Šport > Kolesarstvo
4878 ogledov

Veliki Contador z neverjetno napovedjo glede Tadeja: "V to sem prepričan!"

Alberto Contador in Tadej Pogačar Reševalni pas/Twitter
Legendarni Španec je prepričan, da bi Tadej Pogačar lahko poizkusil postati prvi kolesar v zgodovini, ki bi mu v istem letu uspelo dobiti vse tri velike tritedenske dirke.

Eden največjih kolesarjev vseh časov, veliki Alberto Contador, verjame, da če v letošnjem letu Tadeju Pogačarju uspe zmagati tako na Giru, kot Touru, da bo izjemni Slovenec napadel tudi zmago na Vuelti, s čimer bi se zapisal v zgodovino kot prvi kolesar z zmago na vseh treh velikih tritedenskih dirkah v istem letu.

Glede na to, da sta se Giro in Vuelta do leta 1995 pogosto celo prekrivala, pa tudi kasneje so bile vse tri velike dirke preveč skupaj, je kaj takega veljalo za nemogoče in ni ga še bilo kolesarja, ki bi v istem letu poizkušal dobiti vse tri tritedenske preizkušnje. Toda Contador pravi, da je v današnjem kolesarskem svetu nekaj takega mogoče ter da si želi, da bi tudi sam ob nekoliko močnejši ekipi pred svojo upokojitvijo leta 2017 vsaj enkrat poizkusil v istem letu napasti vse tri velike dirke

"Veste kaj? Če bo Tadej Pogačar dobil Giro in Tour, bo zagotovo poizkušal dobiti še Vuelto za neverjetno trojno zmago! V to sem prepričan," je za Gazzetto dello Sport izjavil legendarni "El Pistoliero".

V preteklosti, ko je bila Vuelta na sporedu aprila in maja ter se je prekrivala z Girom, je bilo kaj takšnega tudi teoretično nemogoče, tudi kasneje pa je bilo praktično nemogoče od kolesarjev pričakovati, da bi bili v štirih mesecih sposobni odpeljati vse tri tritedenske dirke na najvišjem nivoju. Lani je tako Primož izpustil Tour, Jonas pa Giro, ko sta se na Vuelti oba borila za prestižni dvojček. Zadnji s tem uspehom, Marco Pantani, pa je leta 1998 izpustil nastop na Vuelti.

Eddyju Merckxu (1972-1973), Bernardu Hinaultu (1982-83) in Chrisu Froomu (2017-18) je sicer v preteklosti uspelo, da so slavili na vseh treh dirkah zapored, a preko dveh različnih sezon, nobenemu pa ni uspelo zmagati na vseh treh dikrah v istem koledarskem letu.

Chris Froome | Avtor: Profimedia Profimedia

Toa Contador je prepričan, da bo Pogačar vsaj poizkusil dobiti vse tri dirke, če bo le zmagal na prvih dveh dirkah, kar bo že samo po sebi zelo težko. A Španec verjame, da je ob izjemno močni ekipi UAE Team Emirates Pogačar sposoben poraziti vse konkurente na Giru in Touru. "Okoli sebe bo moral imeti močno postavo tako na Giru, kot na Touru. So pri UAE sposobni tega? Seveda so."

Contador je svoj "dvojček" poizkušal osvojiti leta 2015, ko je zmagal na Giru, a bil nato precej nekonkurenčen za skupno zmago na Touru, čeprav je pred začetkom veljal za enega glavnih favoritov. Toda izjemni Španec je izpostavil, da je do tega prišlo ravno zaradi nekonkurenčne ekipe, ki je bila zbrana okoli njega. Sam je namreč na Giru moral odgovarjati na napade izjemno močne Astane s kapetanoma Fabiem Arujem in Mikelom Lando, zato mu je italijanska pentlja pobrala preveč moči.

"Na koncu sem moral sam voziti zadnjih 50 kilometrov etap, tako da sem Giro končal izjemno utrujen. Ceno sem plačal nato na Touru, katerega sem končal šele na petem mestu. Pa še nekaj je potrebno izpostaviti. Imel sem 32 let, ko sem poizkusil dobiti 'dvojčka', Tadej pa jih ima vsega 25. To spremeni zadeve," Contador verjame v Pogačarjeve sposobnosti. A se hkrati tudi zaveda, kaj bo največja prepreka na Tadejevi poti.

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Glavni izziv za Slovenca ne bosta sami dirki po sebi, temveč Jonas Vingegaard, ki je tako izjemno konstanten. Vse načrtuje do najmanjše podrobnosti." Izjemni Danec bo tako znova največji Pogačarjev konkurent na Touru, medtem ko bo konkurenca na Giru nekoliko lažja. Toda Contador vseeno svari, da se tudi do zmage na dirki po Italiji ne bo prišlo zlahka. "To je nemogoče. Pa četudi bi drugouvrščenega premagal za sedem minut. Giro je vedno zelo zahteven, pa čeprav mu bo pisan na kožo. Ima vse, kar je potrebno za zmago. Poleg svoje moči ima tudi neverjeten tekmovalni instinkt."

"V današnjem kolesarstvu je 'dvojček' zagotovo mogoč. Obstajata dva kolesarja, ki sta ga sposobna. Tadej in Vingegaard," je prepričan Contador, ki verjame, da lahko izjemnu Slovencu uspe celo nemogoče - zmaga na vseh treh velikih tritedenskih dirkah v enem letu.

Pogačar je sicer izpostavil da se bo letos po nastopu na Giru in Tour osredotočil na nastop na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu. Zaenkrat še ni izrazil namena, da da bi se udeležil Vuelte, na kateri je ob svojem krstnem nastopu leta 2019 osvojil tretje mesto. A če resnično dobi prvi dve veliki dirki v letu, bi ga prav lahko zamikala še tretja. Vsi namreč vemo, kako rad premika meje mogočega.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice