Šport > Kolesarstvo
3994 ogledov

Rogliču v treh letih uspelo, kar je legendi v devetih

Primož Roglič Vuelta Epa
Slovenski as je še tretjič zapored osvojil naslov zmagovalca ene od treh največjih kolesarskih dirk.

Primož Roglič je še tretjič zapored okronan za zmagovalca ene izmed največjih dirk - Vuelte. Zasavec se je španske pentlje udeležil v letih 2019, 2020 in letos ter vedno končal z rdečo majico.

Primož Roglič Vuelta kronometer Video Šport Ura zmagoslavja: Roglič v slogu pozdravil sv. Jakoba!

Član Jumbo-Visme je šele tretji v zgodovini, ki je Vuelto dobil trikrat zapored. To je pred njim uspelo Švicarju Tonyju Romingerju (1992-94) ter Špancu Robertu Herasu (2003-2005). 

Heras je tudi absolutni rekorder po številu zmag, saj je poleg omenjenega "trojčka" zmagal še v letu 2000. Je edini, ki ima štiri lovorike.

Ob treh naštetih kolesarjih se lahko s tremi naslovi na dirki po Španiji ponaša le še legendarni Španec Alberto Contador. Ta je slavil v letih 2008, 2012 in 2014. Med aktivnimi tekmovalci ima več kot en naslov (beri dva) le še Britanec Chris Froome.

Impresiven je tudi pogled na statistiko, ki beleži dneve, preživete v rdeči majici vodilnega. Roglič jo je doslej, na vseh treh udeležbah, nosil 35 dni. Za dan je prehitel Herasa, ki pa je na Vuelti vozil kar devetkrat. 

Na vrhu večne lestvice je Švicar Alex Zülle z 48 dnevi v rdečem, a se je za ta dosežek na dirko po Španiji podal kar enajstkrat.

Slovenska prevlada na tritedenskih dirkah se po zaslugi Rogliča in Tadeja Pogačarja tako nadaljuje. Odkar je mlajši Slovenec presedlal v profesionalno karavano kolesarstva, sta slavila na petih od devetih velikih pentelj. Rogliču so pripadle tri dirke po Španiji, Pogačarju pa zadnja dva Toura.

Komentarjev 1
  • Ender3 21:48 05.september 2021.

    Iskrene čestitke Primož ! 👏👏👌✌✌✌

Sorodne novice