Šport > Kolesarstvo
1777 ogledov

Izjemen dan za Jumbo, Pogi prvič v težavah

Wout van Aert Epa
Pogačar zanesljivo ohranja rumeno majico.

V mitski etapi, kolesarji so se kar dvakrat povzpeli na legendarn Mont Ventoux, je prvič v dvobojih z neposrednimi tekmecimi nekaj težav imel tudi Tadej Pogačar. Ob drugem vzponu na goro, ki je leta 1967 zahtevala življenje takrat najboljšega britanskega kolesarja Toma Simpsona, se je nosilec rumene majice vozil v manjši skupini najboljših, ko se je za napad odločil kolesar ekipe Jumbo-Visma Jonas Vingegaard. Danec se je oddaljil od Slovenca in gorski cilj prečkal z okoli 40. sekundami prednosti.

V ospredju je sicer kot prvi vrh Mont Ventouxa pri 1910 metrih prekolesaril Vingegaardov moštveni kolega Wout van Aert. Ta je imel na spustu približno minuto in pol naskoka pred Vingegaardom, pred slednjim sta se v dolino z nekaj sekundami prednosti spuščala še kolesarja ekipe Trek-Segafredo Bauke Mollema in Kenny Elissonde. Pogačar se je na vrhu sicer odločil počakati Richarda Carapaza in Rigoberta Urana ter skupaj z Ekvadorcem in Kolumbijcem nato poskušal uloviti Danca. Hitrosti so šle tudi do 100 km/h.

Trojica je sodelovala in manjšala razliko do Vingegaarda, Uran je pred Dancem skušal zadržati drugo mesto v skupni razvrstitvi. Do tokratne etape drugi Ben O'Connor je namreč že precej zaostal.

Van Aert je medtem mirno vozil do svoje četrte etapne zmage na Touru, vse prejšnje je sicer osvojil v sprinterskih zaključkih. To je bil izjemen obliž na težave nizozemske ekipe na letošnji dirki po Franciji, ko so Nizozemci med drugim izgubili tudi kapetana Primoža Rogliča. Elissonde in Mollema sta za van Aertom zaostala minuto in 14 sekund.

V zaključnih metrih so Pogačar, Carapaz in Uran ujeli Vingegaarda in skupaj prečkali ciljno črto. Četverica je to uspelo z zaostankom minute in 38 sekund. Pogi je tako kljub težavam na Mont Ventouxu ohranil prednost. Na drugo mesto v skupni razvrstitvi se je prebil Uran (+5:18), tretji je zdaj Vingegaard (+5:32), četrti pa Carapaz (+5:33). O'Connor je z drugega mesta padel na peto (+5:58).

"Bilo je težko. Ritem je bil na zadnjem vzponu zelo močan, potem pa je napadel Vingegaard in nisem mu mogel slediti do vrha. Bilo je malce preveč zame, a ohranil sem dovolj energije, da smo ga lahko na spustu skupaj z Uranom in Carapazom ujeli ter rešili dan za vse tri," je organizatorjem dirke po etapi priznal Pogačar.

"Vedel sem, da moram ostati miren in najti pravi ritem. Ni bilo več daleč do vrha in ohraniti sem želel dokaj dobre noge, da bi pritiskal na spustu. Dobro nam je šlo, vseeno je to dober dan zame."

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Nad stanjem in močjo Vingegaarda ni bil presenečen. "Ne, nisem presenečen. Na začetku leta sem videl, da je eden najboljših hribolazcev v karavani. Menim, da ima pred sabo svetlo prihodnost, je zelo močan kolesar," je 24-letnega kolesarja Jumbo-Visme pohvalil dve leti mlajši Pogačar.

Odgovoril je še na vprašanje, ali je na Touru sploh lahko dan enostaven, ko je v rumeni majici. "Ne, za rumeno majico res ni enostavnih dni. Že jutri se morda obeta nov dan v vetru. Do konca je treba iti 'ful gas'," je še dodal lanski zmagovalec Toura.

Preostala Slovenca sta v cilj prišla s počasnejšimi skupinami. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 104. z zaostankom 31:09 minute, Luka Mezgec (BikeExchange) pa 128. (+37:26). V skupnem seštevku sta nekoliko zdrsnila po lestvici, Mohorič je 50. (+1:22:53), Mezgec pa 111. (+2:02:19).

"Sem brez besed. Pred Tourom nisem pričakoval, da bi lahko dobil takšno etapo. Sem pa včeraj že verjel v to. Ekipo sem prosil, če lahko grem v pobeg. To je vendarle eden izmed najbolj mitskih vzponov v kolesarstvu. Najbrž je to največja zmaga v moji karieri," pa je po etapi v prvi izjavi organizatorjem dejal Van Aert.

Wout van Aert | Avtor: Epa Epa

"V pobegu so bili res močni kolesarji, ampak videl sem, da so trpeli. Alaphilippe je v prvem delu izgubil veliko moči. Verjel sem v zmago in potem je vse mogoče. To je res čustven trenutek. Osebno je bilo zame zelo težko priti v formo pred Tourom, tudi na začetku te pentlje smo imeli obilico smole s padci. Bil sem motiviran in verjel, da se bo enkrat izšlo," je še dodal 26-letni Belgijec.

V četrtek bo na vrsti ravninska 12. etapa od Saint-Paul-Trois-Chateauxja do Nimesa (159,4 km).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice