Šport > Kolesarstvo
1653 ogledov

Pred Pogačarjem ena ključnih etap, takšen pekel ga čaka danes

Tadej Pogačar Profimedia
Grand Colombier naznanja začetek odločilnih bojev na Touru.

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu 13. etapa od Chatillon-sur-Chalaronna do vrha Grand Colombiera (137,8 km). Na francoski državni praznik (dan padca bastilje) je pričakovati sijajno vzdušje po celotni trasi, na zaključnem vzponu pa začetek odločilnih bojev za zmago na Touru.

Slovenski as Tadej Pogačar ima na zaključni vzpon (17,4 km/7,1 %) lepe spomine, saj je ob prvi skupni zmagi na Touru pred tremi leti eno od treh etap osvojil prav na Grand Colombier. Takrat je na vrhu ugnal rojaka Primoža Rogliča.

Čeprav četrtek ni prinesel razlik med najboljšimi, so številni kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku porabili precej moči ob zelo hitri prvi polovici 12. etape. Danec Jonas Vingegaard in Pogačar sta ves čas pazila drug na drugega, ob hitrem ritmu pa bila ves čas v ospredju. Danes podobnega začetka ni pričakovati, bo pa toliko bolj zanimivo na zaključnem vzponu.

Trasa 13. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

V ekipi Jumbo-Visma pričakujejo Pogačarjeve napade. "Jutri bo dan za Pogačarja, saj gre za bolj kot ne ravninski začetek etape, nato pa eksplozivno dirkanje na zaključni vzpon. Zato bomo bolj obrambno naravnani," je za Eurosport po koncu četrtkove etape dejal Merijn Zeeman, eden od športnih direktorjev nizozemske ekipe. V skupnem seštevku ima sicer Vingegaard 17 sekund naskoka pred Pogačarjem, tretji je Avstralec Jai Hindley, ki zaostaja 2:40 minute.

Kot omenjeno, bo etapo odločil zaključni vzpon na sloviti Grand Colombier. Pred tem kolesarji na celotni etapi opravijo le z enim pravim vzponom, pa še ta je zelo položen (in tudi nekategoriziran), saj se na poti do observatorija De la Lebe na 16,4 kilometrih vzpenjajo ob le 3-odstotnem naklonu.

Vzpon Lebe je edini pravi test pred prihodom do današnjega finala, brutalnega Grand Colombierja. Gre za 17,4 kilometre dolg vzpon s povprečnim naklonom nekaj več kot 7 %. Prvih 7 kilometrov je zelo zahtevnih ob povprečnem 8,4-odstotnem naklonu, nato se teren nekoliko poravna, najtežji pa so zadnji 3,4 kilometri, ko povprečni naklon znaša kar 9,2 %.

Trasa 13. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Čeprav bi zaradi enostavnega terena moralo biti precej enostavno nadzorovati današnji beg, to še ne pomeni, da temu tudi bo tako. Jumbo-Visma verjetno ne bo imela ničesar proti, če begu uspe odnesti etapno zmago ter s tem tudi bonifikacijske sekunde na cilju. Po drugi strani bi si pri UAE Team Emirates želeli, da bi držali beg na primerni razdalji, preden njihov favorit Pogačar sproži odločilen napad na pobočju Colombierja. Po drugi strani pa se tudi v Tadejevi ekipi zavedajo, da gre zgolj za prvo izmed treh zaporednih gorskih etap, tako da bodo morda nekoliko še varčevali s svojimi močmi.

Prav zaradi tega bi lahko znova videli dve veliki borbi. Za etapno zmago ter tudi tisto med favoriti za skupni seštevek. Pogačar in Vingegaard sicer še vedno ostajata prva favorita za etapno zmago, saj sta preprosto najmočnejša kolesarja dirke, v primeru da bo begu uspelo priti do cilja pred favoriti za skupni seštevek, pa med morebitnimi etapnimi zmagovalci izstopajo imena, kot so Giulio Ciccone, Thibaut Pinot, Ben O’Connor, Felix Gall, Michael Woods, Pierre Latour, Mattias Skjelmose Jensen in Matteo Jorgenson.

Grand Colombier v Jurskem pogorju je sicer zadnje čase zelo priljubljena točka dirke po Franciji, saj je bil brutalni vzpon prvič uporabljen šele leta 2012, a se bodo kolesarji letos nanj povzpeli že petič. Le enkrat do zdaj pa je bil cilj etape postavljen na vrh Grand Colombierja. To je bilo leta 2020, ko so se kolesarji na ta mitski vzpon povzpeli večkrat z različnih strani, na koncu pa je v sprintu navkreber Pogačar ugnal Rogliča.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Klanec (Grand Colombier, op. p.) naj bi mi ustrezal, prevozil sem ga že na Touru 2020 in sprintal na vrhu. Upam na podoben scenarij," je pred petkovim izzivom povedal Pogačar. Zaključek etape leta 2020 je bil sicer povsem enak letošnjemu, saj se bodo za konec kolesarji povzpeli iz Culoza na vrh Grand Colombierja.

Petkova etapa sicer predstavlja uvod v zahteven konec tedna, saj tako v soboto kot nedeljo sledita zahtevni gorski etapi. Tudi v zadnjem tednu bodo na svoj račun prišli predvsem hribolazci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice