Šport > Kolesarstvo
11233 ogledov

"To je hud udarec za Jonasa, čeprav pri Jumbo-Vismi to seveda skrivajo"

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
Tadej Valjavec je prepričan, da je po prvem tednu dirke po Franciji Pogačar v boljšem položaju od Vingegaarda.

Na dirki po Franciji je danes prvi dan počitka za kolesarje. Doslej je v ospredju boj med Slovencem Tadejem Pogačarjem in Dancem Jonasom Vingegaardom. Čeprav slednji vodi za 17 sekund, je Pogačar na zadnjih dveh gorskih etapah pokazal zobe. Nekdanji slovenski kolesar Tadej Valjavec je tako za STA ocenil, da je Slovenec v boljšem položaju.

Pogačar se je po peti etapi, v kateri je nenadejano izgubil več kot minuto proti Dancu, nato dvakrat v vožnji v klanec pokazal kot močnejši od Danca in tako pomembno zmanjšal izgubljeno. "Ti zadnji dve etapi sta zelo boleč udarec za Vingegaarda, čeprav to v ekipi Jumbo-Visme seveda skrivajo," je za STA dejal Valjavec.

Sport 11.06.2013 Tadej Valjavec, novinarska konferenca pred 20. kolesarsko dirko | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nekdanji kolesar, ki je svoje največje rezultate dosegel v prvem desetletju tega stoletja, je izpostavil, da bo kot nosilec rumene majice Vingegaard zdaj soočen s številnimi medijskimi vprašanji glede teh dveh porazov. "Vsekakor je to na dan počitka vse prej kot prijetno. Namesto, da bi užival v dnevu počitka in bil sproščen, bo cel dan razmišljal samo o tem."

Ob psihološki prednosti pa Valjavec meni, da ima Pogačar tudi fizično prednost, saj je po krizi v peti etapi nato pokazal, da je po poškodbi zapestja fizično pripravljen na napore težke dirke. "Iz njegove ekipe so večkrat poudarili, da ne vedo točno, v kakšnem stanju je. Seveda so vedeli, da je dobro pripravljen glede na okoliščine. Ampak vseeno, biti mesec in pol brez dirkanja oziroma z eno samo dirko je vseeno precejšnja neznanka."

Predstave 24-letnega dvakratnega zmagovalca Toura po peti etapi nakazujejo, da se njegova fizična forma vzpenja, je dodal Valjavec. "Včasih, ko nalagaš obremenitve, kot je Tadej to počel po vrnitvi po poškodbi, pride to točke, ko počiš, kot radi rečemo temu v kolesarskem žargonu. Ampak ko enkrat pride do tega, če je priprava dobra, gre od tam naprej navzgor."

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

To se je po besedah Valjavca pokazalo nato ravno v šesti in deveti etapi. "Že takoj na Tourmalet naslednji dan je bil izraz na njegovem obrazu popolnoma drugačen. Takoj sem videl, da je veliko močnejši od Vingegaarda, in upal sem na to, kar se je potem zgodilo, da bo Danca napadel."

Tako je po njegovih besedah zdaj vse nared, da Pogačar počasi, a vztrajno odvzame še nadaljnje sekunde Vingegaardu. "Če bi bila včeraj še dva prelaza in bi bila v takšnem stanju, kot sta bila, bi Pogačar lahko hitro pridobil tudi kakšno minuto," je ocenil in ob tem zavrnil tezo Vingegaarda, da so bile zadnje gorske etape bolj pisane na kožo Slovencu in da bodo njemu bolj etape v zaključku Toura.

Pri tem Valjavec sicer opozarja, da je do cilja v Parizu še dolga pot in oba kolesarja čakajo še številne preizkušnje. "Moram reči, da v bistvu gre za enega najzanimivejših Tourov v zadnjem obdobju. Organizator je res poskrbel za spektakel za nas gledalce, za tekmovalce pa je vse skupaj malo bolj naporno."

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

V dvoboj se bodo vpletle tudi ekipe dveh glavnih pretendentov za skupno zmago, pri čemer Valjavec daje manjšo prednost v tem pogledu ekipi Jumbo-Visma. A ob tem izpostavlja, da nizozemska ekipa ni tako močna, kot je bila lani. "Predvsem Wout van Aert letos ni tako izrazito močan, kot je bil lani. Sepp Kuss je tudi že malo utrujen po nastopu na Giru in mislim, da se mu bo ta utrujenost vse bolj poznala iz dneva v dan."

Na drugi strani pa tudi pri Pogačarjevi ekipi UAE Team Emirates opaža, da Slovenec v ključnih momentih v vožnji v klanec zelo hitro ostane sam. "Na koncu se mi zdi, da ekipi niti ne bodo tako pomembni, kajti oba kolesarja bosta morala s svojimi nogami opraviti delo in predvsem sama osvojiti Tour," je še ocenil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice