Šport > Kolesarstvo
40301 ogledov

Največji vseh časov prelomil: "Tour bo dobil ..."

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
Legendarni Eddy Merckx je razkril, kako se bo po njegovem mnenju razpletla letošnja dirka po Franciji.

Za nami je prvi teden dirke po Franciji, katerega so mnogi označili za najzanimivejšega v moderni zgodovini dirke. Postavljalci proge so navdušili z izjemno zanimivimi etapami v prvem tednu, katerega so zaznamovali številni napadi ter že zelo zgodnji obračun obeh največjih favoritov za skupno slavje, našega Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) in Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma).

Boj za skupno zmago je še kako odprt in vsaj po prvem tednu se oba kolesarja zdita zelo izenačena, mnogo pa je odvisno od dnevne forme in počutja, saj je eno gorsko etapo prepričljivo dobil Danec, naš junak pa mu je vrnil udarec na dveh zaporednih gorskih etapah, ko se ga je uspel otresti ter nadoknaditi večino izgubljenega časa. A čaprav oba odlična kolesarja trenutno deli le 17 sekund, si je legendarni Eddy Merckx upal napovedati, kdo bo na koncu v rumenem stal na Elizejskih poljanah v Parizu.

Eddy Merckx | Avtor: Epa Eddy Merckx. Epa

"Mislil sem, da bo Puy de Dome bolj ustrezal Vingegaardu, veliko sem pričakoval od njega, a čitno je bilo obratno. Pogačar je prizadejal hud udarec Vingegaardu. Mislim, da bo na koncu Pogačar osvojil Tour, a do Pariza je še daleč," je svojega favorita v pogovoru za Het Laatste Nieuws izbral največji kolesar vseh časov. "Pred kolesarji je še veliko zahtevnih vzponov, toda Pogačar je zagotovo najbolj kompleten kolesar na svetu," je našega šampiona ponovno pohvalil največji vseh časov.

Eddy Merckx, ki z rekordnimi enajstimi zmagami na velikih tritedenskih dirkah (petimi na Touru, petimi na Giru in eno na Vuelti), vsemi petimi osvojenimi kolesarskimi spomeniki in tremi naslova svetovnega prvaka velja za največjega kolesarja vseh časov, je sicer v preteklosti že večkrat izrazil svoje občudovanje nad Pogačarjem. Novinarji so namreč tekom desetletij ves čas iskali "novega Eddyja Merckxa", a je legendarni "Kanibal" vedno zanikal podobne primerjave, šele s prihodom na sceno Tadeja Pogačarja je večkrat javno priznal, da je kolesarski svet končno dobil njegovega pravega naslednika.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
Sorodne novice