Šport > Kolesarstvo
14437 ogledov

Direktor Jumbo-Visme o Primožu: "Takrat se je v njem nekaj spremenilo"

Merijn Zeeman Profimedia
Športni direktor Visme-Lease a Bike se zaveda, da so si z Rogličevim odhodom ustvarili nasprotnika, ki jih bo pogosto stal zmage.

Športni direktor kolesarskega moštva Visma-Lease a Bike (bivša Jumbo-Visma) Merijn Zeeman je v pogovoru za In Het Wiel priznal, da v letu 2024 zagotovo ne bodo slavili na toliko dirkah kot v minulem letu, potem ko je njihov šampion Primož Roglič pred novo sezono okrepil moštvo velikih rivalov Bore-Hansgrohe.

Potem ko je bil zadnjih osem let praktično ves čas prva violina moštva in je Jumbo-Vismi privozil neverjetnih 74 zmag, se bodo morali pri nizozemskem moštvu po novem znajti brez kolesarja, ki je samo v minulem letu ekipi privozil zmage na tako prestižnih dirkah, kot so dirka po Italiji, dirka po Kataloniji, dirka Tirreno-Adriatico, dirka po Emiliji in dirka po Burgosu, vsem tem skupnim zmagam pa je dodal še enajst etapnih zmag.

Primož Roglič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A čeprav se zaveda, da so z Rogličevim odhodom ogromno izgubili in si ustvarili izjemno močnega nasprotnika, Zeeman vseeno vztraja, da je bilo Primoževo slovo neizogibno. "Takrat se je v njem nekaj spremenilo," je Zeeman kot glavni razlog za Rogličevo slovo opisal izjemen vzpon dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji Jonasa Vingegaarda.

"V zadnjih letih sem imel s Primožem številne pogovore. Ko se je Jonas prebil na sceno, se je v njem nekaj spremenilo. Po eni strani mu je bilo resnično všeč in je bil zelo ponosen na razvoj naše ekipe. Po drugi strani pa si želi lastnih zmag. To je njegova glavna motivacija za dirkanje. Začutil sem, da je bila situacija za Primoža tako vse težja. Seveda pa si nismo želeli, da bi kar šel, saj je bil zelo pomemben za nas," je pojasnil Zeeman.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

Na koncu je odločitev precej olajšala ekipa Bore-Hansgrohe, ki je plačala zajetno odškodnino, da so Nizozemci predčasno prekinili pogodbo s svojim šampionom in mu dovolili zapustiti ekipo. S tem pa so si seveda ustvarili novega nevarnega tekmeca, kar se v ekipi Visma-Lease a Bike tudi zavedajo. "Vem, da lahko Jonas premaga kogarkoli. Hkrati pa se tudi zavedam, da nas bo Primož mnogokrat premagal. Na določenih ciljih je praktično nepremagljiv."

Potem ko je bil razkrit Rogličev tekmovalni koledar, kolesarska javnost z nestrpnostjo pričakuje dirko po Baskiji, kjer naj bi se Vingegaard in Roglič prvič udarila kot člana različnih ekip. Seveda bo vrhunec sezone dirka po Franciji, kjer bosta oba imela vlogo kapetana svoje ekipe, še pred tem pa si bosta nasproti stala tudi na zadnjem testu pred Tourom, kriteriju Dauphine. Prav tako obstaja možnost, da se oba kolesarja ponovno udarita na dirki po Španiji, veliko pa bo odvisno od forme in pripravljenosti po dirki po Franciji. Vsekakor je pred nami spektakularna sezona.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 15:33 12.januar 2024.

    Keri kreten...Primož je ustvaril Jumbo, oni pa mu v zahvalo "dovolijo" da se odreče zmagi.. Upam, da jih ta karma to leto zjebe do amena pa čeprav bodo Vinograda trikrat dnevno škropili..

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 13:20 12.januar 2024.

    No shit! Prelomilo se je, ko so ga zajebali za 4. zmago na Vuelti. Takrat si je rekel "najdite si drugo budalo."

Sorodne novice