Šport > Kolesarstvo
621 ogledov

Tako sta se pred leti na današnjem cilju Primož in Tadej udarila za zmago

Tadej Pogačar in Primož Roglič Profimedia
Tadej Pogačar ima Grand Colombier v lepem spominu, saj je tu slavil svojo drugo etapno zmago na dirki po Franciji.

Trinajsta etapa letošnje dirke po Franciji se bo odločila na mitskem Grand Colombierju. Potem ko je prvi del relativno kratke etape (137,8 km) pretežno enostaven, bo kolesarje v zadnjih 17,4 kilometrih pričakal ta orjak s povprečnim naklonom 7,1 %, medtem ko bodo najzahtevnejši zadnji 3,4 kilometri, ko bo naklon znašal 9,2 %.

Seveda obstaja možnost, da bosta najmočenjši ekipi dirke Jumbo-Visma in UAE Team Emirates prepustili etapno zmago ubežnikom, medtem ko se bosta najboljša kolesarja dirke Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar udarila zgolj za skupni seštevek. Morda pa se bo vendarle ponovila zgodovina, ko je edinkrat v svoji zgodovini Grand Colombier gostil cilj katere izmed etap dirke po Franciji in smo bili priča epskemu spopadu za etapno zmago dveh najmočenjših kolesarjev dirke ...

Trasa 13. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Leto? 2020. Najmočnejša kolesarja dirke? Tadej Pogačar in Primož Roglič! Leta 2020 smo bili namreč priča spektakularnemu zaključku etape, katere osrednja točka je bil ravno Grand Colombier, saj so se nanj povzpeli iz številnih različnih smeri, preden so se za konec nanj podali iz Culoza, tako kot se bodo letos. Cilj letošnje etape in zadnjih 17,4 kilometrov je tako identičnih tistim iz leta 2020.

Čeprav je bilo leta 2020 na sporedu morje zahtevnih vzponov, še posebej v zadnjih 75 kilometrih, se praktično nič pretresljivega ni zgodilo vse do zadnjega vzpona na Colombier. Izjemno močna ekipa Jumbo-Visme je narekovala peklenski tempo ter tako preprečila morebitne poizkuse napadov, obenem pa so iz ospredja začeli odpadati vse močnejši kolesarji, dokler ni na koncu zmagovalca odločil sprint navkreber.

Potem ko je kar 11 najmočnejših kolesarjev skupaj vstopilo v zadnji kilometer, je v zadnjih stotih metrih Pogačar z izjemnim sprintom uspel streti Rogliča za svojo drugo etapno zmago na dirki po Franciji, medtem ko sta bila oba Slovenca v zaključku toliko močnejša od vseh ostalih, da sta si zgolj v zadnjih nekaj metrih privozila pet sekund prednosti pred tretjeuvrščenim Richiejem Portom in osem sekund pred Miguelom Angelom Lopezom, medtem ko so Enric Mas, Sepp Kuss, Mikel Landa in Adam Yates vsi zaostali že 15 sekund.

"Klanec (Grand Colombier, op. p.) naj bi mi ustrezal, prevozil sem ga že na Touru 2020 in sprintal na vrhu. Upam na podoben scenarij," je pred petkovim izzivom, ko se začne serija treh zaporednih gorskih etap, povedal Pogačar. Upamo, da bo Grand Colombier ponovno srečen kraj za slovensko kolesarstvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice