Šport > Kolesarstvo
1159 ogledov

Remco potrdil nov epski spopad s Primožem Rogličem

Primož Roglič in Remco Evenepoel Profimedia
Evenepoel je potrdil, da bo na Vuelti, kjer mu bo eden glavnih konkurentov naš Primož Roglič, branil lansko zmago.

Dober mesec in pol pred začetkom dirke po Španiji, ene izmed treh največjih tridenskih kolesarskih dirk na svetu, je ekipa lanskega zmagovalca, 23-letnega Remca Evenepoela, objavila, da bo Belgijec letos na štartu tritedenske Vuelte.

Evenepoel je letos dobil osem preizkušenj, vključno s klasiko Liege - Bastogne - Liege in dvema etapama na dirki po Italiji. Slednjo je zaradi okužbe s koronavirusom končal predčasno, končno zmago pa je slavil Primož Roglič. Slednji bo tudi letos nastopil na dirki po Španiji, ki jo je osvojil v letih 2019, 2020 in 2021, lani pa je sredi hudega boja z Evenepoelom odstopil po grdem padcu v 16 etapi.

"Kot veste, obožujem dirkati po Španiji, saj sem tam dosegel veliko nepozabnih zmag. Komaj čakam na štart v Barceloni in snidenje s tamkajšnjimi gledalci, ki ob trasi ustvarjajo neverjetno energijo," je za spletno stran svoje ekipe Soudal-Quick Step povedal Evenepoel.

"Najprej si nisem želel, da bi se udeležil dirke po Španiji. Toda ko sem videl, kakšen nivo pripravljenosti je znova dosegel in kako željan je tekmovati, smo lahko le sledili njegovemu zgledu. Remco si želi najvišjih izzivov in če bodo priprave uspešne ter ne bo imel nobenih težav, se bo pojavil na Vuelti," je potrdil vodja ekipe Patrick Lefevere.

Belgijec se na nadaljevanje sezone pripravlja v italijanskih Dolomitih, potem ko je po predčasnem zaključku Gira nastopil le na dirki po Švici, ki jo je končal na tretjem mestu, in državnem prvenstvu, katero je tudi dobil. S priprav bo konec meseca odšel na klasiko San Sebastian (29. julij), nato ga v Glasgowu čaka svetovno prvenstvo (3. - 13. avgusta), kjer bo branil naslov svetovnega prvaka, dirka po Španiji pa se bo začela 26. avgusta.

Lefevere poudarja, da Remco kot aktualni zmagovalec Vuelte, potem ko je postal prvi belgijski zmagovalec ene izmed velikih tritedenskih dirk po več kot štirih desetletjih, ne čuti nobenega pritiska s strani ekipe. "Nanj ne pritiskamo s pričakovanji. Zavedati se moramo, da je do sedaj končal le eno izmed velikih tritedenskih dirk, kar ni dovolj, če želi biti prihodnjo sezono konkurenčen na Touru. Tako da je glavno, da nastopi in dirko konča, ni pa pod nobenim pritiskom glede rezultata. Poleg tega v Španiji ne bo mogel računati na svojo standardno ekipo okoli sebe. Toda, poznate Remca. Če bo dirko začel, jo bo poizkušal dobiti."

Remco Evenepoel | Avtor: Epa Epa

Remco je sicer v svoji mladi karieri do sedaj napadel tri velike tritedenske dirke, na katere ima precej mešane spomine. Vsekakor bi si želel čim prej pozabiti dirko po Italiji 2021, ko je ob nekoliko slabši konkurenci veljal za glavnega favorita, a je dirko neslavno zaključil, potem ko se sploh ni pojavil na startu 18. etape, ko je v skupnem seštevku zasedal 27. mesto z več kot urnim zaostankom.

Dosti bolj uspešen je bil ob svojem drugem napadu na katerega izmed treh Grand Tourov, ko je ob svojem premiernem nastopu na španski pentlji slavil skupno zmago, dve etapni zmagi, rdeči majici zmagovalca Vuelte pa je dodal tudi belo za najboljšega mladega kolesarja dirke. 

Zelo dobro mu je kazalo tudi na letošnji dirki po Italiji, katero je kot nosilec rožnate majice zaradi okužbe s covidom-19 zapustil po deveti etapi. Do takrat je že uspel zbrati dve etapni zmagi, v skupnem seštevku pa je imel 45 sekund prednosti pred Geraintom Thomasom (Ineos Greanadiers) in 47 sekund prednosti pred kasnejšim zmagovalcem Rogličem.

Ravno trikratni zmagovalec Vuelte Roglič in nekdanji zmagovalec dirke po Franciji Thomas naj bi sicer bila na Vuelti ob lansko leto tretjeuvrščenemu Juanu Ayusu (UAE Team Emirates) glavna tekmeca Evenepoelu v bitki za rdečo majico najboljšega na dirki po Španiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice