Šport > Kolesarstvo
4624 ogledov

Še tretji Slovenec z zmago na spomenikih kolesarstva

Matej Mohorič
1/9
Profimedia
Matej Mohorič je zmagal na dirki Milano - San Remo.

Matej Mohorič je postal tretji slovenski kolesar z zmago na enem izmed petih spomenikov kolesarstva, dobil je dirko Milano - San Remo. Odločilno prednost si je kolesar ekipe Bahrain Victorius s tvegano vožnjo privozil na zadnjem spustu, pred tem sta v klanec napadala Tadej Pogačar, kar štirikrat se je poizkusil otresti zasledovalcev, in Primož Roglič. Prav omenjenemu dvojcu se je zdaj z zmago na spomenikih pridružil Mohorič.

Ta je po spustu uspel zadržati dovolj veliko prednost, da je ciljno črto prečkal kot prvi in tako prišel do svojega največjega uspeha v karieri.

Drugo in tretje mesto sta zasedla Francoz Anthony Turgis in Nizozemec Mathieu van der Poel. Pogačar je na koncu zasedel peto mesto, v "slovenskem šovu" je sodeloval tudi Jan Tratnik, ki je bil deveti, v vodilni skupini je bil tudi Roglič.

"Včasih treba narediti načrt in se ga držati. Tudi če se stvari ne poklopijo povsem tako, kot bi človek rad, nikoli ne odnehaj, nikoli ne vrzi puške v koruzo," je po tekmi za Eurosport v slovenščini povedal Mohorič, ki je imel v zadnjih metrih tudi nekaj manjših tehničnih težav.

"O tej dirki sem razmišljal celo zimo, tudi ekipa je vedela, da mi trasa ustreza in da lahko zmagam. Vedel sem, da če preživim spust s Poggia in tvegam maksimum na spustu, sem lahko najboljši. Potem, ko sem bil februarja bolan, nato pa imel na Strade Bianche še trk z Julianom Alaphilippom, sem imel težave s kolenom. A nikoli nisem nehal verjeti. Pozdravil sem poškodbe in se ustrezno pripravil na dirko, na kateri sem bil že prejšnja leta dober. Nisem se počutil najbolje, toda s pomočjo ekipe sem ostal zraven do odločilnega trenutka. O tem, kako se je razpletlo, pa sem ostal brez besed," je dejal Mohorič, ki je v svoji deseti profesionalni karieri zabeležil 16. zmago. Pred tem je dobil etape na vseh treh največjih večdnevnih dirkah na svetu.

Mohorič je prvi slovenski kolesar, ki je dobil to prestižno dirko. Roglič je kot prvi Slovenec prišel do zmage na spomenikih z uspehom na dirki Liege-Bastogne-Liege (2020), na isti dirki je leto kasneje slavil Pogačar, ki je ob zaključku leta k temu dodal še prvo mesto na Dirki po Lombardiji. Zdaj Slovencem ostaneta le še Dirka po Flandriji in Pariz - Roubaix.

Dirka Milano - San Remo, ki je veljala za prvi letošnji pravi obračun favoritov, je bila sicer malce okrnjena. Zaradi bolezni so manjkali svetovni prvak Francoz Julian Alaphilippe, evropski prvak Italijan Sonny Colbrelli, lanski zmagovalec Belgijec Jasper Stuyven ter sprinterska zvezdnika Avstralec Caleb Ewan in Irec Sam Bennett.

Komentarjev 2
  • milan41 10:44 20.marec 2022.

    Ko sem gledal tole noro dirko s hriba dol , mi je na pamet prišlo vprašanje , zakaj so prepovedali npr. Veliko nagrado Kamnika , Škofje loke , Opatije , saj je bilo tam za varnost 100x bolj poskrbjeno , ...prikaži več kot pa tukaj ! Neverjetna dirka , tudi ljubitelji motorjev so prišli na svoj račun ! Enkratno !

  • Avatar pantani
    pantani 18:55 19.marec 2022.

    Bravo,sem gledal.

Sorodne novice