Šport > Kolesarstvo
8477 ogledov

Vingegaard preti Pogačarju: "Pripravili smo načrt, da ga zlomimo!"

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar Profimedia
Nosilec rumene majice je precej samozavesten pred zadnjima dvema tednoma dirke po Franciji.

Tradicija veleva, da se na novinarski konferenci na prosti dan dirke po Franciji pojavi tudi nosilec rumene majice, toda pri Jumbo-Vismi so se odločili, da preprosto nimajo namena spoštovati tradicionalnega protokola. Danec Jonas Vingegaard tako v ponedeljek v Clermont-Ferrandu ni bil na voljo sedmi sili, njegova ekipa pa je zvečer predvajala v naprej posneti intervju za dansko TV2, ki naj bi po njihovem zadostil potrebam medijev.

Potem ko je njegov največji (in praktično edini) rival Tadej Pogačar z veseljem odgovarjal na vprašanja sedme sile, so tako pri Jumbo-Vismi poskrbeli, da se njihov že tako vase zaprti šampion zdi še bolj nedostopen, nekateri strokovnjaki, kot recimo legendarni Andy Schleck, pa so šli celo tako daleč, da so Danca označili za arogantnega. Z zadnjo potezo Jumbo-Visma zagotovo ni poskrbela, da bi utišala podobne govorice.

"Lahko bi rekli, da so se že po prvem tednu dirkanja pojavile ogromne razlike v skupnem seštevku, potem ko tretjeuvrščeni kolesar zaostaja že za dve minuti 40 sekund. Zato mislim, da če nekoga izmed naju s Tadejem ne bi bilo tukaj, bi bilo precej nezanimivo gledati letošnji Tour," je za uvod Vingegaard spregovoril o več kot očitnem dvoboju za skupno zmago, potem ko so vsi ostali favoriti preprosto nedorasli najboljšima kolesarjema dirke.

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je na peti etapi s ciljem v Larunsu Vingegaard Pogačarju odvzel več kot minuto časa, se je naš šampion nato prebudil ter premagal Danca na dveh zaporednih gorskih etapah, ko se ga je znebil med vzponom na Cauterets v šesti etapi, prav tako pa mu je odvzel dodatnih osem sekund na nedeljski etapi s ciljem na Puy de Dome. Tadej tako v skupnem seštevku zaostaja za vsega 17 sekund in zdi se, da je moment trenutno na njegovi strani. Toda Vingegaard je še enkrat, kot že mnogokrat prej, poudaril, da so prihodnji tedni in še posebej Alpe njegov pravi teren.

"Ja, definitvno sem takega mnenja. Tako je bilo vsaj v preteklosti. Verjamemo, da lahko naredim razliko na daljših in težjih etapah. In dlje ko bo trajal Tour, bolj bodo vsi utrujeni, boljša bo zame situacija. Nekatere etape, ki prihajajo, bodo vsebovale več kot le eno goro v celem dnevu. Ves čas se bomo vzpenjali in spuščali in ne bo pomemben le zaključni vzpon. Do sedaj je bila peta etapa z vzponom na Marie Blanque edina etapa, na kateri si trpel skozi cel dan. To so etape, ki mi najbolj ustrezajo in v prihodnjih dveh tednih so na sporedu etape, ki so mi še bolj pisane na kožo," je bil v posnetku samozavesten Danec.

Vingegaard je namreč edinkrat letos porazil Pogačarja ravno na omenjenem vzponu na Marie Blanque, ko mu je vzel več kot minuto časa. Izgledalo je, da bi naslednji dan s podobno vožnjo med vzponom na Tourmalet Jumbo-Visma lahko že odločila letošnji Tour, a se je taktika Nizozemcem maščevala, ko je na zaključnem vzponu Pogačar premagal njihovega šampiona. Čeprav je večina kolesarskega sveta kritizirala taktiko sicer izjemno močno Jumbo-Visme, je Vingegaard povsem zadovoljen s trenutnim stanjem.

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pravzaprav smo precej zadovoljni, kako so se stvari odvijale do zdaj. Nekako smo pričakovali, da bomo v tem trenutku v zaostanku in bomo morali v prihodnjih etapah pridobiti čas. Toda temu trenutno ni tako. Smo zelo veseli, da smo v prednosti. In ja, včeraj sem izgubil osem sekund, toda ne verjamem, da bo osem sekund odločalo," je bil samozavesten Vingegaard.

Pred enim letom je tak čas rumeno majico še nosil Pogačar, a ga je nato Jumbo-Visma na enajsti etapi napadla z vseh strani, pomembno vlogo pa je odigral naš Primož Roglič, za katerega se takrat še ni vedelo, kako močno poškodovan v resnici je. Pogačar je tako odgovarjal na njegove napade med vzponom na Galibier, na koncu pa mu je zmanjkalo moči, da bi na Granonu odgovoril na Vingegaardov napad.

Danec je za konec še skrivnostno razkril, da ima tudi za letos Jumbo-Visma pripravljen prav poseben načrt, kako zlomiti Pogačarja. "Ja, imamo prav poseben načrt, kako ga zlomiti. Seveda pa vam ga ne morem razkriti. Sami boste morali videti," je vnaprej posneti intervju zaključil nosilec rumene majice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 13:41 11.julij 2023.

    Ubistvu ne vedo kaj bi, če bi imeli plan,tega sigurno ne bi javno govorili!!!

Sorodne novice