Šport > Kolesarstvo
1536 ogledov

Pogačarja "pobralo" na zadnjem klancu

Valonska puščica Profimedia
Slovenski zvezdnik je po težavah z zračnico končal izven prve deseterice.

Belgijec Dylan Teuns je zmagovalec 86. kolesarske dirke Valonska puščica. Na razgibani trasi okoli belgijskega mesta Huy je 30-letnik iz Diesta ugnal petkratnega zmagovalca te dirke Španca Alejandra Valverdeja. Tadej Pogačar je preizkušnjo končal na 12. mestu, potem ko mu je na zadnjem strmem vzponu zmanjkalo moči.

Pogačar (UAE Team Emirates) je bil na zadnjem vzponu na Mur de Huy (1,3 km/9,8 %) vseskozi v dobrem položaju, a tokrat ni imel moči, da bi v zaključku sledil visokemu ritmu danes najmočnejših kolesarjev. V cilj je pripeljal z zaostankom sedmih sekund. Na dirki je imel 23-letnik s Klanca pri Komendi tudi nekaj težav, okoli 40 km pred ciljem je namreč predrl sprednjo zračnico.

"Gre za zelo zahtevno dirko, dal sem vse od sebe. Šel sem prek svojih meja, ko sem se prerinil v ospredje 200 m do cilja. Bil sem vzhičen, ker sem bil v dobrem položaju, potem pa me je udarila mlečna kislina v mišicah. Komaj sem prikolesaril do ciljne črte. Ne skrbi me za nedeljo. Sem zelo motiviran za prihajajočo dirko. Današnje dirke ne vidim kot slabost, to se pač zgodi na enodnevni dirki. Včasih ti gre odlično, včasih malo manj," je po dirki dejal Pogačar.

Bradley Wiggins Spolna zloraba Šport Šokantna izpoved enega največjih! Razkril je temačno skrivnost iz preteklosti

Drugi slovenski predstavnik Jan Polanc je moštvenemu kolegu Pogačarju pomagal v boju za najvišja mesta, na zadnjem vzponu pa je nato zaostal 54 sekund in zasedel končno 48. mesto.

Teuns je za 13. zmago v karieri in prvo po lanski dirki po Franciji (8. etapa) narekoval zelo močan ritem v zadnjih nekaj 100 metrih, za seboj pa je v samem zaključku zadržal 41-letnega Valverdeja. Španec je v cilj pripeljal tik pred Rusom Aleksandrom Vlasovom (Bora-Hansgrohe). Lanski zmagovalec Francoz Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) je bil četrti.

"Nimam besed, to je res neverjetno. Vedno sem sanjal o tem trenutku. Še nikoli nisem bil tako močan na spomladanskih klasikah. Poleti sem sicer vedno dober, pomlad pa je zame bolj toplo-hladna," je sprva dejal presrečni 30-letni Teuns.

"Bil sem v odličnem položaju na začetku vzpona na Mur de Huy. Po 500 metrih sem bil nekoliko zaprt od ekip Bora-Hansgrohe in Movistar. Vedel sem, kje bo Valverde pospešil, to vedno stori na istem mestu. Zame je bilo to dobro, imel sem še nekaj energija in ga uspel zadržati za sabo," je še potek zadnjega kultnega vzpona ocenil Teuns.

Teden ardenskih klasik se bo končal v nedeljo, ko bo na vrsti dirka Liège - Bastogne - Liège. Na njej bo zmago branil prav Pogačar.

Valonska pučica (Huy - Mur de Huy; 202,1 km):

1. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Victorious)              4:42:12
2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                  + 0:02
3. Aleksander Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)           isti čas
4. Julian Alaphilippe (Fra/Quick-Step Alpha Vinyl)      0:05
5. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)               0:07
6. Michael Woods (Kan/Israel-Premier Tech)          isti čas
7. Ruben Guerreiro (Por/EF Education-EasyPost)
8. Rudy Molard (Fra/Groupama-FDJ)
9. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic)
10. Alexis Vuillermoz (Fra/TotalEnergies)
...
12. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           isti čas
48. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                  0:54
...
Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 06:08 21.april 2022.

    Ni ga zjebal Klanec pri Komendi ampak klanc v Španiji, končno se mu je začelo dogajat, tako, kot Rogli, da vidi, da ni vsemogočen, napihnjenc!

Sorodne novice