Šport > Kolesarstvo
2993 ogledov

Pogi napadel in znova vzel nekaj sekund Jonasu

Tadej Pogačar Profimedia
V zadnjih nekaj sto metrih je Tadej Pogačar za sabo pustil tudi Jonasa Vingegaarda.

Na francoski državni praznik, dan padca Bastilje, se je pričakovalo, da bodo v beg na dirki po Franciji krenili številni domači kolesarji, prav tako pa so si ljubitelji kolesarstva obetali spopad Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) in Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma) na zaključnem vzponu na Grand Colombier. 

V uvodnih kilometrih etape od Chatillon-sur-Chalaronna do vrha Grand Colombiera (137,8 km) se je sicer v beg poskušala podati kopica kolesarjev, vendar kar nekaj časa ni prišlo do dovolj močne skupine, ki bi se ji uspelo oddaljiti od glavnine. To je nato 110 kilometrov pred ciljem le uspelo dvajseterici, v njej je bil tudi Matej Mohorič.

Kolesarju moštva Bahrain-Victorious so družbo delali Michael Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Alberto Bettiol in James Shaw (EF Education-EasyPost), Kasper Asgreen (Soudal-QuickStep), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Adrien Petit, Mike Teunissen in Georg Zimmermann (Intermarche-Circus-Wanty), Nelson Oliveira (Movistar), Hugo Houle (Israel-PremierTech), Luca Mozzato (Arkea-Samsic), Pascal Eenkhoorn in Maxim Van Gils (Lotto Dstny), Cees Bol in Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Anthon Charmig (Uno-X) ter Pierre Latour (TotalEnergies).

Tour de France | Avtor: Profimedia Profimedia

Na čelo glavnine so se postavili kolesarji ekipe UAE Team Emirates in tako nakazali, da se Pogačar v boju za rumeno majico ne namerava odreči morebitni etapni zmagi in bonus sekundam, ki bi jih z uspehom pridobil proti Vingegaardu. Razlika med njima je pred etapo sicer znašala le 17 sekund.

V živo:

  • 86 km do cilja: Po skoraj 15 kilometrih bega so si ubežniki prikolesarili le 1:18 prednosti pred glavnino. Moštvu UAE Emirates so se na čelu priključili kolesarji moštva Bora-hansgrohe. Med ubežniki sicer ni nevarnih mož za skupno zmago, še najvišje je uvrščen Kolumbijec Tejada, ki zaostaja že skoraj 55 minut.
     
  • 63 km do cilja: Razlika med ubežniki in glavnino znaša okoli dve minute in 20 sekund. 
     
  • 54 km do cilja: Mohorič je z nekaj manjšimi skoki poživil dogajanje v ubežni skupini. 
     
  • 39 km do cilja: Nekdanji svetovni prvak med mladinci in leto kasneje še med mlajšimi člani je še naprej najaktivnejši med ubežniki. Ti so nekoliko navili tempo in povečali prednost na nekaj več kot tri minute.
     
  • 23 km do cilja: Razlika je narastla na štiri minute. S kolesa je sestopil odlični sprinter Caleb Ewan (Lotto Dstny), zanj je tako konec letošnjega Toura. 

    Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 17,4 km do cilja: Ubežniki so začeli vzpon na Grand Colombier. V ozadju so sicer v glavnini močneje stopili na pedala, saj so že začeli iskati dobre pozicije pred vstopom na zaključni vzpon. Mohorič, ki je sicer delal za moštvenega kolega Wrighta, in 'kolegi' so imeli še 3:50 naskoka.
     
  • 16,4 km: Skupina ubežnikov je začela razpadati. Skočil je še edini preostali Francoz v begu - Pacher.
     
  • 15,7 km do cilja: UAE je bil na čelu tudi na začetku klanca. Pacher si je v ospredju privozil okoli 200 metrov pred zasledovalci, med njimi je bil še vedno Mohorič.
     
  • 14,1 km do cilja: Za Pacherjem so le še devet sekund zaostajali Tajeda, Shaw in Van Gils, Wright in Mohorič sta zaostala. V glavnini se je Pogačar premaknil v ospredje, Vingegaard mu je takoj sledil. Pogi je kolesaril za tremi pomočniki, Jonas je imel ob sebi le Seppa Kussa.
     
  • 12,8 km do cilja: Pascherja je trojica dohitela in nato hitro pustila za sabo.
     
  • 11,7 km do cilja: Kwiatkowski je dohitel in prehitel Tajedo, Shawa in Van Gilsa, povsem se je trojici približal tudi Mohorič.
  • 10,5 km do cilja: Poljak, nekdanji svetovni prvak, si je privozil pol minute naskoka pred četverico, zasledovalcem se je namreč pridružil Mohorič. Glavnina, ki jo je vodil Marc Soler, je zaostajala tri minute.
     
  • 6,8 km do cilja: Kwitkowski ima 57 sekund predmosti pred Mohoričem in kolegi, Solerja je na čelu glavnine zamenjal naslednji Pogijev pomočnik - Felix Großschartner. Avstrijec je zaostanek za Poljakom spustil pod dve minuti in 45 sekund.
     
  • 5,0 km do cilja: Mohorič je zaostal. V glavnini je narekovanje tempa prevzel Rafal Majka. Rojak slednjega je imel že več kot minuto prednosti pred prvimi zasledovalci.
     
  • 1,9 km do cilja: Adam Yates je skočil iz glavnine, sledili so mu Majka, Kuss, Pogačar, Vingegaard, Jai Hindley, Tom Pidcock in Simon Yates. Ujeli so Mohoriča.
     
  • Cilj: Kwiatkowski je prvi prečkal ciljno črto. Ravno v tem trenutku je napadel Pogačar in začel delati razliko. A metrov je zmanjkalo. Slovenski as je ciljno črto prečkal kot tretji (+0:50), drugi je bil Van Gils (+0:47), in tako prišel do štirih bonus sekund. Prav toliko je za njim zaostal tudi Vingegaard, Pogi pa je tako proti Dancu v etapi skupno pridobil osem sekund. Razlika v skupnem seštevku zdaj tako znaša le še devet sekund.
Komentarjev 4
  • Igxigx1 06:49 15.julij 2023.

    Po pričakovanju. Danes bosta skupaj v cilju, jutri bo Pogi v rumenem

  • Miller 20:18 14.julij 2023.

    Ta Pogačar je tak faking fejker.... Pol te pa ubije kadar češ... Epsko res. Všeč mi je da Vongegard misli da ima šanso

Sorodne novice