Šport > Kolesarstvo
5717 ogledov

To danes čaka Pogačarja, po mnenju strokovnjakov mu to zelo ustreza

Tadej Pogačar Profimedia
Po statusu quo v prvi je zdaj na Touru na vrsti še druga zaporedna alpska etapa. Lahko ta končno poskrbi za pretres v skupnem seštevku?

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu 15. etapa, ki bo tekmovalce popeljala od Les Getsa do Saint-Gervaisa pod Mont Blancom. Dolga bo 179 km, kolesarji pa bodo morali v njej premagati več kot 4500 višinskih metrov in kar pet kategoriziranih vzponov, od tega tri prve kategorije. Po sobotni etapi je razmerje med najboljšima ostalo podobno, slovenski as Tadej Pogačar pa še naprej zaseda drugo mesto.

V skupnem seštevku je vodstvo obdržal lanski zmagovalec, Danec Jonas Vingegaard, ki ima pred Pogačarjem po sobotni etapi deset sekund naskoka. V boju za tretje mesto pa zdaj najbolje kaže zmagovalcu 14. etape, Špancu Carlosu Rodriguezu, ki pa za vodilnim zaostaja že 4:43 minute. "Petnajsta etapa je spet zelo težka. Bo zelo napeto in če bodo dobre noge, bomo spet poskusili," je po sobotni etapi za RTV Slovenija dejal Pogačar, za katerega mnogi strokovnjaki napovedujejo, da bi mu morala 15. etapa zelo ustrezati, čperav je v preteklosti v hudi vročini in visokih gorah že znal tudi trpeti.

Trasa 15. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Karavana bo danes na pot krenila ob 13.20 in se takoj začela vzpenjati. Po dobrih 75 km brez kategoriziranih vzponov bo v zadnjih 100 km takšnih klancev kar pet. A naj vas to ne zavede, tudi sam začetek etape je izjemno zahteven in pol vzponov, čeprav niso kategorizirani. Etapa se praktično začne z nekategoriziranim lažjim vzponom, po spustu pa kolesarje pričaka edini ravninski del etape, preden se po 30 kilometrih trasa začne ves čas vzpenjati in spuščati. Sledi namreč serija treh neklasificiranih vzponov, ko se bodo kolesarji povzpeli na Col des Fleuries (8,9 km/4,9 %), Côte de Aviernoz (3,4 km/4,4 %), in Côte de Annecy-le-Vieux (1,3 km/6,4 %).

Po letečem sprintu v Bluffyju pa se začne kategorizirani del etape, ko bodo kolesarji lahko osvojili celo do 37 točk v seštevku za pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Po vrsti si bodo najprej sledili prelazi Forclaz de Montmin (1. kategorije, 7,2 km/7,3 %), še en nekategoriziran vzpon na Marais (10,3 km/3,2 %) Croix Fry (1. kategorije, 11,3 km/7 %), Aravis (3. kategorije, 4,4 km/5,8 %), zaključnih 11 km pa bo najbolj zahtevnih z dvojnim vzponom na strm prelaz Amerands (2. kategorije, 2,7 km/10,9 %) ter zaključnim do Saint-Gervaisa (1. kategorije, 7 km/7,7 %).

Trasa tako kar nekako obljublja epski spopad najboljših kolesarjev dirke za etapno zmago in ključni udarec v skupnem seštevku, čeprav bi lahko etapno zmago na koncu pobrali tudi ubežniki, saj je ob zelo zanimivi in nepredvidljivi taktiki obeh najmočnejših ekip dirke težko napovedati potek etape. A nekako se le zdi, da bi se v senci Mont Blanca, najvišje gore v Evropi, za zmago morala udariti najboljša kolesarja dirke.

Trasa 15. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Vse oči bodo tako ponovno oprte v Jonasa in Tadeja, medtem ko večina strokovnjakov v primeru uspešnega bega govori o imenih, kot so Mikel Landa, Michael Woods, Giulio Ciccone, Thibaut Pinot, Ben O’Connor, Dylan Teuns, Wout Poels, Maxim Van Gils in Matteo Jorgenson, ki ne igrajo v skupnem seštevku pomembne vloge in bi svojo priložnost lahko iskali v današnjem begu.

Največja kolesarska dirka na svetu je nazadnje obiskala Saint-Gervais pred sedmimi leti, letos pa smučarsko letovišče v senci Mont Blanca četrtič gosti cilj etape Toura. Prva sta tu slavila Thierry Claveyrolat (1990) in Rolf Jaermann (1992), medtem ko je leta 2016 s pogumnim napadom tri kilometre pred ciljem konkurenco porazil domači adut Romain Bardet, Chris Froome pa je uspel odbiti vse napade ter obdržati rumeno majico, ki jo je nosil tudi dva dni kasneje na Elizejskih poljanah.

Najboljši bodo danes ciljno črto prečkali nekaj po 18. uri ter si lahko vsaj malce oddahnili, saj bo pred nadaljevanjem na sporedu prost ponedeljek. V torek bo na vrsti razgibana vožnja na čas.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Friderik1950 15:19 16.julij 2023.

    Gruča 'tehničnih' direktorjev UAE je s svojimi strategijami v bistvu že izgubila tur. Šejki jih bodo z bicikli nagnali v puščavo pri petinpetdesetih stopinjah z litrom vode za tri tedne. Pa še prav jim bo.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 11:09 16.julij 2023.

    Kaj mu bodi danes nastavili, avtobus ?!..;)

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:28 16.julij 2023.

    Včeraj je bila samo generalka za današnji napad,a ne Tadej

Sorodne novice