Šport > Kolesarstvo
5405 ogledov

Philipsen prvič poražen v sprintu, hud udarec za Pogačarjevega rivala

Mads Pedersen Profimedia
Pedersenu sprint navkreber, Vingegaard in Pogačar ostajata na prvih dveh mestih, katastrofa za Simona Yatesa.

Nekdanji svetovni prvak Danec Mads Pedersen (Lidl-Trek) je postal prvi kolesar na letošnji dirki po Franciji, ki je uspel v sprintu premagati Jasperja Philipsena (Alpecin-Deceuninck). Po treh sprinterskih etapah še neporaženi Belgijec je tako na osmi etapi Toura, ki je kolesarje vodila od Libourna do Limogesa (200,7 km), zasedel drugo mesto, medtem ko je na tretjem končal Wout van Aert (Jumbo-Visma).

Na pretežno ravninski etapi, kjer so kolesarji morali v zadnjih 70 kilometrih prečkati tri lažje vzpone, sta znotraj glavnine ciljno črto prečkala tudi naš Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki še naprej ostajata v vodstvu v skupnem seštevku. Rumena majica bo še naprej na ramenih Danca, ki ima pred našim šampionom 25 sekund prednosti. Pogačar je sicer etapo končal na desetem mestu, medtem ko je Jonas v cilj prispel na 18. mestu. Na tretjem mestu ostaja Jai Hindley (Bora Hansgrohe, +1:34), ki je bil danes 21.

Kljub sprinterskemu zaključku pa je prišlo do ene velike spremembe v skupnem seštevku, saj je četrti kolesar dirke Simon Yates (Jayco-AlUla) približno šest kilometrov pred ciljem padel ter proti vsem ostalim največjim nasprotnikom na precej enostavni etapi izgubil kar 47 sekund. Simon Yates je tako v skupnem seštevku izgubil dve mesti in je trenutno z zaostankom 4:01 na šestem mestu. Prehitela sta ga Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers, +3:30) in njegov brat dvojček Adam Yates (UAE Team Emirates, +3:40).

Začetek etape je bil sicer precej razburljiv, saj so si številni napadi sledili eden za drugim, beg pa se je uspel izoblikovati šele po 20 kilometrih, ko je glavnina dovolila Timu Declercqu, Anthonyju Turgisu in Anthonyju Delaplacu, da si privozijo 5 minut prednosti.

Ubežniki so bili ves čas nadzorovani s strani glavnine in niso imeli nobene prave možnosti, da bi prvi prišli do cilja. Precej nerazburljivo dogajanje je nekoliko prekinila le grda nesreča Marka Cavendisha dobrih 60 kilometrov pred ciljem. 34-kratni zmagovalec etap po francoski pentlji je bil na žalost prisiljen odstopiti s svojega zadnjega Toura v karieri.

V ospredju se je prednost ubežnikov topila, ko pa je padla pod minuto, je Turgis pustil svoja sopotnika za sabo, a je bil tudi sam ujet 8 kilometrov pred ciljem. Čez dva kilometra pa smo bili priča novemu padcu, v katerega je bil med drugim udeležen tudi Simon Yates, medtem ko je Steff Cras celo obležal ob cesti in so ga morali z rešilcem odpeljati v bolnišnico.

Steff Cras | Avtor: Profimedia Profimedia

O zmagovalcu etape je nato odločal sprint navkreber. Pedersen se je odločil za zelo zgoden napad, medtem ko je bil Van Aert sprva dobro zaprt. V boju za zmago je nato Pedersen uspel zadržati Philipsena za sabo, medtem ko je Van Aert v zadnjih metrih razvil visoko hitrost in na tretjem mestu uspel premagati Dylana Groenewegna, za kaj več pa mu je zmanjkalo ceste. Ob koncu etape je sprintal tudi Pogačar, a je bil zaključek vseeno premalo zahteven, da bi se lahko vmešal v boj za zmago proti klasičnim sprinterjem. Etapo je končal na desetem mestu.

Preostala Slovenca Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla) nista posegla tako visoko, a varno končala etapo pred zahtevno nedeljo. Mohorič je bil 51. s 33 sekundami zaostanka, Mezgec pa 54., potem ko je zaostal 36 sekund. V skupnem seštevku sicer nista v igri za najvišja mesta, saj na dirki zaenkrat opravljata drugačno vlogo, skrbita za svoje kapetane.

V nedeljo bo pred prvim prostim dnem na sporedu zahtevna deveta etapa od Saint-Leonard-de-Noblata do Puy de Doma (182,4 km). Ključna točka razgibane etape bo brutalno zahtevni zaključni vzpon na Puy de Dome (13,3 km/7,7 %).

 

* Izidi, 8. etapa (Libourne - Limoges, 201 km):
  1. Mads Pedersen (Dan/Lidl-Trek)                   4:12:26
  2. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)      isti čas
  3. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
  4. Dylan Groenewegen (Niz/Jayco-AlUla)
  5. Nils Eekhoff (Niz/DSM-firmenich)
  6. Bryan Coquard (Fra/Cofidis)
  7. Jasper De Buyst (Bel/Lotto Dstny)
  8. Rasmus Tiller (Nor/Uno-X Pro)
  9. Corbin Strong (NZl/Israel-Premier Tech)
 10. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
...
 51. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)           + 0:33
 54. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                      0:36
...

- skupno (8/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)             34:09:38
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)            + 0:25
  3. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                   1:34
  4. Crlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             3:30
  5. Adam Yates (VBr/UAE Emirates)                      3:40
  6. Simon Yates (VBR/Jayco AlUla)                      4:01
  7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                     4:03
  8. Romain Bardet (Fra/dsm-firmenich)                  4:43
  9. Thomas Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)          isti čas
 10. Sep Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                         5:28
...
 94. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)          1:13:43
127. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                   1:29:10
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice