Šport > Kolesarstvo
19179 ogledov

Slovenci v središču novih dopinških obtožb, med njimi tudi največja imena

kriterij Dauphine Epa
Vodja ekipe je stopil v bran svojim kolesarjem, potem ko so bili slednji ta vikend žrtev francoskih medijev, ki so brez dokazov poizkusili zakuhati novo dopinško afero.

Generalni menedžer ene najmočnejših kolesarskih ekip na svetu, moštva Bahrain Victorious, Milan Eržen, je stopil v bran svoji ekipi, potem ko so se preko vikenda v francoskih medijih pojavile številne obtožbe na račun "čistosti" njihovih kolesarjev.

Po poročanju Le Parisiena naj bi se jim oglasila dva kar dva posameznika, izmed katerih naj bi bil eden celo vodja ene izmed kolesarskih ekip, ki sta zaskrbljena nad čistostjo kolesarstva po zadnjih odličnih rezultatih moštva Bahrain Victorious na Dirki po Italiji in Kriteriju Dauphine.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Nobeden izmed omenjenih dveh posameznikov ni želel podati uradne izjave, prav tako sta oba želela ostati anonimna. Nobeden tudi ni predstavil nobenih pravih dokazov, ki bi podprli njune sume in obtožbe, a je omenjena zgodba v francoskem časniku vseeno dobro pretresla kolesarski svet ter naškodila kredibilnosti ekipe, v kateri imajo zelo veliko vlogo tudi slovenski kolesarji in funkcionarji.

Za sum so poskrbeli odlični rezultati bahrajnske ekipe, ki si je z Damianom Carusom privozila drugo mesto v skupnem seštevku Gira, medtem ko je na Kriteriju Dauphine dobila kar tri etape, izmed katerih sta bili najbolj presenetljivi obe gorski etapi na dirki, ko je obe dobil širnemu svetu še precej neznani mladi Ukrajinec Mark Padun.

Caruso je v preteklosti že imel nekaj težav s prepovedanimi substancami, sicer pa je veljal za zelo dobrega pomočnika v gorah, nikoli pa se ni dejansko boril za najvišja mesta skupnega seštevka, tokrat pa je na Dirki po Italiji zaostal le za izjemnim Eganom Bernalom.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je naravnost sramotno," naj bi neimenovani vodja ekipe izrekel za Le Parisien. "Kako naj pristopim k sponzorjem in jim zagotovim, da v kolesarstvu več ni dopinga, ko pa smo priča temu? Ekipa iz Bahrajna je naravnost škandalozna. Že njihovi nastopi na Giru so bili naravnost depresivni s Carusom in Slovencem Janom Tratnikom, ki je vse presenetil na vzponih."

Drugi anonimni vir pa naj bi prišel iz ene izmed francoskih ekip: "Počutimo se kot idioti. Da človek zdrži pred vsemi vzpon na La Plagne? Zakaj pa ne? Ampak da nima niti toliko dostojnosti, da bi ta sumljiv nastop poizkusil prikriti naslednji dan? Ne, človek še drugi dan odvozi v stilu kolesarjev iz umazanega začetka tega tisočletja. Toda seveda, dokler nimamo dokaza, moramo biti tiho..."

Milan Eržen, katerega so v preteklosti že povezovali z dopingom, nazadnje zaradi domnevne povezave z Operacijo Aderlass, a mu še nikoli niso uspeli prav ničesar dokazati, je za Cyclingnews nemudoma stopil v bran svojim kolesarjem: "Sam nikoli ne komentiram drugih kolesarjev in nikoli ne bom komentiral drugih ekip. Zato mi je popolnoma vseeno, kaj pravi nek drug športni direktor. Lahko reče, kar želi. Mi pač opravljamo svoje delo, mnogo smo vložili v ekipo, v naše kolesarje, trenerje, trening kampe in prehrano. Prej ali slej morajo priti tudi rezultati."

Glavni trener Milan Eržen je sestavil ekipo, kjer se mešajo izkušnje in mladost. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Ne vem, za kakšne sume gre. Sledimo delu, ki ga je lani pri nas opravljal Rod Ellingworth, ki nas je naučil mnogo. Sem 110-odstotno prepričan, da sledimo pravilom. Nikomur mi ni treba ničesar pojasnjevati. Opravljamo enake dopinške kontrole, kot vsi ostali, morda celo pogostejše. Zmeraj smo odprti vsem, ki pridejo opraviti kontrolo." je pojasnil Eržen, preden se je osredotočil na svoje posameznike.

"Poglejte si Damiana. Na velikih tritedenskih dirkah je že končal v prvi deseterici, kljub temu da je delal za nekoga drugega. In zato je slab kolesar? Ali Sonny Colbrelli? Ali ni že prej zmagoval dirk? Prav tako Padun že od leta 2019 zmaguje proti najboljšim kolesarjem. Bil je na najvišjem nivoju ves ta čas, a je imel vmes težave."

"Tekmujemo, kot vse ostale ekipe. Padun je preživel dva dni v begu, toda če bi ostal v glavnini, dvomim, da bi končal v prvi deseterici, ker nima samozavesti. Zato smo ga raje še drugi dan poslali v beg, saj je bila še ena etapna zmaga pomembnejša od skupne uvrstitve Jacka Haiga, kateremu bi sicer moral pomagati."

Eržen je prav tako poudaril še en razlog za nedavne uspehe. To je sprememba v njihovem načinu dirkanja v zadnjih 12 mesecih. Namesto da bi se zadovoljili z dirkanjem za prvo deseterico ali peterico skupnega seštevka, so postali dosti bolj agresivni in večkrat ciljajo etapne zmage.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenski vodja ekipe Bahrain Victorious je tako nekoliko utišal ugibanja, ki so v zadnjih dneh brez kakršnihkoli dokazov močno naškodila ekipi, za katero izmed Slovencev nastopata tud Matej Mohorič in Domen Novak, medtem ko se je Jana Tratnika tako ali tako že neposredno omenjalo v tej farsi zaradi odličnih nastopov na Giru, na katerem je že lani vsem dokazal, za kako odličnega kolesarja gre, potem ko je dobil eno izmed etap. V ekipi kot športni direktor deluje še Gorazd Štangelj.

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 02:27 09.junij 2021.

    Če ni foušeje, je za vse lahko dosti. Ni za vsakim dobrim rezultatom doping.

  • Dusan21 21:35 08.junij 2021.

    Zopet smo v nečem pred Hrvaško, trdi glumac iz Kamnika

Sorodne novice