Šport > Kolesarstvo
9061 ogledov

Neverjetno, v kakšni družbi se je znašel Primož Roglič! Je edini ...

Primož Roglič Profimedia
Primožu Rogliču je uspelo nekaj nepredstavljivega. Je sploh edini v prvi deseterici še aktivnih kolesarjev z največ zmagami, ki ne spada med sprinterje.

Odlični irski sprinter Sam Bennett je dobil prvo etapo slovite argentinske dirke Vuelta San Juan, s čimer je prišel do izjemnega mejnika, šestdesete profesionalne zmage v karieri. S tem se je pridružil vsega deveterici še aktivnih kolesarjev, ki jim je uspel tak dosežek.

Prvo mesto med vsemi čvrsto drži legendarni Mark Cavendish, ki je zbral kar 162 zmag, medtem ko mu na drugem mestu sledi slovaški kolesarski zvezdnik Peter Sagan s 123. Prvo trojico zaključuje francoski sprinter Arnaud Demare, ki je roki zmagoslavno dvignil v zrak 92-krat. Tik za prvo trojico se nahaja Italijan Elia Viviani, ki je zmagal 87-krat, medtem ko sta se za njim zvrstila dva Norvežana, Alexander Kristoff (86) in Edvald Boasson Hagen (81), ter Francoz Nacer Bouhanni s 70 zmagami.

In kdo se med aktivnimi kolesarji nahaja na osmem mestu po številu zmag? Nihče drug, kot naš Primož Roglič, ki je v svoji karieri slavil 65 zmag. Deseterico zaključujeta še Nizozemec Dylan Groenewegen s 64 zmagami in že prej omenjeni Bennett.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

In kaj ima skupnega kar devet izmed omenjenih desetih kolesarjev? Kar devet jih je namreč sprinterjev, medtem ko je prav neverjetno, da se je med prvo deseterico znašel tudi naš Roglič, ki seveda velja za povsem drugačnega tipa kolesarja. Kljub temu da gre za kolesarja, ki se pretežno bori za skupni seštevek in ne posamezne etape, je trenutno po zmagah osmi najuspešnejši kolesar na svetu.

Prav tako se Roglič praktično udeležuje le dirk najvišje ravni, medtem ko se omenjeni sprinterji pogosto pojavljajo na starih kakšnih manjših dirk. Prav zato je naš kolesarski šampion še toliko višje, če upoštevamo le zmage na dirkah najvišjega (WorldTour) ranga. Izmed 65 zmag je namreč Roglič kar 45 slavil na dirkah najvišjega ranga, s čimer zaseda celo tretje mesto na lestvici vseh kolesarjev.

Prav tako imamo zamenjavo sa samem vrhu, saj je Sagan zbral kar 72 takšnih zmag, medtem ko je Cavendish od svojih 162 zmag le 69 dosegel na dirkah najvišjega ranga.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič je ponovno daleč najbolj uspešen kolesar, ki ne velja za klasičnega sprinterja, a jih je med prvo deseterico tokrat neprimerno več. Četrto mesto tako s 36 zmagami zaseda Chris Froome, eno manj ima Sam Bennett, medtem ko je kljub svoji mladosti na šestem mestu med aktivnimi kolesarji že Tadej Pogačar, ki je zbral že 33 zmag na najvišjem nivoju. Deseterico zaključujejo sprinterji Caleb Ewan (30), Elia Viviani, Michael Matthews (oba 27) in vsestranski Julian Alaphilippe (25).

Podatek, da se je med deseterico najbolj uspešnih aktivnih kolesarjev po številu zmag znašel tudi Primož Roglič, ki ni sprinter, je naravnost nepredstavljiv, a je hkrati skorajda še bolj neverjetno, da šesto mesto med aktivnimi kolesarji po številu zmag na najvišjem nivoju drži Tadej Pogačar! Fantu je namreč zgolj 24 let!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.