Šport > Kolesarstvo
8002 ogledov

So pri UAE res naredili taktično napako v boju z Vingegaardom?

Tadej Pogačar Profimedia
Kar nekaj nekdanjih kolesarjev se ni strinjalo s taktiko Pogačarjevega moštva.

Tadej Pogačar je v 13. etapi dirke po Franciji z bonus sekundami in nekaj metri razlike na cesti pridobil osem sekund proti nosilcu rumene majice Jonasu Vingegaardu. Ta je po etapi dejal, da je z majhnim zaostankom zadovoljen, saj je bila etapa s ciljem na Grand Colombierju bolj pisana na kožo njegovemu tekmecu, ki je nekoliko bolj eksploziven. Danec je menil, da bo že danes in v nedeljo drugače, ko bo na sporedu več težjih vzponov. Edina kandidata za skupno zmago zdaj loči le devet sekund.

V petek so pri moštvu UAE Team Emirates sicer dovolili beg večji skupini kolesarjev, s ciljem po etapni zmagi pa so se nato trudili zmanjšati razliko pred zadnjim klancem. A jim to ni uspelo, zmagovalec etape Michal Kwiatkowski je v cilj prikolesaril s 50 sekundami prednosti pred na koncu tretjim Pogačarjem.

Na koncu je bilo kar nekaj vprašanj o taktiki Slovenčevega moštva. "Vedeli smo, da bo sledil Pogačarjev napad, a sem osebno mislil, da bo prišel že prej. Šlo je za izjemen skok, a je njegova ekipa morala opraviti izjemno veliko dela, da je nato sledil napad, ki je trajal le kakšno minuto. Pri UAE so garali tri ure, precej kolesarjev je šlo 'v rdeče', Marc Soler je bil na koncu povsem izčrpan. Pred nami pa sta dva izjemno naporna dneva," je v oddaji The Breakaway razmišljal nekdanji kolesar Adam Blythe in tako menil, da bi se lahko ves vložen trud moštva UAE maščeval ta konec tedna.

“Osem sekund na koncu ni velika razlika, če pomislimo na celoten Tour in na to, kaj nas še čaka," je dodal Blythe, ki pričakuje, da bodo pri Jumbo-Vismi v naslednjih dneh poskušali v beg poslati svoje kolesarje, s tem pa bi še dodatno vršili pritisk na ekipo UAE, ki bi znova morala navijati tempo v glavnini..

Z njegovim mnenjem se je strinjal tudi nekdanji odlični avstralski sprinter Robbie McEwan, ki je v svoji karieri zabeležil 12 etapnih zmag na Touru, enako število uspehov pa je dosegel tudi na Giru. "Menim, da bodo pri Jumbo-Vismi zadovoljni z današnjim dnem in razmišljali, da je vse šlo po načrtu. Vedeli so, da ta klanec bolj ustreza Pogačarju, ki je tu leta 2020 na podoben način že premagal Primoža Rogliča. Pri UAE so opravili res veliko dela. Ves ta trud za osem sekund? Podobno se je dogajalo lani, ko so pridobivali sekunde, nato pa je Vingegaard prijel za kladivo in udaril," je dejal McEwan.

Pri tem je sicer nekoliko pozabil na dejstvo, da je imel Vingegaard pred letom dni na voljo pomoč izjemnega Rogliča, ki je združno z Dancem napadal Pogačarja in ga zlomil v etapi, ki se je končala z vzponom na Col du Granon.

Danes bo na sporedu prva alpska etapa od Annemassa do Morzina (151,8 km), v njej bodo morali kolesarji premagati pet kategoriziranih vzponov ter skupno 4100 višinskih metrov. Vingegaard je prepričan, da mu takšna trasa ustreza.

dirka po Franciji 2023, 14. etapa | Avtor: letour.fr letour.fr
  dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:30 15.julij 2023.

    Rekel bi, da so pri UAE ravnali izjemno pametno, da so pustili Vingegaardove še naprej braniti rumeno majico. Vodstvo pred Pogijem je tako majhno, da to za slednjega ne bi smelo predstavljati posebnega problema ko se bo odločil obleči v ...prikaži več rumeno. Malce pozabljamo, da zadnji teden (torek) prinaša težak gorski kronometer (edina vožnja na čas na letošnjem Touru), po tem pa še dve novi ekstremno težki etapi (17. in 20). Pogačarja imam na sumu, da namerava napasti kronometer in nato nadzorovati potek!?

  • Friderik1950 10:54 15.julij 2023.

    Se strinjam, za skromen uspeh do konca izmučena ekipa. Napaka.

Sorodne novice