Šport > Kolesarstvo
67717 ogledov

Gledalec na Touru zakrivil grozljivo nesrečo, odlični Belgijec pristal v rešilcu

Padec na 8. etapi dirke po Franciji Profimedia
Francoski kolesar je za svoj odstop z dirke po Franciji okrivil gledalca.

Osmi dan francoske pentlje si bomo na žalost zapomnili po številnih tragičnih incidentih. Etapo od Libourna do Limogesa je namreč najprej zaznamoval grd padec in odstop legendarnega Marka Cavendisha, medtem ko smo bili šest kilometrov pred ciljem priča novemu grozljivemu množičnemu padcu.

Vanj sta bila ujeta tudi dva kandidata za visoko skupno uvrstitev, Simon Yates in Mikel Landa, ki sta pred etapo držala četrto in enajsto mesto v skupnem seštevku, a sta zaradi padca izgubila dodatnih 47 sekund ter zdrsnila na šesto in štirinajsto mesto.

Padec na 8. etapi dirke po Franciji | Avtor: Epa Epa

Toda Simon Yates in Landa sta skupaj z Giannijem Mosconom, Rubenom Guerreirom, Jenthe Biermansom in Florianom Vermeerschem, ki so bili tudi ujeti v padec, vsaj uspela prikolesariti do cilja. Takšne sreče namreč ni imel kolesar ekipe TotalEnergies Steff Cras, ki je dirko zapustil v rešilcu.

Kmalu je prišla potrditev, da je nesrečni Belgijec ob Cavendishu drugi kolesar, ki je na osmi etapi končal z letošnjim Tourom, iz ekipe pa so po etapi razkrili, da si je njihov kolesar poškodoval desni gleženj in koleno. Kasneje se je preko socialnih omrežij oglasil tudi nesrečni kolesar, ki je za padec okrivil gledalca, ki naj bi stopil na cesto.

"Če gledalec misli stopiti več kot en meter na cesto in se ne premakniti, ko do njega prispe glavnina, je bolje, da ostane doma. Nimaš nobenega spoštovanja do kolesarjev. Upam, da se počutiš resnično krivega! Zaradi tebe sem moral zapustiti letošnji Tour," je Cras zapisal na Twitterju.

27-letni Belgijec se je sicer odlično držal v skupnem seštevku, saj je nanj redkokdo računal kot na resnega kandidata za visoko skupno uvrstitev, a je do svojega odstopa vseeno držal fantastično 13. mesto z enakim zaostankom kot velika zvezdnika Ben O'Connor  in Pello Bilbao, za njim pa so bili celo kolesarji, kot so Emanuel Buchmann, Louis Meintjes, Guillaume Martin, Thibaut Pinot in Mattias Skjelmose, ki so vsi računali na boj za najvišja mesta.

Padec na 8. etapi dirke po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Po etapi je na zdravniških preiskavah končal tudi Landa, a rentgensko slikanje ni pokazalo nobenih zlomov. Španskim novinarjem naj bi razkril, da se namerava pojaviti na startu devete etape, ki se bo zaključila s spektakularnim vzponom na Puy de Dome. Na startu etape bo tudi Simon Yates, potem ko je njegov padec in časovno izgubo športni direktor Jayco-AlUle Matthew White opisal kot preprosto del tritedenskih dirk.

"Gre za Tour. Stvari bi vedno lahko bile boljše in vedno bi lahko bile še slabše. Simon ve, kako se dirka na velikih tritedenskih dirkah. Na njih je že zmagoval, na njih je že stal na stopničkah (leta 2018 je dobil Vuelto in bil leta 2021 tretji na Giru op. p.). Gre zgolj za del tritedenskega dirkanja, to je vse," je bil pragmatičen športni direktor avstralske kolesarske ekipe.

White po koncu etape še ni mogel potrditi resnost Yatesovih poškodb, kasneje pa so iz ekipe sporočili, da je utrpel lažje odrgnine, medtem ko naj bi imel zaradi močnega udarca stalno prisotne bolečine in otrdelost v medenici. Je pa zato tudi White lahko potrdil, da naj bi po Yatesovih besedah nesrečo resnično zakrivil nespretni gledalec. "Simon pravi, da naj bi nekdo zadel gledalca, kar naj bi povzročilo padec," je nesrečni incident opisal White.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • www 09:57 10.julij 2023.

    posnetka nesreče ni??? hebeš tako "novinarstvo"...

  • rogixl 08:33 10.julij 2023.

    Ali res ni možno zaustaviti teh opic, ki skačejo ob progi in ogrožajo kolesarje?

  • rd2dmk2 18:33 09.julij 2023.

    ljudje postajao zmerom bolj obsedeni s tem fotkanjem.. nekaterimse vzame izppit, drugim pa bi bilo potrebno za vedn uporabljat pametni telefon. za vse. tud za telefonirat. naj gre na govorilnico. folk je samo jest in potem daleč nekje spodaj bog.

Sorodne novice