Šport > Kolesarstvo
9685 ogledov

Noro, kako so se na nov Jonasov poraz odzvali pri Jumbo-Vismi, UAE se jim smeji

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
Vodstvo Jumbo-Visme je po novem porazu Jonasa Vingegaarda proti Tadeju Pogačarju Slovenca razglasilo za prvega favorita dirke, pri ekipi UAE Team Emirates so vse skupaj sprejeli z nasmehom.

Na deveti etapi ter tretjem pravem gorskem testu letošnje dirke po Franciji je naš Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) med vzponom na Puy de Dome v borbi za rumeno majico prizadejal nov udarec trenutnemu vodilnemu kolesarju Jonasu Vingegaardu. Slovenec mu je odvzel novih osem sekund in ga porazil še drugič zapored, potem ko mu je odvzel že 28 sekund na šesti etapi z zaključnim vzponom na Cauterets.

Slovenec, ki se na lanskem Touru preprosto ni mogel otresti odličnega Danca, je tako na letošnji preizkušnji že drugič zapored v gorah pustil Vingegaarda za sabo, Dančeva prednost pa se je stopila na vsega 17 sekund. Toda na prvi prosti dan dirke pri ekipi Jumbo-Visme poudarjajo, da gre še vedno vse po načrtih, potem ko njihov kapetan še naprej ostaja v rumenem. Lani je imel namreč na prvi prosti dan 39 sekund zaostanka za Pogačarjem, a je uspel v drugem tednu obrniti situacijo.

"Mislim, da smo lahko zadovoljni tudi z včerajšnjim dnem," se je na nedeljsko etapo ozrl zaenkrat najpomembnejši Dančev pomočnik Sepp Kuss. "Sicer smo izgubili osem sekund, toda na srečo je beg uspel in ni bilo na voljo več nobenih bonifikacijskih sekund. Obenem smo na vzponu narekovali visok tempo, tako da smo preprečili še bolj eksplozivno etapo. Počasi se zažira v našo prednost, toda še vedno ostajamo v vodstvu."

Sepp Kuss | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi Kuss se je nato ozrl na situacijo iz lanske sezone. "Če pogledamo lansko dirko, smo bili v tej situaciji nekakšnih 45 sekund v zaostanku. Če gledamo širšo sliko, smo resnično zadovoljni s trenutno situacijo. Jonas se počuti zelo dobro in deluje zelo močno. Toda ves čas smo se zavedali, da bo šlo za resnično hud boj," je kljub novemu porazu ostal pozitivno razpoložen eden najpomembnejših članov ekipe, ki je bil nepogrešljiv člen tudi pri vseh največjih uspehih našega Primoža Rogliča.

Prav tako kot Sepp Kuss pa se vprašanjem o novem Vingegaardovem porazu proti Pogačarju ni mogel izogniti niti športni direktor Jumbo-Visme Arthur van Dongen, ki pa je nemudoma spomnil vse zbrane, da ima njegov varovanec še vedno prednost pred Pogačarjem ter tudi rumeno majico na svojih ramenih.

"Še vedno smo v rumenem, še vedno gre vse po načrtih. Ekipa je močna in dobra. Vemo, da se marsikaj še lahko zgodi, a nismo zaskrbljeni. Do Pariza sta še dva tedna, na sporedu je še ključni kronometer ter veliko etap z mnogimi gorami. Še vedno je pred nami veliko priložnosti, nikakor pa ne gre za nobeno presenečenje, da je Pogačar eden največjih favoritov za zmago," je pojasnil Van Dongen, preden je vse presenetil z izjavo, ko je Slovenca razglasil za glavnega favorita za končno zmago.

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Epa Epa

"Ko pogledam zadnji dve gorski etapi, je v tem trenutku Pogačar večji favorit za skupno zmago od Jonasa," je vse zbrane presenetil športni direktor Jumbo-Visme, potem ko so pred začetkom dirke vsi iz nizozemske ekipe poudarjali, da se ne želijo igrati podobnih psiholoških igric, ko je Pogačar zaradi svoje poškodbe vlogo prvega favorita namenil Vingegaardu.

"Toda na koncu ne bosta pomembni minuli dve gorski etapi, temveč kdo bo v rumenem v Parizu. Še vedno smo v rumenem, kar je zelo lepo in tudi pomembno. Toda zagotovo je vsej majhna prednost za kolesarja, če ti uspe v zadnjih dveh gorskih etapah pridobiti nekaj časa. Toda Jonas je lahko še naprej samozavesten, okoli sebe ima močno ekipo in še vedno smo na pravi poti," je zaključil športni direktor Jumbo-Visme.

Zanimivo je, da je tudi drugi športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman po koncu devete etape ponavljal, da je zdaj Tadej Pogačar prvi favorit za skupno zmago, kar so pri UAE Team Emirates sprejeli z nasmehom. "Hvala, naj bo tako. Se strinjam, ampak pred nami sta še dva naporna tedna. Boj je vsekakor še odprt," je na psihološke igrice Jumbo-Visme modro odgovoril vodja UAE Team Emirates Mauro Gianetti.

Kolesarje sicer po prvem prostem dnevu čekajo tri tranzicijske etape, preden bo v petek na sporedu naslednji pravi gorski test s ciljem na Grand Colombierju. Borba za rumeno majico je tako še naprej odprta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Anja1956 19:50 10.julij 2023.

    Važno , da bodo UAE na koncu poraženi !

Sorodne novice