Šport > Kolesarstvo
22506 ogledov

Geraint Thomas: Pri Jumbo-Vismi so bili arogantni in domišljavi

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
Valižanski kolesarski as meni, da so bili pri nizozemskem moštvu preveč samozavestni v boju s Tadejem Pogačarjem.

V kolesarskem svetu še vedno odmeva razburljiva šesta etapa Toura, ko je Tadej Pogačar z uspešnim napadom prepolovil prednost Jonasa Vingegaarda. Danec je le dan prej za dobro minuto premagal slovenskega asa. 

O za mnoge presenetljivi vrnitvi Slovenca je v svojem podcastu spregovoril tudi nekdanji zmagovalec francoske pentlje Geraint Thomas. Ta meni, da bi Jumbo-Visma morala v omenjeni etapi večino dela prepustiti moštvu Bora-hansgrohe, ki je imelo v rumeni majici Avstralca Jaija Hindleyja.

Namesto tega so se pri Jumbo-Vismi odločili za napad na Tourmaletu. "Ko je Jonas krenil, je šel na vso moč. Resnično si je želel zlomiti Poga, a mu to ni uspelo. Poskušal je tudi na spustu, želel se je na vsak način znebiti zasledovalca," je v svojem podcastu Watts Occurring dejal zmagovalec iz leta 2018.

geraint thomas | Avtor: Epa Epa

V nizozemskem moštvu so nameravali pridobiti vsaj nekaj sekund pred Pogačarjem, nato pa bi Wout van Aert, ki je bil predtem v ubežni skupini, počakal na kapetana in ga povlekel do zadnjega vzpona, kjer naj bi kasneje Vingegaard še povečal razliko.

"Na papirju je bil načrt odličen, tudi moštvo ga je dobro začelo uresničevati. Vendar menim, da so bili nato pri Jumbo-Vismi preveč prepričani vase, bili so celo domišljavi in arogantni. Sicer je zdaj lahko to reči iz naslonjača ... Mislim, da bi se morali ustaviti in o vsem razmisliti še enkrat, ko se jim ni uspelo znebiti Pogačarja," je izjavil valižanski kolesar, ki je na letošnjem Giru v skupnem seštevku zaostal le 14 sekund za Primožem Rogličem, prav tako kolesarjem nizozemske ekipe.

Thomas meni, da ni bilo potrebno napadati Pogačarja, čeprav je ta prejšnji dan pokazal določeno slabost. "Na vsak način so hoteli zadati končni udarec. Ampak šlo je šele za šesto od 21 etap, za kaj takšnega ni bilo nobene potrebe. Vozili so tako, kot da bi šlo za 18. ali 19. etapo, kot da bi morali pridobiti nekaj časa nazaj. Imaš 50 sekund prednosti, ni potrebe, da voziš na takšen način."

Jonas Vingegaard in Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je odlično za dirko, odlično za gledalce, vendar ... Ljudje so nas, ko smo še vozili kot moštvo Sky, kritizirali, da smo dolgočasni in bla, bla, bla ... A smo prav zato osvojili sedem Tourov. Jumbo-Visma trenutno vodi, vendar lahko s takšno predstavo še izgubi to dirko."

"Gre pa predvsem za skupno zmago. Ko vodiš, moraš biti konzervativen in napasti le ob pravem času. Nič sicer ni narobe s tem, da si pogumen, vendar se mi je vse skupaj zdelo preagresivno, še zlasti, ker se je Tour šele začel," je sklenil Thomas.

Ta je sicer navdušen nad rivalstvom Pogačar - Vingegaard, po njegovem mnenju gre morda celo za največja tekmeca od takrat, ko se je pri 12-ih letih sam začel ukvarjati s kolesarstvom (Thomas je 25. maja dopolnil 37 let; op.p.).

Prepričan je tudi, da je s strmim vzponom Vingegaarda v zadnjih treh letih nekaj pridobil tudi Pogačar. Meni, da bi bil v nasprotnem primeru Pogi tako dominanten, da bi se občinstvo obrnilo proti njemu. "Ljudje bi ga sovražili, to se je zgodilo tudi Froomeyju," se je svojega nekdanjega moštvenega kolega Chrisa Frooma, ki je v prejšnjem desetletju štirikrat osvojil Tour de France, spomnil Thomas.

Slednji naj bi sicer nastopil na Vuelti, kjer ljubitelji kolesarstva tako lahko znova pričakujejo njegove boje z Rogličem, najverjetneje pa bo zraven še enkrat tudi Beljijec Remco Evenepoel.

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Puba60 22:45 08.julij 2023.

    Moje mnenje o temu ali onemu je sledeče. 25" je ogromno! Vseeno. Navijam za Pogačarja. Nepisano pravilo je, na etapnih dirkah "ena" sekunda pomeni neulovljivo prednost. 25(petindvajest) sekund je neulovljivih. Počakajmo in ne hvalimo dneva pred nočjo. Morda bo Tadej ...prikaži večj "strl" Jonasa. Vseeno je biti previden na Woyta. Včeraj se je že ustavil od izčrpanosti! Danes je pa sprintal za zmago. Ta Wout bo za Jonasa delal na letečih ciljih. Da si Tadej ne bo pridobil bonusa. Še 12 etap je! Zbogom!

  • Avatar pantani
    pantani 08:55 08.julij 2023.

    Pa še kako prav ima Thomas!!!

Sorodne novice