dome teren za nov spopad Pogačarja in Vingegaarda.

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu deveta etapa od Saint-Leonard-de-Noblata do Puy de Doma (182,4 km). Zaključek na mitsko vzpetino v Centralnem masivu bo pisan na kožo najboljšim hribolazcem, zato bosta v vlogi favoritov znova vodilni Danec Jonas Vingegaard in drugouvrščeni Slovenec Tadej Pogačar.

Štiriindvajsetletni Pogačar bo etapo začel s 25 sekundami zaostanka za branilcem lanske zmage Vingegaardom, potem ko sta v sredo in četrtek drug drugemu zadala nekaj udarcev v Pirenejih in se izkazala kot daleč najmočnejša kolesarja letošnje dirke. Preostala Slovenca danes znova ne bosta v ospredju, skrbela bosta za svoje kapetane in čakala na naslednji teden ter nove priložnosti.

Trasa 9. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Ključna točka današnje razgibane etape s štirimi kategoriziranimi vzponi, ko se bodo kolesarji povzpeli za 3500 višinskih metrov, bo strm zaključni klanec na Puy de Dome (13,3 km, 7,7 %). Nanj so se nazadnje na Touru povzpeli pred 35 leti. Gre za mitski vzpon, ki je najtežji v zadnjih štirih kilometrih, ko se cesta navkreber postavi s povprečnim naklonom nekaj manj kot 12 odstotkov in se praktično ne spusti pod 11 %. Prvih pet kilometrov vzpona se bodo sicer kolesarji vzpenjali ob povprečnem 7-odstotnem naklonu, vmesni štirje kilometri bodo nato nekoliko bolj položni, preden se bo dirka zaključila z brutalno zahtevnimi zadnjimi štirimi kilometri.

Večina današnjega vzpenjanja kolesarje tako pričaka na zaključnem vzponu, a tudi trasa do samega finalna je vse prej kot enostavna. Kolesarje že po 25 kilometrih pričaka Côte du Lac de Vassivière, ki sicer ni klasificiran in ne spada med gorske cilje, a bodo kolesarji na 4,4 kilometrih ob 4-odstotnem naklonu prvič pretegnili noge, obenem pa bo služil kot idealna odskočna deska za današnje ubežnike.

Naklon bo nato nekoliko zahtevnejši na prihodnjih vzponih, ko bodo kolesarji prečkali Côte de Felletin (2,1 km, 5,2%), Côte de Pontcharraud (1,8 km, 4,6%) in Côte de Pontaumur (3,3 km, 5,3%), preden se 42 kilometrov pred ciljem prične položen, a zelo dolg vzpon na še en nekategoriziran vzpon na Col de la Nugère (9,2 km, 2,8%). Po prečkanju tega vzpona sledi še 15-kilometrski spust, ki bo kolesarje pripeljal vse do vznožja tako težko pričakovanega vzpona na Puy de Dome.

Trasa 9. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Puy de Dome sicer velja za enega najmlajših vulkanov v Centralnem masivu, sama kupola lave pa je nastala po izbruhu pred 10.700 leti. Vzpetina je cilj etape na Touru gostila 14-krat, med zmagovalce pa so vpisale kolesarske legende, kot so Nizozemec Joop Zoetemelk (ki je legendarni vzpon pokoril celo dvakrat), Španci Julio Jimenez, Federico Bahamontes in Luis Ocana, domačin Bernard Thevenet ter Italijana Felice Gimondi in Fausto Coppi.

Leta 1975 pa je zloglasni vzpon poskrbel za enega največjih kolesarskih škandalov, ko je eden od gledalcev na poti proti vrhu v ledvico udaril Belgijca Eddyja Merckxa, ki je nato etapo končal kot tretji. Mitski vzpon sicer ni bil na sporedu dirke po Franciji že vse od leta 1988, ko se je med večne vpisal sicer kolesarskemu svetu manj znani danski kolesar Johnny Weltz, ki je na Puy de Dome slavil največjo zmago svoje kariere.

Johnny Weltz | Avtor: Profimedia Profimedia

Seveda se na podobnih etapah vedno poraja vprašanje, ali se bodo za zmago udarili favoriti za skupni seštevek, ali pa bo kot pred leti pogumnemu Dancu Weltzu zmaga pripadla kateremu izmed ubežnikov. Trasa je zelo razgibana, a vseeno pred samim zaključnim vzponom ni na sporedu nobenega resnično brutalnega klanca. Tako je vse odvisno od glavnine in kakšen tempo bo narekovala v ozadju.

Glede na to, da je etapa vsaj na papirju resnično lepa priložnost za pogumne napadalce, je za pričakovati hud boj za današnji beg. Če bo glavnina etapo do brutalno zahtevnega zaključnega vzpona vzela nekoliko z rezervo, bi prav lahko videli dve izjemno zanimivi borbi. Tisto za etapno zmago in v ozadju tisto za rumeno majico. Jasno je le nekaj ... "Znova bo pokalo!" je nedeljsko etapo napovedal Pogačar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice