Šport > Kolesarstvo
3011 ogledov

Pogačar dvakrat napadel na vso moč, a se ni izšlo

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar v kraljevski etapi z zaključnim vzponom na Alpe d'Huez ni uspel pridobiti časa v primerjavi z imetnikom rumene majice Jonasom Vingegaardom.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je napadal, toda na mitskem Alpe d'Huez ni uspel streti Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma). Etapne zmage se je veselil olimpijski prvak v gorskem kolesarstvu Britanec Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers).

Tom Pidcock | Avtor: Epa Epa

Mitski vzpon na Alpe d'Huez (13,8 km/8,0 %) je na francoski državni praznik praznoval 70. obletnico prvega prečkanja na dirki po Franciji. Leta 1952 je prvi na zmago slavil Italijan Fausto Coppi, tokrat pa je etapa pripadla Pidcocoku (Ineos Grenadiers), sicer olimpijskemu prvaku v gorskem kolesarstvu v krosu iz Tokia.

Pidcock je bil najhitrejši iz ubežne skupine, ki je sprva štela devet kolesarjev. Peterica je skupaj prišla na vznožje zadnjega vzpona, deset kilometrov pred ciljem pa je pospešil mladi Britanec in se odpeljal drugi zmagi v karieri naproti.

"Ni slabo, kajneda? Tudi če ničesar več ne storim na tej dirki, četudi vsak dan odpadem iz glavnine, mi je povsem vseeno. Na prvem Touru že prva etapna zmaga, ni slabo," je za organizatorje Toura dejal Pidcock.

"Ideja je bila, da bi se znašel v begu. Včeraj sem izgubil dovolj časa, da bi danes lahko imel več svobode. Vedel sem, da na vzponu na Galibier ne bi mogel pridobiti časa, na spustu pa mi je to uspelo, saj nihče ni preveč tvegal. Uspel sem se priključiti begu, naš načrt pa se je izšel do potankosti. To je bila ena najboljših izkušenj v cestnem kolesarstvu. Ko 'slalomiraš' med vsemi temi zastavami, ljudmi ... Tega ne moreš doživeti nikjer drugje kot na dirki po Franciji," je še dodal sicer odlični britanski gorski kolesar.

Tadej Pogačar | Avtor:

V ozadju je potekal boj med najboljšimi v skupnem seštevku. Do spremembe je prišlo na drugem mestu, ki ga zdaj zaseda Pogačar (UAE Team Emirates). Še naprej pa zaostaja 2:22 minute za Vingegaardom (Jumbo-Visma). Na tretje mesto je napredoval Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki zaostaja 2:26 minute.

Pred zadnjim vzponom je bilo jasno, da bosta potekali dve različni dirki, ena za etapno zmago, druga med favoriti za rumeno majico. V skupini teh je vlogo pomočnika opravljal tudi drugi slovenski as Primož Roglič, ki je nekaj časa navijal ritem za Vingegaarda ter se hitro znebil nekaterih kandidatov za vrh. Nato je Kisovčan vnovič popustil in ciljno črto prečkal kot 27. z 11 minutami zaostanka za etapnim zmagovalcem.

Primož Roglič in Jonas Vingegaard | Avtor: Epa Epa

Pogačar je v etapi zasedel peto mesto tik pred Vingegaardom. Drugo mesto je za Pidcockom osvojil Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche-Wanty-Gobert), tretji pa je bil štirikratni zmagovalec Toura, Britanec Chris Froome (Israel-Premier Tech).

12. etapa (165,1 km)

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Že uvodoma je s pobegom poskusil Američan Neilson Powless (Educatuon-EasyPost), ki ima v skupni razvrstitvi skoraj 30 minut zaostanka za imetnikom rumene majice Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma).

Powless je narekoval tempo z nekaj deset metri naskoka pred petimi zasledovalci.

Po samo petih kilometrih je prišlo do prvega padca, na tleh so se znašli Steven Kruijswijk, Yves Lampaert in Kristian Sbaragli.

Peterica je nadoknadila zaostanek za Američanom, s tem pa se je izoblikovala skupina šestih ubežnikov - Nelson Oliveira (Por/Movistar), Anthony Perez (Fra/Cofidis), Kobe Goossens (Bel/Intermarche), Matis Louvel (Fra/Arkea Samsic) in Sebastian Schönberger (Avt/B&B Hotels - KTM).

Edini leteči cilj v etapi je od glavnine prvi osvojil Wout van Aert, ki je s tem potrdil svojo premoč v boju za zeleno majico.

Trenutni vrstni red:
1. Wout van Aert (Jumbo-Visma), 313 točk
2. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl), 155
3. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), 148
4. Magnus Cort (EF Education-EasyPost), 129
5. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), 116

Ubežniki so si privozili 1:50 minute prednosti pred glavnino. Vse bolj razpotegnjeni glavnini, v kateri je ostal Tadej Pogačar, je nekoliko pobegnila skupina kolesarjev, v kateri so bili tudi Primož RogličRigoberto Uran in Thibaut Pinot.

Prednost ubežnikov se je stopila na 1:15.

Christopher Froome (Israel-Premier Tech) je pobegnil glavnini, pred katero si je na Galibierju nabral 20 sekund naskoka.

S samostojnim pobegom si je prav toliko prednosti pred ubežniki privozil Anthony Perez (Cofidis), ki je kot prvi prečkal vrh Galibierja, 23 km dolgega prelaza s 5,1-odstotnim povprečnim naklonom.

Glavnina s Pogačarjem in Vingegaardom je gorski cilj prečkala z minuto in petdesetimi sekundami zaostanka.

Glavnino je napadel tudi Britanec Thomas Pidcock (Ineos-Grenadiers), ki se je na spustu pridružil Froomu. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) se je priključil ubežnikom, ki so ujeli Pereza. 

Prednost ubežnikov je na spustu narasla na 3:40 minute. Od glavnine sta se odlepila še  Nils Politt (Bora – Hansgrohe) in Warren Barguil (Team Arkea-Samsic).

Ob ležernem tempu glavnine se je prednost ubežne deveterice povišala na 6:17 minute.

Kolesarji so se nezadržno približevali vzponu na Croix de Feru, do cilja jih je ločilo še 85 kilometrov. Vzpenjali so se kar 30 km (povprečni naklon 5,2%). Prednost ubežnikov se je še nekoliko povečala

Medtem je prišla nova slaba novica iz Pogačarjevega tabora. Zaradi okužbe s covidom-19 je moral Tour zapustiti vodja ekipa Team UAE Emirates Matxin Joxean Fernandez.

74 kilometrov pred ciljem je prednost ubežnikov narasla na več kot sedem minut. Na čelu glavnine, katere zaostanek je 68 km pred ciljem spet padel pod sedem minut, so vozili kolesarji Jumbo-Visme.

Naslednji kilometri niso ponudili kakšnega posebnega dogajanja.

Tempo strnjene glavnine so še naprej narekovali člani nizozemske ekipe, ki so sedem kilometrov do vrha zaostanek za ubežniki znižali na 6:30 minute.

Jumbo-Visma je s stopnjevanjem tempa povzročila selekcijo v glavnini, medtem ko so se Pidcock, Meintjes, Powless, Ciccone in Froome povsem v ospredju nekoliko oddaljili od Pereza, Oliveire, Goossensa in Schönbergerja.

Ubežniki so dosegli vrh Croix de Feru, prvi ga je prečkal Ciccone. Na čelu glavnine je silovit ritem narekoval Van Aert, prednost ubežne skupine je počasi kopnela.

47 kilometrov pred ciljem je znašala 4:30 minute.

Ubežniki so na spustu stežka držali priključek s Pidcockom, prednost pred glavnino pa je spet narasla na 5:17 minute.

Ob vrnitvi v dolino jih je pričakala preklenska temperatura nad 30 stopinj Celzija.

Bližali smo se težko pričakovanemu vzponu na sloviti Alpe d'Huez, ki se je začel 13,8 km pred ciljem. Na čelu je še vedno vztrajala peterica, zaloga pred glavnino je bila debelih pet minut.

Roglič je moral zaradi težav zamenjati kolo.

Ko so ubežniki krenili v zadnji vzpon, je njihova prednost znašala dobrih šest minut. Glavnina je pred tem ujela Oliveiro, popustil je tudi Powless.

Pidcock je napadel 10 km pred ciljem in poskušal zlomiti ubežnike. Sledila sta mu Meintjes in Froome, odpadel je Ciccone. V ozadju je Jumbo-Visma na čelu z zanesljivim Van Aertom zmanjševala zaostanek glavnine.

Van Aert je z odliko opravil svoje delo in po pričakovanjih omagal 8 km pred ciljem. Na čelo glavnine je stopil Kruijswijk. Blizu je bil tudi Vingegaard, tik ob njem Roglilč, za njima Pogačar.

Vingegaard je imel ob sebi še tri pomočnike, Pogačar samo Rafala Majko.

Pidcock je povečeval svojo prednost, Meintjes in Froome nista zmogla slediti njegovemu tempu. 

V ozadju je Roglič na čelu zamenjal Kruijswijka in prevzel pobudo. Slovenec je naredil svoje, nato je na sceno stopil Sepp Kuss. Majka je popustil, tako da je Pogačar ostal sam. 

Kuss ni bil tako agresiven kot Roglič, saj je imel pred seboj še kar nekaj kilometrov. 

Približno štiri kilometre pred ciljem je silovito napadel Pogačar, a se mu je Vingegaard nemudoma prilepil na kolo, tako da je Slovenec opustil svojo namero. Tempo je padel, znova se jima je pridružil Kuss.

Pogačar je kilometer pred ciljem poskusil drugič, vendar je Vingegaard tudi tokrat zlahka pokril njegov napad. Slovenec je v ciljnem spintu še zadnjič stopil na plin in poskušal ukrasti kakšno sekundo, a se mu tudi v tretje ni izšlo.

V petek bo na vrsti 13. etapa od Bourg d'Oisansa do Saint-Etienna (192,6 km). Gre za tranzicijsko etapo od Alp na poti do Pirenejev, ki bodo prihodnji teden odločili o zmagovalcu Toura. V petek pa bodo na svoj račun bržčas prišli ubežniki.

Izidi, 12. etapa (Briancon - Alpe d'Huez, 165,1 km):
  1. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                  4:55:24
  2. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)         + 0:48
  3. Chris Froome (VBr/Israel-Premier Tech)                 2:06
  4. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)            2:29
  5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  3:23
  6. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 isti čas
  7. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)
  8. Enric Mas (Špa/Movistar)                               3:26
  9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        isti čas
 10. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                    3:32
...
 27. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       11:06
 96. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  28:58
111. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                30:48
146. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  36:19
...

- skupni seštevek (12/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 46:28:46
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                + 2:22
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  2:26
  4. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           2:35
  5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      3:44
  6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                      3:58
  7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         4:07
  8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     7:39
  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               9:32
 10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                 10:06
...
 15. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       21:37
 82. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                1:50:30
 84. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              1:54:55
119. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                2:22:16
...

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.