Šport > Kolesarstvo
31759 ogledov

Urška Žigart z neverjetno predstavo na kraljevski etapi Toura!

Urška Žigart Profimedia
Annemiek van Vleuten (Movistar) je bila daleč najmočnejša kolesarka na kraljevski etapi Dirke po Franciji za ženske in je tako tudi oblekla rumeno majico vodilne. Urška Žigart (BikeExchange-Jayco) je kraljevsko etapo končala na odličnem osmem mestu!

Nizozemki Annemiek van Vleuten in Demi Vollering (SD Worx) sta na 7. etapi Dirke po Franciji za ženske dokazali, da sta v tem trenutku daleč najmočnejši kolesarki na gorskih etapah na svetu.

Na brutalno zahtevni 127 kilometrov dolgi etapi od Sélestata do Le Marksteina, ki je veljala za celo najtežjo preizkušnjo v celotnem letošnjem koledarju, saj so morale kolesarke prečkati kar tri vzpone prve kategorije, sta se Nizozemki konkurentk rešili že na prvem izmed vzponov, medtem ko se je aktualna zmagovalka ženskega Gira svoje edine spremljevalke znebila 60 kilometrov pred ciljem, le en kilometer pod vrhom drugega vzpona.

Tour de France Femmes | Avtor: Profimedia Profimedia

Van Vleutnova je nato prednost do cilja le še povečevala in na koncu ciljno črto prečkala s skoraj tremi minutami in pol prednosti pred Volleringovo, kar je bilo dovolj, da je suvereno prevzela vodstvo v skupnem seštevku. Za tretje mesto na etapi so se z več kot 5-minutnim zaostankom v sprintu udarile Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ), Juliette Labous (DSM) in Katarzyna Niewiadoma (Canyon), za najmočnejšo pa se je izkazala Danka, ki je letos že dobila eno izmed etap.

Zmagovalka današnje etape, ki je pred prvo izmed dveh gorskih etap zasedala osmo mesto, ima zdaj 3:14 prednosti pred Volleringovo ter 4:33 pred Niewiadomo. Prvo peterico zaključujeta Labousova (+5:22) in Ludwigova (+5:59). Dosedanja nosilka rumene majice Marianne Vos (Jumbo-Visma) je etapo končala na 49. mestu, s skoraj 25 minutami zaostanka.

Tour de France Femmes | Avtor: Profimedia Profimedia

Na odličnem osmem mestu pa je danes ciljno črto s 7 minutami in 23 sekundami zaostanka prečkala naša Urška Žigart, ki se je dolgo časa uspešno borila z najboljšimi kolesarkami sveta, na koncu pa jo je celo manj kot pol minute ločilo od šestega in sedmega mesta, kateri sta osvojili takšni imeni, kot ta Silvia Persico in Elisa Longo Borghini. Slednji šesto in sedmo mesto držita tudi v skupni razvrstitvi, medtem ko je Žigartova skočila za kar 43 mest in je trenutno 46., z zaostankom 36:11.

Na začetku etape se je sicer izoblikoval zelo velik beg, v katerem je sodelovalo kar 33 kolesark, ki pa si do prvega vzpona dneva Le Petit Ballona ni uspel privoziti večjo prednost od 45 sekund in med vzponom so bile vse kolesarke ujete.

Urška Žigart Razkrita prihodnost Šport Pogačarjeva Urška sprejela pomembno odločitev

Takoj zatem pa je sledila eksplozija v glavnini, ko se je prva favoritinja dirke že na prvem vzponu odločila za silovit napad. Van Vleutnovi je lahko sledila le Volleringova in skupaj sta dosegli vrh s skoraj dvema minutama prednosti pred prvo zasledovalko Longo Borghinijevo, medtem ko so Ludwigova, Grace Brown, Evita Muzic, Persicova, Labousova in Niewiadoma zaostajale že tri minute. Nekoliko kasneje se je tej skupini pridružila še naša Urška Žigart.

Med vzponom na Col du Platzerwasel sta vodilni kolesarki še povečali svojo prednost, medtem ko se je van Vleutnova uspela rešiti Volleringove s silovitim napadom v zadnjem kilometru, tako da je imela na vrhu že 25 sekund prednosti pred svojo največjo konkurentko.

Tour de France Femmes | Avtor: Profimedia Profimedia

Do konca etape si je pred Volleringovo privozila že takšno prednost, da je zelo verjetno odločila tudi skupni seštevek, saj je malo verjetno, da bi lahko njena rojakinja na zadnji etapi proti najboljši hribolazki zadnjih let pridobila več kot tri minute.

Zanimivo pa je bilo dogajanje v ozadju, kjer sta iz skupine zasledovalk najprej izpadli Brownova in Muziceva, preden je skupina ujela Longo Borghinijevo. Na zadnjem vzponu so se tako za najmočnejše iz skupine izkazale Ludwigova, Labousova in Niewiadoma, ki so na koncu obračunale za tretje mesto. Žigartova je zelo dolgo uspela držati ritem Persicove in Longo Borghinijeve, preden sta se je otresli v samem zaključku etape, tako da se je morala zadovoljiti z odličnim osmim mestom.

"Danes je bil res super dan. Nisem se posebej pripravila nanj, bila pa sem srečna, da so se začeli pravi klanci. Škoda le, da sem na koncu ob trenutku nepazljivosti zapravila priložnost za še višjo uvrstitev. Seveda pa je jutri že nov dan in veselim se novih zahtevnih etap," je za Val 202 povedala Urška Žigart.

Trenutno najboljša Slovenka je navdušena tudi nad organizacijo tekmovanja. "Letošnji Tour za ženske je že zdaj presegel pričakovanja. Ogromno je gledalcev, ne samo danes, ko smo šle v klanec, tudi na ravninskih etapah in v manjših krajih imamo ogromno podpore gledalcev. Ta dirka se ne more primerjati z nobeno doslej," je dodala slovenska kolesarka.

Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) je bila danes 109. s skoraj 38 minutami zaostanka, skupno pa je 99. (+1:05:42).

V nedeljo bo na sporedu še 123 km dolga zahtevna gorska etapa z dvema vzponoma prve in enega druge težavnostne kategorije med krajema Lure in La Planche des Belles Filles, s katero se bo zaključil prvi Tour de France Femmes v zgodovini.

Etape Tour de France Femmes | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Komentarjev 1
  • Jennifer_Land 12:40 31.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prveem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

Sorodne novice