Šport > Kolesarstvo
7987 ogledov

Organizatorji dirke po Sloveniji v nezavidljivem položaju

Tadej Pogačar Profimedia Na domači dirki bo nastopil tudi drugi kolesar sveta Tadej Pogačar.
Covidni protokol povzroča velike preglavice organizatorjem kolesarske dirke po Sloveniji.

Kolesarska dirka po Sloveniji je v organizacijskem smislu predstavljala velik izziv predvsem zaradi spopadanja s pandemijo novega koronavirusa, poudarja Bogdan Fink, direktor največje kolesarske dirke na sončni strani Alp. Obenem poudarja, da bo težko zagotavljati upoštevanje ukrepov po celotni, nekaj več kot 800 km dolgi trasi dirke.

"Športne prireditve so dovoljene na stadionih in dvoranah z omejenim številom ljudi. Kolesarska dirka pa poteka zunaj; naš 'stadion' je velik več kot 800 km. In po celotni trasi moramo trenutno veljavna navodila stroke upoštevati tako organizatorji, tekmovalci kot gledalci," je v pogovoru s predstavniki medijev v Celju pretekli teden dejal direktor 27. dirke po Sloveniji.

Covidni protokol je v celoti zastavila Mednarodna kolesarska zveza (Uci), ki bdi nad dogajanjem v profesionalni seriji. "To pomeni, da morajo vsi tekmovalci priti v Slovenijo z dvema negativnima testoma PCR, torej šest in tri dni pred dirko. To velja tudi za vse v organizacijskem odboru, ki smo v stiku s tekmovalci. Obenem imamo tudi zdravnika, ki skrbi zgolj za ta covidni del po pravilih Ucija," je dodal Fink.

Odločilna so torej pravila Ucija in zakonodaja države, v kateri poteka tekmovanje. V primeru mednarodne zveze nobeno cepljenje ali prebolelost ne pomeni nič, štejejo le negativni testi PCR.

Bogdan Fink | Avtor: Profimedia Profimedia
Fink je pristavil, da se organizacija sicer ni bistveno razlikovala od prejšnjih, le da po letu premora v organizacijskem štabu niso bili v tolikšnem zaletu, dokler niso stekle priprave na letošnjo dirko. Največji izziv pa je bil prav covidni protokol.

"To je tudi največji izziv, nekaj novega za nas organizatorje. Dirka po Sloveniji je dolga več kot 800 km in povsod se vsega ne da držati. Mi nismo vezani na stadione, dvorane in ravno zato je ta del dosti težji."

Kar se tiče testov in samega protokola bo samo zdravstveni del proračunsko gledano vreden med 25.000 in 30.000 evrov. Proračun je ostal enak kot leta 2019, torej okoli 1,2 milijona evrov, morda 1,25 milijona odvisno od "zdravstvenih razmer ter ostalih nepredvidljivih stvari, saj šport poteka na odprtem," je še poudaril Fink.

Kar se tiče same dirke, je organizatorjem uspelo privabiti enega najboljših kolesarjev na svetu, Tadeja Pogačarja, obenem pa se zavedajo, da realno v tem časovnem ciklu težko tekmujejo z drugimi dirkami svetovne serije za prisotnost večjega števila zvezdnikov svetovnega formata.

Dirka po Sloveniji | Avtor: Profimedia Profimedia
"Prišli smo v drugi razred dirk, te pa se povezuje z močnimi organizatorji kot sta predvsem italijanski RCS, ki bdi nad Girom, Tirreno-Adriaticom, ter francoski in ASO, ki ima pod svojim okriljem Tour in številne ostale preizkušnje. Realno gledano, če nas je dva milijona in če je dirka po Nemčiji v istem rangu kot naša, tu ni kaj za primerjati," je ocenil Fink.

Vsi slovenski kolesarji in športniki nasploh so izredni ambasadorji države, sploh pa turizma, izpostavlja direktor dirke. Vseeno za prihodnost ostaja realen. "Zagotovo lahko v prihodnosti zaradi majhnosti Slovenije pridemo v težave. Ampak po drugi strani slovenska dirka ni prišla v profesionalno serijo zaradi sredstev, kot jih v to vlagajo nekatere druge dirke, temveč zaradi dobrega dela, zagnanosti ter predvsem s toplim in odličnim sprejemom kolesarjev. Seveda pa so temu pripomogli tudi odlični rezultati naših tekmovalcev," je zaključil Fink.

Komentarjev 1
  • Isabel_Moore 11:56 08.junij 2021.

    S prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice