Šport > Kolesarstvo
370 ogledov

Največja zmaga kolesarskega dragulja, v cilju točil solze

Remco Evenepoel Profimedia
Evenepoel po silovitem napadu in samostojni vožnji do prvega spomenika.

Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) je zmagovalec 108. kolesarske dirke Liege-Bastogne-Liege (257,1 km). Mladi Belgijec je napadel okoli 30 km pred ciljem in v Liege pripeljal z 48 sekundami prednosti pred zasledovalno slupino. V ciljnem sprint te sta bila pred domačimi navijači najmočnejša njegova rojaka, drugo mesto je osvojil Quinten Hermans, tretje pa Wout Van Aert.

Slovencev tokrat po zmagah na zadnjih dveh izdajah te dirke v podobi Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) leta 2020 in lanskega uspeha Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) ni bilo v ospredju.

Najvišje je s 37. mestom posegel Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki tokrat ni imel dovolj močnih nog, da bi sledil najboljšim v zaključku razgibane trase v Ardenih. Drugi Slovenec Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil 57.

"Dirka je bila kar specifična zaradi vetra v prsi v drugi polovici. V prvem delu smo bili v karavani zelo hitri, v drugem pa nas je kar malo ustavilo. Potem se je zgodil množični padec in v glavnini smo bili precej zmedeni. Nismo vedeli, kdo vse je bil od naše ekipe udeležen v njem. Ko smo se vsi zbrali v ospredju, smo začeli narekovati ritem, da bi se izognili težavam," je dirko sprva za Eurosport ocenil 27-letni Mohorič.

"Nihče ni mogel slediti Remcu. Žrtvovali smo večino ekipe z izjemo Dylana Teunsa in Jacka Haiga, če bi morda lahko priključila. Dylan je poskusil, a ni ustvaril razlike. Dali smo vse od sebe, nič si ne moremo očitati. Še vedno mislim, da lahko na dober dan zmagam v Liegeu. V zadnjih dveh letih sem bil visoko, četrti in deseti, tokrat pa nisem imel pravih nog. Poskušal sem po najboljših močeh pomagati ekipi, a sem bil zelo utrujen po številnih klasikah to pomlad. Zdaj se moram spočiti preden začnem priprave na dirko po Franciji," je še dodal Mohorič.

Na dirki ni bilo obeh najboljših slovenskih kolesarjev zadnjih let. Pogačar je sredi tedna odpotoval v Slovenijo v podpore svoji zaročenki Urški Žigart, ki ji je umrla mati. Roglič pa vse od dirke po Baskiji trpi za poškodbo kolena.

V boju za zmago je odločitev sicer padla 29 km pred ciljem, ko je ob koncu vzpona na Redoute (2,0 km/8,6 %) Evenepoel napadel in se otresel tekmecev.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Hitro je prehitel še zadnje preostale ubežnike in imel pred zadnjim vzponom na Roche aux Faucons (1,3 km/10,5 %) okoli 40 sekund naskoka pred skupino favoritov.

Nato je 22-letnik, ki je tudi odličen kronometrtist, s samostojno vožnjo kljub napadom v ozadju obdržal prednost in se ob prvencu na tej prestižni preizkušnji podpisal pod prvo zmago na največjih enodnevnih kolesarskih dirkah (spomeniki). Skupno je bila to 26. zmaga za nekdanjega nogometaša ter člana kadetskih belgijskih reprezentanc.

Po uspehu kariere so ga premagala čustva. Belgijski mediji so že nekaj časa pričakovali in napovedovali njegove velike zmage. Tokrat je poskrbel za prvo belgijsko po 11 letih na preizkušnji Liege-Bastogne-Lege.

"To je bilo izjemno po zahtevnem dnevu v sedlu. Zaradi vetra v prsi je bilo vse skupaj še toliko težje, ampak vedel sem, da zaradi dolgega dne vsi trpimo. Zame je bil to mogoče celo najboljši dan na kolesu v karieri. Popoln dan za kaj takega," je po dirki organizatorjem razlagal Evenepoel.

"V zadnjem letu in pol sem pošteno trpel tako psihično kot fizično, letos pa sem končno postal bolj stabilen, se umiril in se približal tistemu najboljšemu Remcu, odkar sem začel v poklicnem kolesarstvu," je še dodal 22-letni zmagovalec.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia


Drugo mesto je presenetljivo pripadlo Hermansu (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je v zasledovalni skupini v sprintu premagal Van Aerta (Jumbo-Visma) ter dva Kolumbijca, četrtega Daniela Martineza (Ineos Grenadiers) in petega Sergia Higuito (EF Education-EasyPost).

Dirko je zaznamoval tudi množični padec okoli 60 km pred ciljem. V njem jo je skupil dvakratni svetovni kolesarski prvak Francoz Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) in z bolečinami v hrbtu končal v bolnišnici.

Julian Alaphilippe Hud padec Šport Eden največjih zvezdnikov obležal v jarku, čuti hude bolečine

S koncem "stare dame", kot je vzdevek preizkušnje v belgijskih Ardenih, je končan spomladanski del največjih klasik. Zadnji od spomenikov bo na sporedu ob koncu sezone, ko bo na vrsti dirka po Lombardiji. Tam je lani slavil Pogačar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice