Šport > Kolesarstvo
10487 ogledov

Noro, kakšna nevarnost preti kolesarjem na SP, posledice so lahko grozljive

SP v kolesarstvu, Wollagong Profimedia
V tem času so kolesarji v Wollongongu pogosto žrtve napada srak.

Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Wollogongu bodo seveda vsi prisotni kolesarji prisiljeni nositi čelade. Slednje služijo kot obramba pred poškodbami glave v primeru padca. Toda na letošnjem svetovnem prvenstvu bodo imele še eno pomembno funkcijo. Kolesarje bodo branile pred napadi iz neba.

Mesto na avstralski vzhodni obali je namreč dom številnim srakam in začetek pomladi pomeni začetek sezone njihovih naletov na nedolžne mimoidoče. Ptice, ki slovijo po svoji napadalni obrambi svojih mladičev, se namreč rade spustijo z neba ter zapletejo z naključnimi pešci ali kolesarji.

Tudi kolesarji, ki se trenutno v Wolongongu pripravljajo na svoje nastope, so že imeli bližnja srečanja z omenjenimi pticami. "Precej velika ptica se mi je močno približala ter me nato kar zasledovala. Bilo je strašljivo, toda to naj bi bila Avstralija. Upam, da bo to edini primer, ampak sem kar dobro prestrašen," je svojo izkušnjo po petkovem treningu opisal morda celo prvi favorit na obeh preizkušnjah, Remco Evenepoel.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede srak se je oglasil še en odličen kronometrist. Švicar Stefan Küng je namreč razkril, da je bil napaden tudi eden izmed njegovih reprezentančnih sotekmovalecev. "Resno? Zdaj naj bi nam grozile še ptice? Ampak resno, eden izmed naših fantov je že bil žrtev napada srake."

Napadi srak so v tem področju zelo pogosti, njihove najljubše tarče pa naj bi bili prav kolesarji, saj naj bi se bolj skoncentrirale na ljudi, ki se premikajo pri višji hitrosti. Rade se spustijo ter s svojimi kremplji ciljajo na kolesarjevo glavo. Znajo biti tudi zelo vztrajne, saj se rade vrnejo ter napadejo večkrat zapored.

Obstaja spletna stran, ki je namenjena spremljanju napadov srak. Slednja je v zadnjih tednih zabeležila kar nekaj incidentov in poškodb v Wollongongu. Napadi srak so se v preteklosti izkazali tudi za smrtonosne. Leta 2019 je tako v Wollongongu kolesar zaradi padca ob napadu srake celo preminil.

SP v kolesarstvu, Wollagong | Avtor: Profimedia Profimedia

Na svetovnem prvenstvu bodo tako srake predstavljale resnično grožnjo kolesarjem. Prav tako pa bodo nevarne tudi vsem gledalcem, ki bi si želeli spremljati omenjeno tekmovanje.

"Srake so zelo teritorijsko naravnena in zdaj se bo veliko dogajalo na teh njihovih območjih. Srake pri napadih rade ciljajo osamljene posameznike ter ljudi, ki se premikajo z višjo hitrostjo. Mislim, da ne moremo med dirko upočasniti kolesarjev za ta čas, dokler ptice ne odletijo dalje. Za navadne gledalce pa naj velja, da je dosti boljša hoja, kot tek," je za radijsko postajo Wave FM pojasnil tamkajšnji veterinar Paul Partland.

Pojavili so se že številni predlogi, kako bi se bilo kolesarjem najlažje obraniti pred napadalnimi pticami, največkrat se omenjajo posebno modificirane čelade. Tako so nekateri predlagali, da bi imele funkcije ogledala in bi odsevale podobo ptic, nekateri pa so predlagali celo čelade z bodicemi. Vseeno strokovnjaki dvomijo v efikasnost teh ukrepov.

"Nekateri so celo predlagali, da bi si na naše čelade namestili posebne antene, ki bi odganjale te ptice. Toda dvomim, da je to ravno najboljše za vašo aerodinamičnost," je v šali debato na to temo zaključil Küng.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice