Šport > Kolesarstvo
2966 ogledov

Na spustu grd padec zelene majice, stara slovenska znanka za las brez zmage

Marianne Voss Profimedia
Nosilka rumene majice Marianne Vos je prišla do svoje druge zmage na francoski pentlji.

Nizozemka Marianne Vos (Jumbo Visma) je dosegla drugo etapno zmago na kolesarski dirki po Franciji. V skupni razvrstitvi je 35-letna Nizozemka na račun današnjih bonifikacij povečala prednost pred Italijanko Silvio Persico in Poljakinjo Katarzyno Niewiadomo, obe pred najbolj zahtevnim delom Toura zaostajata 30 sekund.

Drugo mesto je na današnji 128,6 km dolgi preizkušnji med krajema Saint-Die-des-Vosges in Rosheim osvojila Italijanka Marta Bastianelli (UAE Team ADQ), ki je minuli dve sezoni nastopala za italijansko-slovensko ekipo Alé BTC Ljubljana, preden je WorldTour licenco slovenske ekipe odkupilo moštvo iz Združenih arabskih emiratov. Tretja je bila Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx).

Marianne Voss | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenka Urška Žigart (BikeExchange-Jayco) je danes zasedla 94. (+2:30), Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) pa 107. mesto (+7:34). Bujakova je v generalni razvrstitvi na 87. (+28:59), Žigartova pa tik za njo (+30:03).

Etapo je sicer zaznamoval beg 14 kolesark, kateri se je oblikoval šele po 40 kilometrih dirkanja. Skupaj so si privozile vsega dve minuti prednosti, saj sta ekipi Jumbo-Visme in DSM-a ves čas nadzorovali potek dogajanja, saj sta želeli omogočiti sprint najboljšima sprinterkama dirke, Vosovi in Loreni Wiebes.

A v sprintih še nepremagana Wiebesova je imela obilico smole in je na enem izmed spustov grdo padla ter vsa potolčena precej zaostala, obenem pa zapravila vse možnosti, da bi svoji rojakinji še naprej konkurirala v seštevku za zeleno majico.

V ospredju se je medtem izmed ubežnic prva za napad odločila Anna Henderson, a sta jo kmalu ujeli Marie Le Net in Joscelin Lowden. Med zadnjim vzponom dneva se je nato Le Netova uspela rešiti svojih sopotnic, a je bila tudi ona s strani glavnine ujeta 5 kilometrov pred ciljem.

Ob odsotnosti Wiebesove se je tako še drugič na dirki za najmočnejšo sprinterko izkazala Vosova, ponovno pa je razočarala svetovna prvakinja Elisa Balsamo, ki ni zgolj izgubila neposrednega obračuna z Vosovo, temveč sta jo prehiteli še Bastianellijeva in Kopeckyjeva. Svetovna prvakinja in njena ekipa Trek-Segafredo tako kljub zvezdniški zasedbi še vedno ostajata brez etapne zmage na dirki.

Konec tega tedna bosta na sporedu še zadnji dve gorski etapi. Pred kolesarsko karavano je v soboto 127 km dolga etapa s tremi vzponi prve težavnostne kategorije med krajema Selestat in Le Markstein, v nedeljo pa še 123 km dolga etapa z dvema vzponoma prve in enim druge težavnostne kategorije med krajema Lure in La Planche des Belles Filles.

Etape Tour de France Femmes | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Etape Tour de France Femmes | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice