Šport > Kolesarstvo
3026 ogledov

Nor začetek etape tudi po zaslugi Pogija, na koncu lep skok Bilbaa po lestvici

Tadej Pogačar Profimedia
V deseti etapi zmagoslavje ekipe Bahrain-Victorious.

Deseta etapa dirke po Franciji se je začela zelo eksplozivno. Takoj po startu je bil namreč že na sporedu prvi kategorizirani vzpon, kar nekaj kolesarjev pa je po pričakovanju skočilo v beg. Manj pričakovan pa je bil lov, ki sta ga za ubežniki uprizorila favorita za skupno zmago Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard.

Glavnina se je ob 'pritisku' omenjenega dvojca in njunih pomočnikov naposled prelomila ob vzponu na Col de Guéry, zaostali so na primer tudi David Gaudu (8. skupno), Wout van Aert in Romain Bardet (10. skupno). Do cilja je bilo sicer še 145 kilometrov.

V živo:

  • 140 km do cilja: Na vrhu klanca je bil najhitrejši Wout Poels (Bahrain-Victorious), ki je za las premagal Kristsa Neilandsa (Israel-PremierTech). Za njima je z vzponom zaključil ostanek glavnine (okoli 60 kolesarjev).
     
  • 136 km do cilja: Na spustu sta se nekoliko oddaljila Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Julian Alaphilippe (Soudal–Quick-Step), a se je njun beg končal po nekaj kilometrih.
  • 125 km do cilja: V beg se je podala sedmerica kolesarjev - Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Kasper Asgreen (Soudal-QuickStep), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Georg Zimmermann (Intermarche-Ciccus-Wanty), Nick Schultz (Israel-Premier Tech) in Warren Barguil (Arkea-Samsic). Najbolši v skupni razvrstitvi je bil Bilbao, ki je pred etapo na 11. mestu zaostajal za 7:37.
     
  • 111 km cilja: stvari so se naposled nekoliko umirile. Sedmerica si je pred ostankom glavnine privozila minuto in 12 sekund prednosti. Upočasnitev tempa v tej skupini je pomenila priložnost za Gauduja in ostale, ki so v tem trenutku zaostajali dobro minuto za Vingegaardom in Pogačarjem.
     
  • 108 km do cilja: Olajšanje za francoske ljubitelje kolesarstva, Bardet in Gaudu sta uspela ujeti prvi del glavnine.
     
  • 103 km do cilja: Ubežnikom se je pridružil Ben O'Connor (AG2R-Citroen), odpadel je Asgren. Tega je ujela skupina z Alaphilippom, ki je zaostajala okoli pol minute. Glavnina, v njej so na čelu kolesarili člani ekipe Jumbo-Visme, ti so si očitno želeli bolj 'kontrolirane' dirke, je zaostajala že več kot dve minuti.
     
  • 86 km do cilja: Asgren je svojega moštvenega kolega Alaphilippa popeljal do prve skupine ubežnikov. V begu je bilo zdaj skupaj 14 kolesarjev. Peloton je zaostajal nekaj manj kot tri minute.
     
  • 85 km do cilja: Chaves je na vzponu na Col de la Croix Saint-Robert (6 km/6,3%) napadel iz ubežne skupine.
  • 80 km do cilja: Kolumbijec si je prikolesaril pol minute prednosti, a je kmalu uvidel, da v samostojnem begu ne bo šlo do konca. Zasledovalci so ga hitro ujeli.
     
  • 60 km do cilja: Naskok ubežnikov se je začel manjšati. Jumbo-Vismi so pri narekovanju tempa začele pomagati tudi ekipe s sprinterji, ki se jim je uspelo obdržati v glavnini. Ta je zaostajala 2:46.
     
  • 55 km do cilja: Iz ubežne skupine je skočil Neilands, a so ga ujeli na začetku 15 kilometrov dolgega spusta. Na njem sta iz glavnine pospešila van Aert in Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) in sama krenila v lov za ubežniki.
     
  • 35 km do cilja: Ubežniki so se začenjali vzpenjati na zadnji klanec Côte de la Chapelle-Marcousse (6,5 km/5,6%). Skupina je ob tempu Schultza hitro razpadla. Van Aert in van der Poel sta zaostajala nekaj več kot dve minuti, še minuto več je znašal zaostanek glavnine.
     
  • 32,4 km do cilja: Schultz je pripravil napad za Neilandsa; Latvijec je izkoristil pomoč klubskega kolega in si hitro prikolesaril 15 sekund prednosti. Nesmiselnost svojega početja je uvidel van der Poel in vidno popustil, van Aert tega ni storil in je ostal sam.
  • 30,6 km do cilja: Neilands je imel dva kilometra pred koncem vzpona 29 sekund naskoka pred zasledovalci, med njimi je bil še vedno tudi Bilbao. 
     
  • 28,5 km do cilja: Latvijski kolesar je vzpon dokončal 38 sekund pred Bilbaom, Chavesom, Pedrerom, O'Connorjem in Zimmermannom. Glavnina je ujela van Aerta.
     
  • 17,7 km do cilja: Peterica zasledovalcev se je Neilandsu približala na 16 sekund, 40 so zaostajali Alaphilippem Barguil, Skjelmose in Michal Kwiatkowski. Zaostanek glavnine je znašal približno tri minute in pol.
     
  • 10 km do cilja: Latvijčeva prednost je znašala 14 sekund. V zadnjih kilometrih mu je veter pihal v hrbet, kar mu je šlo na roko.
     
  • 5,1 km do cilja: Neilands ima le še osem sekund prednosti. Šestindvajset sekund zaostaja Alaphilippe, 3:15 glavnina.
     
  • 3,1 km do cilja: Latvijec je bil ujet. 
     
  • 1 km do cilja: Zimmermann je napadel, sledil mu je lahko le Bilbao.
     
  • Cilj: Dvojec je nekoliko popustil, ujel ju je O'Connor, nto pa je sledil sprint. Bilbao je slavil pred Zimmermannom, O'Connorjem, Neilandsom in Chavesom.
    Glavnina je v cilj prikolesarila z zaostankom 2:53. Bilbao je tako z 11. skočil na peto mesto v skupni razvrstitvi, le 12 sekund mu je zmanjkalo do četrte pozicije. Vingeggard je ohranil 17 sekund prednosti pred Pogačarjem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice