Šport > Kolesarstvo
3420 ogledov

Mohorič: "V igri je bila zmaga, a zaradi tega nisem mogel ostati na čelu..."

Matej Mohorič Profimedia
Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil po pogumni predstavi na "Severnem peklu" peti, a je kljub odličnemu rezultatu nekoliko razočarano priznal, da je bila v igri tudi zmaga.

Nizozemec Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) je zmagovalec prestižne kolesarske klasike Pariz - Roubaix. Na trasi od Compiegna do slovitega velodroma v Roubaixu je 29-letnik iz Voorburga ugnal drugega Wouta Van Aerta (Jumbo-Visma) in Švicarja Stefana Künga (Groupama-FDJ). Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil po pogumni predstavi peti.

Matej Mohorič Pariz-Roubaix Šport Izjemni Mohorič za las ob stopničke na največji kolesarski klasiki na svetu!

"Severni pekel? Zame zagotovo ne. Zame je to posebna dirka. To je priložnost, ki se ponudi samo enkrat na leto, da greš lahko na polno brez pritiska, brez stresa. Kar se bo zgodilo, se bo pač zgodilo," je že pred dirko Mohorič samozavestno pokomentiral najtežjo kolesarsko preizkušnjo v sezoni.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Mohorič je s petim mestom na koncu prišel do najboljše slovenske uvrstitve na tej najtežji enodnevni dirki na svetu. Vseskozi pa je bil v igri za zmago. Večino zahtevne preizkušnje po 55 km tlakovanih odsekih na skupno 257,2 km dolgi trasi je bil med najmočnejšimi kolesarji, na zadnjih dveh zares zahtevnih tlakovanih odsekih pa mu je van Baarle vendarle pobegnil. Hitro je prednost narasla, Mohorič in Belgijec Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) pa niti skupaj nista mogla uloviti danes izjemnega člana Ineosa.

Letos zelo suha in s tem na tlakovcih precej spolzka preizkušnja je bila od samega začetka zelo zanimiva. Že v prvem delu preizkušnje je zaradi bočnega vetra prišlo do razpolovitve glavnine. Ritem je večino časa narekovala prav van Baarlejeva ekipa, hitrosti pa so bile ves čas zelo velike, 119. izdaja pa je bila posledično najhitrejša v zgodovini s povprečno hitrostjo 45,76 km/h. Pred tem je rekord držala preizkušnja iz leta 2017 (45,2 km/h).

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Letošnjo preizkušnjo je zaznamoval zelo agresivni Mohorič, ki je večkrat napadel in dolgo časa dirkal med prvo trojico povsem na čelu. Okoli 40 km pred koncem pa je na enem od tlakovanih odsekov predrl zračnico in posledično zaostal za vodilnim in na koncu četrtouvrščenim Tomom Devriendtom (Intermarche-Wanty-Gobert).

Sedemindvajsetletnika iz Podblice pri Kranju to ni potrlo, iz druge skupine je znova napadel skupaj z Lampaertom, pridružil pa se jima je še kasnejši zmagovalec van Baarle. Ti trije kolesarji so dobro sodelovali, odločilni trenutek pa je prišel 20 km pred ciljem, ko se je na tlakovcih van Baarle odpeljal obema zasledovalcema.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Kasneje je skupina z Woutom van Aertom ujela Mohoriča, potem ko je ta ostal brez svojega kolega v pobegu Lampaerta, ki je grdo padel po stiku z gledalcem ob cesti. Mohorič se je na krog in pol dolgem zaključku na velodromu spopadel s preostalimi za drugo mesto, v sprintu pa ni imel dovolj moči, da bi se prebil višje kot do petega mesta. Drugi slovenski predstavnik Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) preizkušnje ni končal.

"Glede na okoliščine je bila v igri tudi zmaga. Priznati moram, da sem imel v prvem delu preizkušnje tudi veliko sreče v vsem tem kaosu. Bil sem v pobegu, kar je bila zame vsekakor dobra stvar, četudi sem porabljal veliko moči. Žal sem nato predrl zračnico, kar me je stalo položaja v dirki. Zaradi tega nisem mogel ostati na čelu, počakati pa sem moral zasledovalno skupino," je po dirki dejal slovenski državni prvak.

Pred Mohoričem je pred koncem sezone enodnevnih klasik še dirka Liege - Bastogne - Liege prihodnjo nedeljo. Tam bo nastopil tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), predvidoma pa tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma), če bo okreval po poškodbi mišice, ki ga muči vse od dirke po Baskiji.

Za van Baarleja, ki je ciljno črto prečkal 1:47 minute pred zasledovalci, pa je bila to šesta zmaga v karieri in prva po lanski preizkušnji skozi Flandrijo (Dwars door Vlaanderen). Tudi tista je potekala po številnih belgijskih tlakovanih odsekih.

Dylan van Baarle | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je neverjetno. Nisem mogel dojeti, ko sem se pripeljal na velodrom. Pogledal sem na drugo stran, a ni bilo nikogar. To je bila nora dirka," je dejal presrečni zmagovalec. "To je spomenik, seveda si vedno želiš zmagati. Bil sem drugi po Flandriji, zdaj sem zmagal na Roubaixu. To je noro," je dodal van Baarle, ki je postal prvi član Ineosa z zmago na kraljici vseh klasik, kot pravijo preizkušnji v peklu severne Francije.

"Od samega začetka smo bili kot ekipa zelo zbrani. Želeli smo biti v ospredju. Porabljali smo manj energije kot ostali. Seveda smo imeli nekaj nesreče, sam sem imel predrto zračnico, tudi Filippo (Ganna) je večkrat imel težave z gumami, ampak tako pač je na tej dirki. Vsi zaidejo v težave," je še dogajanje na kaotični dirki ocenil van Baarle.

Primož Roglič Bolečine v kolenu Šport Tako resno je z Rogličem, bojijo se, da bo moral izpustiti tudi...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice