Šport > Kolesarstvo
1477 ogledov

Rogličevemu zvezdniškemu pomočniku sodišče dosodilo visoko kazen

Wout Van Aert in Primož Roglič Profimedia
Pritožbeno sodišče je razveljavilo prvotno odločitev ter belgijskemu kolesarskemu zvezdniku naložilo visoko kazen.

Belgijski kolesarski superzvezdnik Wout van Aert mora svoji nekdanji ekipi Sniper Cycling ter njenemu šefu Nicku Nuyensu plačati 662.000 evrov odškodnine, ker je na nepravilen način predčasno razdrl pogodbo ter se pridružil Jumbo-Vismi našega Primoža Rogliča.

Wout Van Aert in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

V zelo dolgo trajajoči sodni bitki je tako prišlo de velikega preobrata, saj je delovno sodišče pred tem oprostilo van Aerta vseh optožb, zdaj pa je v sredo pritožbeno sodišče zavrnilo in spremenilo prvotno odločitev delovnega sodišča.

Pritožbeno sodišče se je namreč odločilo za nekakšno srednjo odločitev, saj je na koncu presodilo v korist Nicka Nuyensa, a mu ni popolnoma ugodilo, saj je slednji zahteval 1,2 milijona evrov odškodnine za svojega zvezdnika, dobil pa bo približno polovico omenjenga zneska, če bo seveda odločitev obstala... Van Aert je namreč namignil, da se bo na odločitev pritožil na kasacijskem sodišču.

"Interpretacija tega sodišča za 180 stopinj odstopa od odločitve delovnega sodišča. Seveda nam ne ugaja, da je bila odločitev delovnega sodišča v Mechelenu, ki nam je bilo zelo naklonjena in prenesena na papir, zdaj popolnoma izničena," je o primeru spregovoril van Aertov odvetnik Walter Van Steenbrugge.

Wout Van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

Sodni spor sicer traja že od 17. septembra 2018, ko je van Aert prekinil pogodbo z ekipo Veranda's Willems-Crelan (današnji Sniper Cycling), potem ko je leta 2017 podpisal pogodbo do konca leta 2019. Van Aert se je po prekinitvi pogodbe kot samostojni kolesar udeleževal dirk ciklokrosa, preden se je marca 2019 pridružil Jumbo-Vismi.

Vodja ekipe Sniper Cycling in legendarni zmagovalec Dirke po Flandriji, Nick Nuyens, je van Aerta tožil zaradi predčasnega razdora pogodbe, medtem ko se je izjemni Belgijec zagovarjal, da je imel utemeljene razloge za prekinitev.

Wout Van Aert in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

V sredo pa je pritožbeno sodišče razsodilo v korist Nuyensa, obenem pa je razveljavilo odločitev delovnega sodišča iz novembra 2019 in zavrnilo van Aertovo obrambo, da je imel pravico do prekinitve pogodbe. Belgijec naj bi tako s svojim odhodom kršil pogodbo, ki jo je imel z ekipo, zato mu je naložilo kazen v višini 662.000 evrov.

Obenem pa je sodišče zavrnilo Nuyensovo zahtevo po 1,2-milijonski odškodnini, katero je zahteval, ker naj bi zaradi van Aertovega odhoda ostal brez sponzorjev ter napredovanja v prokontinentalno ekipo.

Wout Van Aert in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Van Aert naj bi se kljub nižji odškodnini od zahtevane nameraval na odločitev pritožiti. Njegova še zadnja opcija ja kasacijsko tožišče, ki ne bi razpravljalo o argumentih obeh sprtih strani, temveč bi preučilo pravilnost vseh dosedanjih sodnih postopkov.

"Wout mi je naročil, naj preučim možnosti, da primer spravimo na kasacijsko sodišče. Ta možnost je še vedno odprta in pričakujem, da bo kasacijsko sodišče imelo poslednjo besedo v tem sporu," je zaključil Van Steenbrugge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice