Šport > Kolesarstvo
2045 ogledov

Pri UAE demantirali Pogačarja! Noro, koliko so pripravljeni staviti nanj!

Tadej Pogačar Profimedia
UAE Team Emirates se bo prvega spomenika kolesarstva sezone lotil brez najboljših sprinterjev in tudi brez svojega mojstra za klasike. Vse bodo podredili Pogačarju.

Tadej Pogačar je sicer v svojih najavah ene največjih enodnevnih klasik sezone, kolesarskega spomenika Milano-San Remo, ves čas poudarjal, da ima njegova ekipa UAE Team Emirates pripravljeno postavo, ki jim bo nudila kar nekaj različnih opcij, a se je na koncu izkazalo, da temu ne bo tako. Ekipa je sestavljena povsem okrog Tadeja Pogačarja.

Prvi vrhunec sezone bodo tako morali izpustiti tudi legendarni specialist za klasike Matteo Trentin, ki je v zadnjih letih omenjeno dirko kar dvakrat končal v prvi deseterici, ter oba najboljša sprinterja ekipe, Kolumbijec Fernando Gaviria in Nemec Pascal Ackermann. Namesto njih so tu kolesarji, ki bodo v soboto poizkušali pripraviti teren za tako nestrpno pričakovan Pogačarjev napad v samem zaključku dirke.

Na startu v velodromu Vigorelli v Milanu se bodo v soboto zjutraj ob Pogačarja tako postavili Davide Formolo, Diego Ulissi, Jan Polanc, Oliviero Troia, Alessandro Covi ter debitant na dirki, Ryan Gibbons.

Kljub temu da se je ta tako težko pričakovana dirka večinoma odločila s sprintom precej razredčene glavnine, pa bodo pri UAE Team Emirates doma pustili vse svoje najboljše sprinterje.

Tako je več kot očitno, da pri najuspešnejši ekipi začetka sezone vse stavijo na Pogačarja, ki je sanjsko odprl sezono s 100-odstotnim izkupičkom. Udeležil se je namreč Dirke po ZAE, enodnevne klasike Strade Bianche in etapne dirke Tirreno-Adriatico, ter prav na vseh tudi slavil.

Pogačar tako tudi v sobotno preizkušnjo vstopa kot eden glavnih favoritov, pa čeprav mu trasa dirke vsaj na prvi pogled ni tako pisana na kožo, kot tista z dirk Liege-Bastogne-Liege in Lombardije, drugih dveh spomenikov, ki ju je v preteklosti že osvojil.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda pri UAE Team Emirates so se vseeno odločili, da vse stavijo na mladega Slovenca. Okoli njega so tako zbrali ekipo, ki bo poizkusila nadzorovati dirko po Tadejevih željah. Tako lahko pričakujemo, da bodo v zadnjih 50 kilometrih na vsakem izmed "capijev" (kratkih, a strmih vzpončkih) narekovali peklenski tempo, preden se bo Pogačar podobno kot na Strade Bianche s silovitim napadom strgal z verige.

Pogačar se je slovitimi prvim kolesarskim spomenikom sezone do sedaj spopadel zgolj enkrat, leta 2020 je končal kot 12., z dvema sekundama za zmagovalcem Woutom van Aertom

Mladega slovenskega dragulja zaradi zmag, tako na velikih tritedenskih dirkah, kot na enodnevnih klasikah, vse pogosteje primerjajo z legendarnim Eddyjem Meckxom. In prav legendarni "Kanibal" je bil leta 1975 poslednji aktualni zmagovalec Dirke po Franciji, ki mu je uspelo dobiti dirko Milano-San Remo. Ali se mu lahko Pogačar pridruži? Pri UAE Team Emirates zagotovo verjamejo vanj.

Komentarjev 1
  • milan41 10:48 20.marec 2022.

    Odločitev , da pustijo doma sprinterje je bila z razvojem same dirke absolutno pravilna . Sprinterji nimajo kaj početi na tej dirki , če in ko hribolasci pritisnejo v dva klanca tik pred ciljem !

Sorodne novice