Šport > Kolesarstvo
4237 ogledov

Norvežan šokiral favorite, Pogačar brez medalje

Tadej Pogačar Profimedia
Norvežan Tobias Foss, moštveni kolega Primoža Rogliča, je presenetljivo slavil v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu v Wollongonu.

Norvežan Tobias Foss je svetovni kolesarski prvak v vožnji na čas. Na 34,2 km dolgi trasi je za presenetljivo zmago ugnal drugega Švicarja Stefana Künga in tretjega Belgijca Remca Evenepoela.

Edini slovenski predstavnik Tadej Pogačar je s solidno vožnjo zasedel šesto mesto.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa
Pogačar se je na traso podal tik pred zadnjima dvema, Evenepoelom in Italijanom Filippom Ganno ter na prvem vmesnem času po rezervirani vožnji zasedel deseto mesto z zaostankom 16 sekund za Küngom.

Do drugega merjenja časa na vrhu Mount Ousleyja je izgubil še precej več časa v primerjavi z najboljšimi. Bil je sedmi z zaostankom 44 sekund, nato pa je do cilja peljal bolje in pridobil mesto, potem ko je prehitel še nekdanjega dvakratnega svetovnega prvaka Ganno. Na SP je to za Slovenijo izenačena druga najboljša uvrstitev v kronometrih.

V tej sezoni je Pogačar v vožnjah na čas zabeležil tri tretja mesta in eno četrto. Najboljšo slovensko uvrstitev ima na SP še naprej Primož Roglič, ki je bil v Bergnu pred petimi leti srebrn za Nizozemcem Tomom Dumoulinom.

S traso z nekaj razgibanimi deli ter dvakratnim prečkanjem klanca Mount Ousley je sicer najbolje od začetka opravil Küng, ki je bil najhitrejši na obeh vmesnih časih. Pred Fossom je imel pred zadnjim delom še 11 sekund prednosti, pred Evenepoelom pa 15. Toda do cilja je Švicar popustil, presenetljivo pa se je naslova veselil Norvežan.

Tobias Foss | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zdi se, kot da sanjam. Ne verjamem, vse je tako nerealno. Dobil sem sicer signale od svojega telesa, da so moje noge dobre. Vedel sem, da sem ustrezno pripravljen po prihodu iz Kanade, ampak ne takole. Seveda bom užival v tem uspehu, a najprej se ga moram sploh zavedati," je po dirki dejal Foss.

"Tega nisem pričakoval. Že tako nisem najbolj samozavesten kolesar, zato pač ne verjamem, dokler ni konec. Na trasi sem pustil vse, kar premorem. Nič ne bi mogel narediti bolje. S tem sem bil zadovoljen ob prihodu v cilj, ostali pa so morali nato narediti svoje. Res je neverjeten občutek," je še dodal Norvežan.

Za 25-letnika iz Vingroma je to sploh prva zmaga zunaj Norveške, potem ko je pred tem dvakrat slavil na domačem DP v vožnji na čas in enkrat na cestni dirki. Danes je imel v cilju tri sekunde naskoka pred Küngom ter devet pred Evenepoelom. Pogačar je zaostal 48 sekund.

Na vrhu večne lestvice s štirimi naslovi v tej panogi ostajata Nemec Tony Martin in Švicar Fabian Cancellara. Ganna bi sicer lahko postal tretji kolesar s tremi zaporednimi naslov po Martinu (2011-2013) in Avstralcu Michaelu Rogersu (2003-2005), a mu to ni uspelo.

V začetku novega tedna bodo v vožnjah na čas nastopili še v mlajših konkurencah. Od Slovencev bo v torek med mladinci nastopil Natan Gregorčič. V konkurenci mlajših članov ter mladink slovenskih predstavnikov ni.

"Sem kar zadovoljen, mogoče bi lahko iz sebe iztisnil malce več. Toda šel sem res 100-odstotno na traso, malenkosti pa se vedno da izboljšati. Zelo sem zadovoljen, noge se vrtijo in zelo sem motiviran za nedeljo. Od starta sem šel zelo dobro, nekako sem se celo preveč zagnal, potem pa sem dvomil, ali bo sploh zneslo do cilja. Ko sem prišel čez prvi krog, sem vedel, da moram iti na vse ali nič. V zadnjem delu sem zato skušal iztisniti vse iz sebe, tudi čez klanec in potem do cilja. Tudi skozi ovinke sem šel v drugem krogu precej bolje, zato sem vseeno zadovoljen. Lani sem bil deseti, letos pa šesti, kar se mi zdi dober rezultat."

Tadej Pogačar za RTV Slovenijo

Izidi
- vožnja na čas, moški (Wollongong, 34,2 km):
 1. Tobias Foss (Norveška)                 40:02
 2. Stefan Küng (Švica)                   + 0:03
 3. Remco Evenepoel (Belgija)               0:09
 4. Ethan Hayter (Velika Britanija)         0:40
 5. Stefan Bissegger (Švica)                0:47
 6. Tadej Pogačar (Slovenija)               0:48
 7. Filippo Ganna (Italija)                 0:56
 8. Nelson Oliveira (Portugalska)           0:59
 9. Yves Lampaert (Belgija)                 1:09
10. Bruno Armirail (Francija)               1:10
...
Komentarjev 1
  • Marlene_Summers 12:23 18.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti.............>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

Sorodne novice