Šport > Kolesarstvo
2765 ogledov

Slovenec v norem lovu za Francozom, ta vendarle do prve zmage v karieri!

Geoffrey Bouchard Twitter/Tour of the Alps
Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) je na prvi etapi Dirke po Alpah z izjemno solo akcijo prišel do prve profesionalne zmage v karieri.

30-letni francoski kolesar Geoffrey Bouchard, ki je v preteklosti že osvojil pikčasto majico za najboljšega hribolazca na Vuelti (2019) in Giru (2021), v svoji profesionalni karieri še ni imel zmage, zdaj pa je svojo moč na razgibanem hribovitem terenu dokazal na sloviti tedenski etapni dirki, Dirki po Alpah, potem ko je dobil prvo 161 kilometrov dolgo etapo od Clesa do Primiera.

Francoz je bil na tej razgibani etapi z vzponoma druge in tretje kategorije še edini preostali ubežnik, ki je uspel v cilj pripeljati pred glavnino, kljub temu da je na čelu slednje izjemno delo za svojega kapetana Pella Bilbaa opravil tudi Slovenec Domen Novak (oba Bahrain Victorious), ki bi v zadnjih kilometrih, ko je kazalo, da je že vse odločeno, skorajda uspel stopiti prednost še zadnjega ubežnika.

Bouchard, ki je tako prevzel vodstvo tudi v skupnem seštevku ter seštevku za najboljšega hribolazca, je v cilj uspel prikolesariti z vsega petimi sekundami prednosti pred močno razredčeno glavnino, kjer je sprint za drugo mesto dobil prav prej omenjeni Bilbao, na tretjem pa je končal Romain Bardet (Team DSM).

Začetek etape je bil sicer izjemno napet, glavnina pa je pokrivala večino napadov, tako da se je beg uspel izoblikovati šele po 25 kilometrih, ko so se v ospredju znašli Bouchard, Mattia Bais, Asier Etxeberria, Vinicius Rangel Costa, Emanuel Zangerle ter Ben Zwiehoff, ki so si uspeli še pred prvim kategoriziranim vzponom privoziti prednost skoraj 8 minut.

Med vzponom na Passo Brocon sta se za najmočnejša izkazala Bouchard in Zwiehoff, ki sta vrh dosegla s skoraj 4-minutno prednostjo pred glavnino, a sta ju med nekoliko bolj previdnim spustom ujela Bais in Etxeberria, ki pa sta ponovno zaostala med vzponom na Passo Gobbera.

Bouchard je nato napadel svojega spremljevalca, katerega kmalu po spustu ujame glavnina, medtem ko se je Francoz lotil zadnjih 12 ravninskih kilometrov s skorajda 2-minutno prednostjo. Tu pa je svojo vlogo odlično opravil edini Slovenec na dirki Novak, ki je začel topiti ogromno prednost ubežnika.

Ko je Slovenec opravil svojo delo ter razliko zmanjšal na manj kot 20 sekund, pa je v zadnjih 3 kilometrih z nekaj napadi poizkusil Richie Porte in zdelo se je, da bo Francoz kljub junaški predstavi vendarle ujet.

A po napadih Ineosovega kapetana ni bilo več prave sloge med kolesarji, Bouchard pa je vse skupaj izkoristil ter zadržal pet sekund prednosti pred glavnino, iz katere sta se do bonusnih sekund dokopala dva izmed favoritov za skupni seštevek, Bilbao in Bardet.

V skupnem seštevku ima tako kolesar ekipe AG2R devet sekund prednosti pred Bilbaom in 11 pred Bardetom, medtem ko večina ostalih konkurentov zaostaja 15, oziroma 19 sekund.

Domen Novak je na koncu po odlično opravljenem delu popustil ter zasedel 60. mesto z zaostankom 3 minut in 22 sekund.

Primož Roglič Poškodba kolena Šport Najbolj črne napovedi so se uresničile, Roglič bo izpustil kar... Yves Lampaert Video Šport Gledalec povzročil nesrečo! Z Mohoričem sta bila v igri za zmago, sledilo je to Matej Mohorič Ključni trenutek Šport Mohorič: "V igri je bila zmaga, a zaradi tega nisem mogel ostati na čelu..." Matej Mohorič Pariz-Roubaix Šport Izjemni Mohorič za las ob stopničke na največji kolesarski klasiki na svetu! Primož Roglič Bolečine v kolenu Šport Tako resno je z Rogličem, bojijo se, da bo moral izpustiti tudi...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice