Šport > Kolesarstvo
34228 ogledov

Pogi: Malce me je bilo strah. Armstrong: To bo zdaj zoprno

Tadej Pogačar Profimedia
Lance Armstrong je prepričan, da bo dan počitka psihično precej napornejši za Jonasa Vingegaarda.

Tadej Pogačar je v deveti etapi tokratnega Toura svojemu največjemu tekmecu Jonasu Vingegardu v zadnjem kilometru in pol vzpona na Puy de Dome odvzel osem sekund in se mu pred dnevom počitka v skupni razvrstitvi približal na 17 sekund. Tretji je skupno Avstralec Jai Hindley, ki pa za Dancem zaostaja že 2:40.

"Moram reči, da sem kar užival. Malce me je bilo sicer strah, saj so mi fantje dejali, da gre za izjemno strm in težek vzpon. A proti vrhu smo kar 'leteli', zato se mi ni zdelo tako strmo," je po nedeljski etapi izjavil Pogačar.

Zadovoljen je bil tudi prvi mož moštva UAE Team Emirtes Mauro Gianetti: "Šlo je za teren, ki je na papirju morda celo bolj odgovarjal Vingegaardu. Na koncu dneva smo pridobili osem sekund. To ni veliko, vendar je lahko teh osem sekund še kako pomembnih. Zelo pomembno je pridobiti nekaj časa."

V svojem podcastu The Move je o tem spregovoril tudi Lance Armstrong, nekdanji kolesarski superzvezdnik, ki so mu zaradi jemanja nedovoljenih poživil sicer odvzeli kar sedem skupnih zmag na Touru. "Zdaj gre predvsem za mentalno igro. Sledi dan počitka. Jonas bo o tem razmišljal cel dan. Še vedno je v rumeni majici, zato bo moral na obvezno novinarsko konferenco, kjer ga bodo 50-krat vprašali, kaj se je zgodilo, zakaj je zaostal. To bo zelo zoprno. Nobeno od teh vprašanj mu ne bo dalo občutka, da je zagon na njegovi strani. Imel bo občutek, da so ga nekajkrat brcnili," je prepričan padli šampion.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če bi bil pri Jumbu, bi predvsem razmišljal o tem, kako zdaj zaustaviti to 'izgubljanje krvi'. Čeprav gre samo za pet, šest sekund, so vse to udarci za psiho. Morajo poskrbeti za to, da bodo v naslednjem dnevu vsaj enakovredni, potrebno je zbuditi občutek, da imaš dinamiko dogajanja nekoliko pod kontrolo," je še dodal Armstrong. 

V torek bo po prostem dnevu na sporedu sicer razgibana etapa od Vulcanie do Issoira (167,2 km) s petimi ne preveč strmimi kategoriziranimi vzponi. A že začetek etape se bo začel s klancem, nekaj, kar po dnevu premora vsaj nekaterim kolesarjem ne bo ustrezalo.

Tour de France, 10. etapa | Avtor: letour.fr letour.fr

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • dare326 09:39 10.julij 2023.

    Zakaj citirate L.Armstronga, največjega goljufa in dopingaša v zgodovini športa? Njegov dosje je "debel" 1m3, oz. en kubični meter dokumentov. Goljufal je že kot triatlonec v mladinskih vrstah in ker so ga hitro odkrili je tam prenehal tekmovati. Potem so ...prikaži več s starši odkrili zlato jamo v poklicnem kolesarstvu.

Sorodne novice