Šport > Kolesarstvo
4377 ogledov

Eden najboljših na svetu pokazal veličino, to je pripravljen storiti za Tadeja

Adam Yates in Tadej Pogačar Epa
Britanski kolesarski zvezdnik je razkril, da je kljub osebnim ciljem in nesporni kvaliteti njegov glavni namen, da pomaga našemu Pogačarju.

Adam Yates, moštveni kolega slovenskega kolesarskega asa Tadeja Pogačarja pri ekipi UAE Emirates, je imel lani svojo najboljšo sezono. Kljub temu, da je bil na Touru pomočnik Pogačarja, je na koncu zasedel tretje mesto, kot sam pravi, pa se zaradi tega ne bo nič spremenilo, še vedno bodo njegove osebne ambicije postavljene na stran, njegova glavna naloga pa bo pomoč slovenskemu kapetanu ekipe.

"Služba bo ostala enaka, vsaj kolikor jaz vem. V to ekipo sem prišel, da bi pomagal Tadeju zmagati na Touru. Mislim, da sem bil lani uspešen, od Pogačarja je bil samo eden boljši. Menim, da se letos, kar se moje vloge tiče, ne bo veliko spremenilo, čeprav sem imel veliko uspeha tudi na drugih dirkah," je v pogovoru za cyclingnews.com dejal Yates.

Lani na Touru ga je ekipa zaradi dobrih predstav celo imenovala za sokapetana, a Britanec meni, da to ni bilo realno. "To je bilo samo zato, da nekoliko zmanjšam pritisk na Tadeja. Imel je težko pomlad, poškodbo, a vsi smo na treningih vedeli, da je dober. Šlo je samo za varnost, rezervni načrt, če bi šlo kaj narobe. Je pa jasno, kdo je šef v naši ekipi," Yates priznava vlogo pomočnika prvega kolesarja s svetovne lestvice.

Adam Yates in Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Seveda to ne pomeni, da si ne želi nekoč ponovno napadati zmag na največjih dirkah, kot je to počel pri ekipah Orica-GreenEDGE (današnja Jayco-AlUla) in Ineos Grenadiers, že letos pa tudi na kakšni drugi tritedenski preizkušnji: "Normalno je, da bi tudi sam bil rad kapetan na eni zmed dirk grand toura, letos morda na Vuelti, če se bom po Touru dobro opomogel."

"Ekipa pravi, da mi bo dala priložnost, čeprav je v njej še nekaj takih kolesarjev, ki upravičeno razmišljajo enako. Zato bomo morali počakati, da vidimo, kakšni so načrti vodstva ekipe. Mogoče se mi bo pa v naslednjih letih ponudila priložnost, da postanem kapetan na Touru, naslednje leto pa tudi na Giru," upanja, da bi nekoč lahko tudi sam napadel zmago v Franciji ali Italiji ne izgublja Yates.

Lani je klub pogosti vlogi pomočnika dobil dirko po Romandiji, prav tako dirko za VN Montreala, na Dofineji je bil drugi, na preizkušnji po Združenih emiratskih emiratih pa tretji. Kot je sam potrdil, je bila po vseh parametrih lanska sezona zanj najboljša v karieri.

Adam Yates in Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"V prejšnjih sem imel vedno veliko smole, tokrat ne. Nisem zbolel, nisem imel daljših premorov zaradi poškodb, še tisto po padcu na dirki po Kataloniji sem hitro zacelil. Poleg tega sem se v ekipi odlično počutil, dala mi je priložnosti. Vso sezono sem vedel, kaj in kako, in to je bilo zame odlično. Zame je pomembno, da si že od začetka sezone zastavim načrt in cilje, da vem, kakšno vlogo bom imel v ekipi. In če smo pri tem načrtu dosledni, ni težav. Lani smo bili, upam, da bomo tudi letos, ko vsaj jaz programa ne bi posebej spreminjal."

Yatesova žrtev je še toliko večja, ker velja odlični Britanec za enega izmed redkih kolesarjev zadnjega desetletja, ki je sposoben zmagovati na največjih etapnih dirkah, tudi velikih tritedenskih. Na dirki po Franciji je tako že slavil etapno zmago, nosil rumeno majico vodilnega ter osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Vse tri tridenske dirke je že končal znotraj prve deseterice (Tour kar štirikrat), poleg lanskega tretjega mesta na dirki po Franciji pa sta najbolj odmevna rezultata četrti mesti na Touru 2016 in Vuelti 2021.

V preteklosti je blestel tudi na tedenskih etapnih dirkah, na katerih bo v primeru Pogačarjeve odsotnosti imel vlogo kapetana tudi v prihajajoči sezoni. Poleg omenjene lanske dirke po Romandiji je dobil še dirke po Kataloniji, ZAE, Nemčiji in Turčiji. Ima tudi zmago s prestižne enodnevne dirke, klasike San Sebastian. Yates naj bi sicer sezono začel na dirki po Omanu in dirki po ZAE. Glede na to, da omenjeni etapni dirki nista na Pogačarjevem tekmovalnem koledarju, bodo pri UAE Team Emirates svojega zvestega pomočnika zagotovo nagradili z vlogo kapetana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice