Šport > Kolesarstvo
1117 ogledov

Današnja etapa bi lahko povzročila velike premike

Epa
Dvoboj Tadeja Pogačarja in Jonasa Vingegaarda na dirki po Franciji se bo nadaljeval s prvo alpsko etapo.

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na vrsti prva alpska etapa, ki bo tekmovalce popeljala od Annemassa do Morzina (151,8 km). Štirinajsta etapa bi lahko povzročila še večje premike v skupnem seštevku. V njem ima slovenski as Tadej Pogačar le še devet sekund zaostanka za vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom.

V petek je na zadnji predalpski etapi na Grand Colombier slavil ubežnik, Poljak Michal Kwiatkowski. Tretji je bil Pogačar, ki je poleg štirih sekund na cesti vzel še štiri bonifikacijske sekunde v primerjavi s četrtouvrščenim Vingegaardom.

Tadej Pogačer Tour Šport Pogi napadel in znova vzel nekaj sekund Jonasu

Branilec lanske zmage ima tako v skupnem seštevku le še devet sekund prednosti pred Pogačarjem. Tretjeuvrščeni Avstralec Jai Hindley zaostaja že 2:51 minute.

Danes kolesarje čaka pet kategoriziranih vzponov za skupno 4200 višinskih metrov. Začetek bo zahteven, saj se bodo kolesarji v prvih 55 km povzpeli na tri klance, dva od teh spadata v prvo kategorijo.

Tadej Pogačar Tour Šport So pri UAE res naredili taktično napako v boju z Vingegaardom?

Odločitev v etapi, bodisi med ubežniki bodisi favoriti, bo padla v drugi polovici, ko bo morala karavana najprej prek prelaza Ramaz (13,9 km/7,1 %), nato pa se bo začel strm prelaz Joux Plane (11,6 km/8,6 %). Na vrhu tega bodo delili tudi bonifikacijske sekunde, nato pa sledi še 12 km dolg spust do cilja v Morzinu.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Klancev bo res vedno več. Čaka nas zelo zahtevna etapa, tudi v nedeljo. Bomo videli, kaj bosta prinesli. Upamo na podobno formo kot v 13. etapi ter da bodo noge dobre in se vrtele vsem v ekipi," je Pogačar v petek dejal za RTV Slovenija.

Kolesarji bodo na pot iz Annemassa krenili ob 13.20, organizatorji pa najboljše v cilju pričakujejo okoli 17.30.

 | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:51 15.julij 2023.

    "Če je pameten" Pogačar danes še ne bo napadel na polno razen, če bi zaznal, da Danec ni pravi, kar pa je malo verjetno!? Nekako mi je videti kot, da so se pri UAE v tednu, ki se končuje odločili, ...prikaži več da bo Tadej na polno napadel tam, kjer kolesarji moštev nimajo vpliva na rezultat svojega najboljšega posameznika, to pa naj bi bil torkov gorski kronometer!? Dejstvo je, da je Pogi Vingegaarda, razen prvič, premagal v vseh direktnih dvobojih ! Tudi kronometer je boj mož na moža, seveda na daljavo.