Šport > Kolesarstvo
1042 ogledov

Kalvarija Pogačarjevega kolega: "Znova sem se moral učiti hoditi"

Sjoerd Bax Profimedia
Po grozljivi nesreči na lanski dirki po Lombardiji še vedno ni jasno, kdaj bi se odlični Sjoerd Bax lahko vrnil h kolesarstvu.

Nizozemski kolesar Sjoerd Bax je naravnost eksplodiral v sezoni 2022, ko si je z zmagama na Coppi Agostoni in eni izmed etap na dirki po Langkawiju ter s četrtim mestom v skupnem seštevku dirke po Luksemburgu priboril celo prestop iz ekipe Alpecin-Fenix k eni najmočnejših ekip na svetu, moštvu UAE Team Emirates, kjer je med drugim postal moštveni kolega našega Tadeja Pogačarja.

Tudi njegova krstna sezona pri najboljši ekipi leta 2023 je bila sprva zelo uspešna, saj je slavil na dirki Trofeo Matteotti, na državnem prvenstvu je bil tretji v vožnji na čas, na evropskem prvenstvu pa deseti. Prav tako je bil del kar nekaj izjemnih ekipnih uspehov, saj je zgolj našemu Pogačarju pomagal do zmag na dirkah po Flandriji, Amstel Gold, klasiki Jaen Paraiso Interior, Ruti del Sol ter po Lombardiji.

A ravno dirke po Lombardiji, kjer je Pogačar z zmago zaključil svojo sezono, ne bo ohranil v lepem spominu, saj je na njej po zapletu z Remcom Evenepoelom grdo padel in utrpel grozljivo poškodbo, ki bi lahko imela hude posledice za njegovo kariero. 28-letni Nizozemec si je namreč med drugim zlomil stegnenico, po kateri ga čaka dolga in težavna pot povratka med najboljše kolesarje na svetu, kateri vsaj zaenkrat ni videti konca.

"Na srečo so me operirali še isti večer. Nato sem dobil vijak v svoj kolk, ki je še vedno tam. Po štirih dneh sem odletel domov, kjer sem se moral znova naučiti hoditi," je v pogovoru za In de Leiderstrui začel svojo izpoved nizozemski specialist za enodnevne klasike, ki se lahko pohvali s tremi profesionalnimi zmagami na najvišjem nivoju.

"Ker gre za veliko kost, vse skupaj traja zelo dolgo. Štiri tedne sem hodil z dvema berglama in nato z eno. Potem sem začel kolesariti na sobnem kolesu in to se mi je zdelo zelo enostavno, saj ni bilo težko vrteti nog. Trajalo je le nekaj časa, preden sem lahko na pedala začel pritiskati s kakršnokoli močjo. In to še vedno ni povsem mogoče, kot tudi ne sedeti pod določenim kotom."

Sjoerd Bax | Avtor: Profimedia Profimedia

"Med operacijo so prerezali neko mišico, da so prišli do kosti, nato pa so vanjo zabili vijak. Potem bi se morala kost spet zaceliti, a je seveda prizadet tudi preostali del telesa. Tako da se mora tudi vse okoli te kosti ponovno okrepiti," je Bax podrobno opisal grozljivo poškodbo, katero je utrpel med lansko dirko po Lombardiji.

A čeprav je pred Baxom še dolga pot do popolne rehabilitacije in se zaenkrat še ne ve, kdaj bo ponovno lahko sedel na cestno kolo, so zdravniki prepričani, da je ni prave ovire, da si ne bi Bax popolnoma opomogel in dosegel svojo nekdanjo raven. "Nikoli nisem bil preveč zaskrbljen, saj sem imel dva ali tri moštvene kolege z enakimi poškodbami, ki so po rehabilitaciji ponovno normalno tekmovali. To mi daje veliko poguma. Če bo šlo vse tako, kot mora, bi se lahko aprila ali maja počutil že zelo dobro. Upam, da vse skupaj čimprej mine in da bom lahko še kje dirkal," je zaključil kolesar, ki ima z ekipo UAE Team Emirates sklenjeno pogodbo le še do konca leta 2024.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice