Šport > Kolesarstvo
34560 ogledov

Uf, kako je Vingegaard zbodel Pogačarja: "V prvem tednu sem ..."

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
Vingegaard se je ob koncu prvega tedna dirkanja po francoski pentlji odločil, da začne s psihološkimi igricami s svojim največjim rivalom.

Po dveh dnevih norih napadov in velikih preobratov v Pirenejih, je prva favorita dirke po Franciji Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma) in Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) v petek pričakal relativno miren dan. Prvi teden dirkanja po francoski pentlji se je namreč zaključil s sprintom glavnine na ulicah Bordeauxa, dvojica favoritov, katero v skupnem seštevku še naprej loči 25 sekund, pa je v cilj mirno prikolesarila v času zmagovalca. A če Tadej in Jonas nista bila v ospredju same etape, je Danec pristal v središču pozornosti zaradi svojih samozavestnih izjav po koncu.

Vingegaard je sicer na peti etapi s ciljem v Larunsu prvi zavohal kri in našemu šampionu zadal hud udarec, ko ga je premagal za več kot minuto, a mu je Pogačar nemudoma vrnil in ga premagal že takoj naslednji dan ter mu ob etapni zmagi "ukradel" tudi 28 sekund v skupnem seštevku. Oba favorita sta tako v prepričljivem vodstvu, deli pa ju vsega 25 sekund. A čeprav je razlika med najboljšima kolesarjema zelo majhna, Jumbo-Visma pa ima zaradi rumene majice v naslednjih dneh na svojih ramenih veliko nepotrebne odgovornosti, je Danec po prvem tednu dirkanja ponavljal, da gre vse skupaj še bolje kot po načrtih.

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mislim, da je dosti bolje, da imam 25 sekund prednosti, kot pa 25 sekund zaostanka," je svojo situacijo primerjal s tisto svojega največjega rivala, našega Tadeja Pogačarja. "Vedno bom izbral vodstvo. Pred začetkom dirke po Franciji nismo pričakovali, da bomo na tej točki v vodstvu. To, da smo v vodstvu, je pravzaprav popolna situacija za nas."

Potem ko so mnogi po peti etapi napovedovali, da je letošnja dirka po Franciji že odločena, je Pogačar s fantastično predstavo na šesti etapi znova premešal karte ter dokazal, da tudi odlični Danec ni nepremagljiv. Toda Vingegaard šesti etapi ni želel posvečati prevelike pozornosti, vse skupaj je označil zgolj za nekoliko slabši dan. Še več, Pogačarja je zbodel, da je sam vedno najslabši ravno na začetku tritedenskih dirk ter da bo iz etape v etapo le še močnejši.

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Počutim se enako, kot sem se zadnji dve leti na Touru. Moji najslabši dnevi so bili vedno na vrsti v prvem tednu, še posebej v prvih dneh. Ne bom rekel, da sem slab, a čutim, da sem iz dneva v dan močnejši," je zaključil psihične igrice s Pogačarjem danski šampion.

Naslednja prava priložnost za obračun obeh velikih favoritov bo že v nedeljo, ko se bo etapa v Centralnem masivu zaključila z legendarnim vzponom na Puy de Dôme. Zanimivo bo videti, ali bo Jonas svoje besede potrdil tudi z dejanji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
Sorodne novice