Šport > Kolesarstvo
12602 ogledov

Okronali prvo kraljico Toura, nova dobra predstava Žigartove

Annemiek Van Vleuten Profimedia
Van Vleutenova zmagovalka prvega ženskega Toura.

Nizozemka Annemiek van Vleuten (Movistar) je zmagovalka ženske različice dirke po Franciji. Tokrat je tekmice ugnala še na zadnji, osmi, 123,5 km dolgi gorski etapi med krajema Lure in La Planche des Belles Filles.

Van Vleutenova je kljub težavam s kolesom, ki ga je med etapo štirikrat zamenjala, prepričljivo na ciljnem vzponu dobila še zadnjo etapo ženskega Toura, potem ko je v soboto slavila tudi na sedmi etapi.

Ciljno črto je tokrat prečkala s 30 sekundami naskoka pred rojakinjo Demi Vollering (SD Worx), ki je tudi v skupnem seštevku končala druga (+3:48), Italijanka Silvia Persico (Valcar) pa je bila v etapi tretja. V skupnem seštevku je tretje mesto zasedla Poljakinja Katarzyna Niewiadoma (+6,35), ki je bila na zadnji etapi francoske pentlje četrta.

"Pravzaprav so se mi uresničile sanje, da zmagam v rumeni barvi. Ni bila lahka etapa, ni bil lahek teden, a končati v rumeni barvi, sama, to je najboljši možen način," je po zmagi na zadnji etapi dejala 39-letna van Vleutenova. "Ponosna sem, da sem prva zmagovalka Tour de France Femmes, da sem prva, ki ji je to uspelo v tej različici," je še dodala Nizozemka.

"Mislim, da bom zdaj šele vse dojela. Včeraj je bil neverjeten dan, vendar sem se želela osredotočiti na danes. Nisem želela praznovati, zdaj pa se lahko zvečer odpravim na sladoled in pico," dodaja van Vleutenova, ki je letos osvojila tudi ženski Giro.

Nizozemke so poleg rumene domov odnesle še vse preostale majice. Zelena majica najboljše kolesarke na dirki po točkah je pripadla Marianne Vos (Jumbo-Visma), pikčasta majica za najboljšo hribolazko drugouvrščeni Volleringovi, bela majica za najboljšo mlado kolesarko pa Shirin van Anrooij.

Najboljša Slovenka na zadnji etapi dirke po Franciji je bila Urška Žigart (BikeExchange-Jayco), ki je z zaostankom štirih minut in 50 sekund zasedla 18. mesto. Bila je tudi najboljša Slovenka v skupnem seštevku, kjer je končala na 29. mestu z 41:11 zaostanka.

Urška Žigart | Avtor: Profimedia Profimedia

Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) je bila v nedeljo 106. (+28,14), skupno pa je Tour končala na 103. mestu z zaostankom 1:34,06. Dirko je začela tudi njena moštvena kolegica Urša Pintar, ki pa je po drugi etapi končala nastope, saj jo je ujela časovna zapora, potem ko je po skupinskem padcu v cilj prikolesarila z velikimi težavami in zaostankom 30:51 minute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice