Šport > Kolesarstvo
53150 ogledov

Zaskrbljujoča dognanja o Pogiju: "To je pokazatelj, da se v telesu nekaj dogaja"

Pogačar Epa
Selektor ženske kolesarske reprezentance je predstavil svoj pogled na okoliščine, ki so botrovale nezmožnosti Tadeja Pogačarja, da bi na Touru ogrozil zmago Jonasa Vingegaarda.

Gorazd Penko, selektor ženske kolesarske reprezentance, je prepričan, da lahko Tadej Pogačar ob manjših spremembah v pristopu dobi vse največje dirke. Na letošnji dirki po Franciji pa je po njegovih besedah naletel na premočnega tekmeca in se v vročini iztrošil. Najprej s torkovim kronometrom, zaradi katerega je plačal visoko ceno.

Tako bo, v kolikor v današnji etapi ne pride do velikih preobratov, Pogačar Tour končal na drugem mestu v skupnem seštevku za Dancem Jonasom Vingegaardom.

"Tadej je borec in se zaveda svoje moči. Tudi proti močnejšim tekmecem, saj je vzdržljiv. Očitno na tem Touru to ni bilo dovolj. Zlomil je vso konkurenco, le Jonasa ni. Zakaj, kako ... Eno dejstvo v negativno stran je tudi to, da je celoten Tour zelo vroče, kar mu ni pogodu. Na kronometru je šel v žareče, ne v rdeče. To pa naslednji dan drago plačaš," je v pogovoru za STA dejal Penko.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodal je, da bi se težko razpletlo drugače, kot se je. Čeprav sta oba napadala in bržčas zapadla v rdeče številke, je bila edina razlika ta, da je imel Pogačar krizo, Vingegaard pa ne.

"Razlika je le ta, da je Tadej vsakič na Touru zapadel v večjo ali manjšo krizo, Jonas pa ne. To pa je z vidika Toura, ko so bili vsi zmagovalci Toura vsaj malce v krizi, malo dvomljivo za tiste, ki že dlje časa spremljamo Tour. Videlo se je, da je zadnji teden Jonas enostavno premočan za celotno karavano, ne le za Tadeja," je dodal sicer tudi direktor maratona Franja.

"To je pokazatelj, da se v telesu nekaj dogaja"

Tako v pogovoru za podkast Tour 202 kot za STA je Penko dejal, da bi lahko na Pogačarjevo stanje vplivalo tudi prekomerno pitje vode. Tudi sicer ni bil videti kot običajno, dodaja. "Tadej je bil utrujen, imunski sistem mu je padel dol, pojavil se mu je herpes. Ponavadi vsi tekmovalci, ki dobijo herpes, zbolijo in odstopijo. On pa je tako močan, da je tudi to preživel. To je pokazatelj, da se v telesu nekaj dogaja."

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa
Penko je navrgel, da se po takšnih krizah v svoji karieri ni mogel kar tako pobrati, zato z nestrpnostjo pričakuje, kaj bo v današnji gorski etapi pokazal Pogačar.

Kljub vsemu bi bilo končno drugo mesto sijajen uspeh za slovensko kolesarstvo, ki je v zlati eri in zato pričakuje zmage na največjih dirkah. "Drugo mesto je velik uspeh, sploh če si bil štirikrat na Touru in si po dvakrat zmagal in bil dvakrat drugi," je o tem dejal Penko.

"Ni nobena slaba zadeva biti poražen od nekoga, ki dosega tako astronomske številke. Zame je drugo mesto izjemen uspeh. Vsako leto ga bo težje ponoviti, kaj šele zmago. Poleg omenjenih dveh prihajajo mladi kolesarji, ki so izjemni talenti in imajo enake cilje. Boj za rumeno majico bo na Touru vsako leto hujši," opozarja Penko.

"Saj ni perpetuum mobile, je še vedno normalen Tadej"

Pogačarjev agresiven slog dirkanja mu je sicer bližje, a se zaveda, da je možnost za zmago ob pripravi na zgolj en vrhunec večja.

"On zbira zmage na vseh dirkah, za katere misli, da lahko zmaga. Na srečo se bo hitro zgodilo to, da bo zmagal večino dirk in se lotil recepta bivših, večkratnih zmagovalcev Toura," je še prepričan Penko.

"Z leti bo postal bolj vzdržljiv, odporen na vročino. Mislim, da lahko v eni sezoni zmaga dva od velikih tritedenskih dirk, a bi moral malce zmanjšati število enodnevnih dirk. Na teh se iztroši, saj ni perpetuum mobile, je še vedno normalen Tadej Pogačar. Nihče na Zemlji ne more biti celo leto na tako visoki ravni," je še pristavil.

Matej Mohorič Mohorič: Šport "Očitno je Gino z nebes želel, da danes zmagam jaz"

Za konec pogovora za STA se je pomudil še pri petkovi etapni zmagi Mateja Mohoriča. Razume, zakaj so ga tako preplavila čustva ob vseh dogodkih v zadnjih tednih, ko je ugnal drugouvrščenega Danca Kasperja Asgreena in tretjega Avstralca Bena O'Connorja.

"Izkoristil je pravi trenutek. Odločilno je bilo, da je Asgreen pokril napad O'Connorja v zadnjih 370 m. Potem pa je zbral toliko moči, da je šel za tistih pet centimetrov mimo. Tekmovalci so v zadnji teden prišli izredno utrujeni. Najmočneje je sprintal tisti, ki je lahko iz sebe iztisnil največ, ker favorit na papirju je bil zagotovo Asgreen," je za konec pogovora dejal selektor slovenske ženske kolesarske reprezentance.

Matej Mohorič Bravo! Šport Slavil Slovenec, a nepopisno veselje tudi v Belgiji Matej Mohorič Emocije Šport Tako sta se po etapi pozdravila Mohorič in Pogačar

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • Kmodri 15:21 22.julij 2023.

  Poti si verjetno ni opomogel od nesreče. Težko je biti pameten kaj bi bilo zanj bolje da bi letošnji tour izpustil? Sam najbolje ve!

 • Avatar bobnar53
  bobnar53 15:11 22.julij 2023.

  Odkrivajo toplo vodo vsi, resnica je v tem, da sedaj vsi iščejo famozni ČE? Če bi čebula ne imela ČE, bi bila samo BULA!!

 • Friderik1950 11:51 22.julij 2023.

  Podobnno moji razlagi približno teden in pol nazaj. Takrat sem dodal tudi, da dela famozni tim UAE napako, ko utruja ekipo do onemoglosti brez nekih rezultatov. Šli so brezglavo na zmago dirke, drugi pa so pobirali etape. Pri sebi bi ...prikaži več še tako malo zares dodal, da v deželi katere ime nosi ekipa, poznajo veliko naravnih poživil, da prebrodijo silno vročino in me čudi, da niso s temi zvarki pomagali Pogačarju. No, misel pač.