Šport > Kolesarstvo
108188 ogledov

Roglič odprl dušo: "Ugotovil sem, da mi Pogačar ..."

Primož Roglič Profimedia
Kolesar Jumbo-Visme je v intervjuju za Cycling News spregovoril o turbulentni sezoni 2021, v kateri je doživel številne vzpone in padce.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) ima za seboj še eno kaotično sezono, v kateri je med drugim postal olimpijski prvak v kronometru in tretjič zapored osvojil prestižno dirko po Španiji.

Konkurenco je pokoril še na dirki po Baskiji ter enodnevnih klasikah Giro dell'Emilia in Milano-Torino. Sijano formo ob koncu sezone je kronal s 60. profesionalno zmago oziroma 13. v tem koledarskem letu.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Velike uspehe so spremljala tudi razočaranja, najbolj boleč je bil prav gotovo odstop na dirki po Franciji, kjer se je zaradi posledic hudega padca v tretji etapi moral posloviti že v uvodnem tednu.

Precej klavrno se je zanj razpletla tudi dirka Pariz-Nica, kjer je imel po treh etapnih zmagah končni uspeh tako rekoč že v žepu, nato pa je na zadnji preizkušnji dvakrat pristal na tleh in v skupni razvrstitvi nazadoval šele na 15. mesto.

Tadej Pogačar "Poizkusi raje to" Šport Direktor Gira izziva Tadeja Pogačarja

Nesreče in padci, kakor tudi zmage in porazi, so krojili potek Rogličeve kariere in sooblikovali njegov značaj. Z robotskim načinom dirkanja, razmeroma hladnim odnosom do predstavnikov sedme sile in redkim izkazovanjem čustev si je pridobil status "ledenega moža", čeprav sam zase pravi, da se za pokerskim izrazom skriva občutljiv človek. "Nisem kolesarski Terminator, to vsekakor nisem jaz," je v povsem drugačnem slogu, kot smo od njega vajeni, v pogovoru za Cycling News dejal Roglič.

primož roglič | Avtor: Epa Epa

"Na ovire v življenju gledam kot na izziv, ne težavo. Takšen pristop deluje tako za dirkanje kot za življenje samo. Kar se trenutno dogaja v svetu, je lep opomnik, da moramo življenje uživati. Če ne bi užival v dirkanju, ne bi toliko treniral in prestajal vseh naporov ter bolečin. Počel bi nekaj drugega, kar bi me osrečevalo, ker v življenju preprosto moram biti srečen."

"Prav tako nisem zelo glasen ali bahav človek. V našem športu moraš tisto, kar znaš, pokazati na cesti, s svojimi nogami, ne pa na televiziji. Ljudem je všeč, če si borben in se ne predaš. Mislim, da ljudem posredujem sporočilo, da ne smeš nikoli odnehati, kar po mojem zelo cenijo," je povedal aktualni tretji kolesar sveta.

Tom Dumoulin in Primož Roglič Zvezdnik Jumbo-Visme Šport Rogličev sotekmovalec dal vedeti, da si ne želi več dirkati za Primoža

Pretekla sezona je bila zanj v marsikaterem pogledu prava norišnica. "Noro, kajne? A lepo, polno užitkov in uspehov. Užival sem. Sezona je minila zelo hitro. Zdi se, kot da se v enem trenutku pelješ na letališče na svojo prvo dirko, že nekaj mesecev kasneje pa na zadnjo. Vmes se je ogromno zgodilo, veliko vzponov in padcev," je dejal.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Visoke ambicije na Touru so se razblinile s padcem, poškodba pa bi ga kmalu oropala tudi olimpijskega nastopa. "Trdo sem treniral in res sem bil dobro pripravljen na Tour, a zmanjkalo mi je malo sreče, imel sem nekaj padcev, ki so me prisilili v odstop. Nisem imel druge izbire. Zaradi tega je bil Tour zame precej beden. Mislil sem, da bom pravočasno okreval za OI, vendar smo se za nastop odločil zelo pozno, saj dolgo sploh nisem mogel voziti."

Primož Roglič | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA
"V zadnjih dneh pred odhodom sem se počutil bolje in sem lahko treniral, nato pa sem imel na cestni dirki že od začetka težave s krči in bolečine v hruškasti mišici. Na Japonskem smo se na cestno dirko odpravili ob 6:15 zjutraj, nakar sem tri ure presedel na avtobusu in bilo je zelo boleče. Krče in bolečine sem začel čutiti že po 30 kilometrih. Kljub hudim bolečinam sem uspel priti do cilja, do kronometra pa smo imeli samo dva dneva. Nisem verjel, da se bo izšlo, a na dan kronometra sem se počutil dobro, bolečina je izginila in čakala me je dirka v moji najljubši disciplini. Končno sem spet imel občutek, da imam stvari pod nadzorom."

tadej pogačar Tako dominanten Šport Pogačar svetuje tekmecem, kako ga lahko premagajo

Roglič ne skriva, da si želi v prihodnosti vsaj enkrat osvojiti francosko pentljo, vendar ne bo dopustil, da bi Tour postal njegova obsesija. "Zagotovo se želim vrniti in vsaj enkrat osvojiti Tour, vendar ne bo konec sveta, če ga ne bom. Življenje gre dalje, tudi če nikoli ne osvojim Toura in ne glede na to, kaj bom dosegel na drugih dirkah."

"Na Touru je vedno veliko fantov, ki so zelo močni. Če želiš zmagati, moraš premagati vse. Tako je pač v kolesarstvu. Če ne bilo Tadeja, potem bi bil velik favorit Egan Bernal, Chris Froome ali kdo drug."

Dotaknil se je tudi rivalstva s Tadejem Pogačarjem in poudaril, da ga mlajši rojak nikakor ne spravlja v obup, temveč mu daje moč in navdih. "Ugotovil sem, da me motivira, da postanem najboljša različica samega sebe. Brez njega ne bi bil tako dober. Predstavlja izziv meni in vsem ostalim, hvaležen sem za to."

roglič pogačar | Avtor: Epa Epa

O meteorskem vzponu slovenskega kolesarskega šampiona je spregovoril tudi športni direktor Jumbo-Visme Addy Engels.

primož roglič | Avtor: Epa Epa
"Primož je danes precej bolj vešč dirkanja z najboljšimi na največjih dirkah. S tem se je povečala njegova samozavest. Pred leti, ko so ga pestile bolečine, je imel pogosto občutek, da samo on preživlja težke trenuke. To se je povsem spremenilo. Zdaj se dobro zaveda, da kadar trpi on, trpijo tudi drugi. Fizično je zelo močan, mentalno pa še toliko bolj. Ima sposobnost, da svoj pogled usmeri v prihodnost, namesto da bi se kujal od razočaranja. Potem ko je lani izgubil Tour, je osvojil Liege-Bastogne-Liege in Vuelto, po letošnjem padcu na Touru pa je vse skupaj ponovil. Vse to je velik del njegove osebnosti. S tem se rodiš, vendar lahko te sposobnosti tudi razvijaš. Tekmovati v športu na visoki ravni je pravo okolje, da si postaviš izzive in s tem preizkusiš svojo odpornost ter jo še dodatno razviješ. To Primož vedno znova počne," je dejal Engels.

"V zadnjih nekaj letih sem zelo dozorel," je pripomnil Roglič. "Moja kariera se je odvijala zelo hitro. Pozno sem se razvil, saj sem v kolesarstvo prestopil iz druge športne panoge, zato sem se moral marsičesa naučiti zelo hitro. Moral sem se naučiti dirkati, predvsem pa sem se moral naučiti trpeti," je zaključil.

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:16 18.november 2021.

    Dva velika športnika, dve veliki personi!