Šport > Kolesarstvo
1564 ogledov

Pogi do novega rekorda

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačarju rekordno število točk na lestvici Ucija.

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je v torek objavila prvo lestvico za sezono 2022, ki hkrati sovpada z zadnjo za leto 2021. Na vrhu je z rekordnim izkupičkom 5363 točk Tadej Pogačar. Triindvajsetletnik je tako prvič v karieri sezono končal na vrhu lestvice. Ob koncu sezone pa je prejel tudi prvo od bržkone številnih nagrad, Rogovo zlato kolo.

Mladi kolesarski as s Klanca pri Komendi je v tej sezoni še drugič zapovrstjo osvojil dirko vseh dirk, Tour, in postal 13. kolesar, ki mu je uspelo ubraniti skupno zmago. Obenem je član UAE Team Emirates postal eden le treh kolesarjev (Eddy Merckx, Fausto Coppi), ki so v eni sezoni ob zmagi na dirki po Franciji vpisali še slavje na dveh spomenikih. Pogačar je namreč zmagal tako na dirki Liege-Bastogne-Liege kot na dirki po Lombardiji, ki spadata med pet največjih enodnevnih klasik na svetu.

Tudi olimpijske igre niso minile brez pečata 23-letnika, potem ko je na cestni dirki okoli vratu obesil bron. Skupaj je v letu 2021 vpisal 13 zmag, s čimer je končal na vrhu tudi te lestvice.

Trinajst dirk je v tem letu dobil tudi Primož Roglič, ki ima za sabo sijajno sezono z le eno črno piko. Letošnji Tour je moral namreč predčasno končati zaradi poškodb po dveh padcih, s čimer je bila javnost po vsej verjetnosti prikrajšana za neposredni obračun med obema slovenskima asoma za prestižno rumeno majico.

Tadej Pogačar in Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Je pa nato v svojem značilnem slogu, ko se je moral pobrati po psihičnih in fizičnih udarcih, vnovič, še tretjič zapovrstjo slavil na dirki po Španiji. Vsega tri tedne po koncu Toura pa je stal še na vrhu stopničk v Tokiu in poziral z zlato olimpijsko kolajno po sijajni predstavi v vožnji na čas.

Prehitel tudi Sagana iz leta 2016

Roglič je bil pred Pogačarjem vladar lestvice Ucija, potem ko je bil v letih 2019 in 2020 na samem vrhu. Nazadnje Slovenca ob koncu leta ni bilo na vrhu leta 2018, ko je naziv številke ena po zaslugi naslova svetovnega prvaka v cestni dirki pripadel Špancu Alejandru Valverdeju (Movistar). Slednjega pri 41 letih prihodnje leto čaka zadnja sezona med profesionalci, medtem ko imata Pogačar in Roglič pred sabo vsaj še nekaj sezon rivalstva za zmage na največjih dirkah.

Tadej Pogačar Pogačar: Šport "Dopinški sumi bolijo, saj za uspeh žrtvujemo vse"

Mladi "gorenjski volk" pa bo po koncu Rogličevega obdobja, konec oktobra je namreč nekdanji smučarski skakalec dopolnil 32 let, na kolesu nato bržčas lahko še vrsto let prevladoval na mednarodni sceni v novi kolesarski generaciji.

Slovensko zlato obdobje pa medtem še vedno traja in živi pravljico na najvišji ravni ter največjih dirkah. Na katerikoli se Pogačar in Roglič, sicer tretji kolesar sezone, pojavita, ju stavnice uvrščajo na sam vrh. V tej sezoni pa je dolgo pričakovan korak naprej storil tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorious).

Sedemindvajsetletnik iz Podblice je dobil štiri dirke, med njimi tudi dve etapi dirke po Franciji, s čimer je zaokrožil prestižni trojček zmag na vseh tritedenskih pentljah.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Mohorič je sezono sklenil na 12. mestu lestvice Ucija, s čimer je Slovenija imela tri predstavnike med dvajseterico najboljših. Več, pet, jih je imela le Belgija, za Slovenijo pa so v tem pogledu zaostale tudi na najvišji ravni kolesarsko še precej bolj razvite države kot so Francija (2), Nizozemska (2), Italija (1), Španija (1), Velika Britanija (1) in nekatere druge.

Nenazadnje je poleg slovenskega dvojca le še na koncu drugouvrščenemu kolesarju Ucijeve lestvice, vsestranskemu Belgijcu Woutu Van Aertu (Jumbo-Visma) uspelo letos slaviti na 13 dirkah. Obenem nihče od trojice Pogačar-Van Aert-Roglič ne sodi med klasične sprinterje, ki ponavadi po tekočem traku beležijo zmage in na lestvici uspehov v sezoni ponavadi kraljujejo.

Tako je pred leti zmagoval Slovak Peter Sagan (TotalEnergies), ki je do letošnje sezone držal rekord po številu zbranih točk za lestvico Ucija. Mednaordna krovna zveza je priljubljenemu Slovaku leta 2016 za dosežke namenila 5359 točk, Pogačar pa je po nedavnem dodatku desetih točk, ki mu jih je Uci pozabil pripisati, uradno končal pri 5363.

Prva v vrsti številnih nagrad in nazivov

S tem je že tako nepozabni sezoni dodal še piko na i z novim rekordom. Češnje na tortici pa bodo do konca koledarskega leta zagotovo še številni nazivi najboljšega kolesarja v različnih kategorijah. Tako se mu decembra na uradni proslavi obeta prestižni naziv Velo d'Or oz. zlato kolo po izboru francoskega Velo Magazina. Tam bo po vseh verjetnosti nasledil prav rojaka Rogliča, ki je to nagrado kot prvi Slovenec osvojil lani.

Tadej Pogačar in Primož Roglič 'Nekonkurenčna' Šport V tem pogledu Rogla šele 12. na svetu, Pogi 16.

Tudi v Sloveniji pa Pogačarju naziv kolesarja leta bržčas ne bi smel uiti. Kolesarska zveza Slovenije vsako leto prireja prireditev, v minuli sezoni pa so nagrado razdelili kar med oba največja kolesarska zvezdnika v deželi na sončni strani Alp.

Pogačar je zbiranje nagrad začel že v četrtek, ko je v žep pospravil še nagrado Rogovo zlato kolo, ki ga je Kolesarsko društvo Rog že 40. podelila slovenskim kolesarjem in kolesarkam, ki so leto končali najvišje na lestvici Ucija.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

V moški elitni kategoriji je tako Rogovo zlato kolo prvič pripadlo Pogačarju, med ženskami je še četrtič zapovrstjo slavila Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana), ki je bila na skupno 53. mestu ženske lestvice Ucija. Med mlajšimi člani (U23) pa je nagrado prejel Kristjan Hočevar (Adria Mobil), ki je nasledil trikratnega zmagovalca v tej kategoriji Pogačarja, ki je tudi po starosti presedlal v kategorijo višje.

KD Rog sicer že od leta 1982 vsako leto podeljuje nagrade, prvi pa je nagrado prejel Jure Pavlič.

* Lestvica Ucija, posamezniki (2. november):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)          5363 točk
  2. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                4382
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                3924
  4. Julien Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-Step) 3105
  5. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)             2576
  6. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain Victorious)       2553
  7. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)       2461
  8. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)              2251
  9. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-Step)       2219
 10. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)         2018
...
 12. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)         1897
238. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)              269
331. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)            196
454. Luka Mezgec (Slo/Team Bikeexchange)             132
502. Kristjan Hočevar (Slo/Adria Mobil)              115
...

* Lestvica Ucija, reprezentance (2. november):
  1. Belgija                                      14.349
  2. Slovenija                                    11.993
  3. Francija                                     11.542
  4. Italija                                      10.851
  5. Velika Britanija                               9961
  6. Nizozemska                                     9809
  7. Španija                                        7979
  8. Danska                                         7912
  9. Avstralija                                     7002
 10. Kolumbija                                      6796
...

* Lestvica Ucija, posameznice (2. november):
  1. Annemiek van Vleuten (Niz/Movistar)            5053
  2. Elisa Longo Borghini (Ita/Trek-Segafredo)      3485
  3. Marianne Vos (Niz/Jumbo-Visma)                 3378
  4. Demi Vollering (Niz/SD Worx)                   3343
  5. Anna van der Breggen (Niz/SD Worx)             2732
...
 53. Eugenia Bujak (Slo/Ale BTC Ljubljana)           521
114. Urša Pintar (Slo/Ale BTC Ljubljana)             196
118. Špela Kern (Slo/Massi Tactic WT)                187
179. Urška Žigart (Slo/BikeExchange)                 117
350. Urška Bravec (Slo/brez ekipe)                    55
493. Tjaša Sušnik (Slo/brez ekipe)                    31
...
Sorodne novice